Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co to za kamienie ?
Proszę o pomoc w identyfikacji kamieni. Kamienie znalezione zostały na Cyprze.Za pomoc będę wdzięczny Puść oczko

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
pierwsze 3 wygladaja na jakies kwarce z domieszkami roznego smiecia, ten ostatni najbardziej mi sie z agatem kojarzy ale to nie agat
przyblizona wartosc to od PIŃCET do MYLJOOOOOOOOOOOOONA. Wycena moze sie znacznie roznic od rzeczywistej wartosci  Smutny
Odpowiedz
Dzięki, dobre i tyle Smutny Rozwale chyba je młotkiem może wtedy będzie lepiej widać Puść oczko
Odpowiedz
(08-10-2015, 11:43 AM)tatarata napisał(a): Dzięki, dobre i tyle Smutny Rozwale chyba je młotkiem może wtedy będzie lepiej widać Puść oczko

a po co rozwalac  ? Zrob lekka oprawe , powies na konopnym sznurku i bedziesz mial eko-wisiorki jak ta lala  .
nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Odpowiedz
Erddill masz racje, z uwagi na to że mam tych kamulców pare Puść oczko
Odpowiedz
wiesz, przydalyby sie chociaz PODSTAWOWE informacje o tych kamieniach, ale jak zwykle tylko 3 zdjecia i nikt nie jest laskaw nawet nic opisac, to rozwalaj i rob zdjecia. Bedziemy sie bawic
przyblizona wartosc to od PIŃCET do MYLJOOOOOOOOOOOOONA. Wycena moze sie znacznie roznic od rzeczywistej wartosci  Smutny
Odpowiedz
Postaram się je wypolerować, może wtedy ktoś coś powie ?
Odpowiedz
Podstawowa rzecz Uśmiech sprawdź twardość, bo to są kamienie znalezione gdzieś na zewnątrz i nic nie było z nimi robione? Żadnego polerowania, szlifowania itp? Tak jak nam natura je dała takie są?

A o co chodzi z twardością?

Skala Mohsa:
1 - daje się zarysować z łatwością paznokciem
2 - daje się zarysować paznokciem
3 - z łatwością miedzianym drutem
4 - z łatwością ostrzem noża
5 - z trudem ostrzem noża
6 - daje się zarysować stalą narzędziową, weź po prostu jakiś pilnik i przerysuj Uśmiech
-----
7 - rysuje szkło
8 - rysuje szkło z łatwością
9 - tnie szkło, daje się zarysować diamentem
10 - rysuje 9, daje się zarysować tylko innym diamentem
Zajrzyj do mojego antykwariatu IMARI - antyki i design
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości