Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Prosze o pomoc topienie złota

Prosze o pomoc topienie złota

Prosze o pomoc topienie złota

Randol
Miedziany
6
09-18-2019, 05:38 PM
Witam co może być powodem pękającego złota po wlaniu do wlewaka poziomego?
-wlewak jest nagrzany, może za słabo?
- jakieś inne opcje? 
Przepraszam za zdjęcie ale coś tam widać  
Randol
09-18-2019, 05:38 PM #1

Witam co może być powodem pękającego złota po wlaniu do wlewaka poziomego?
-wlewak jest nagrzany, może za słabo?
- jakieś inne opcje? 
Przepraszam za zdjęcie ale coś tam widać  

mnap89
Diamentowy
961
09-18-2019, 06:21 PM
A gdzie masz te pęknięcia? Na zdjęciu widać tylko normalny skurcz na górze wlewki - nic nzdzwyczajnego. To natomiast będzie pękać lub łuszczyć się podczas walcowania i jest to normalne. Aby tego uniknąć lepiej stosować wlewak zamknięty.
mnap89
09-18-2019, 06:21 PM #2

A gdzie masz te pęknięcia? Na zdjęciu widać tylko normalny skurcz na górze wlewki - nic nzdzwyczajnego. To natomiast będzie pękać lub łuszczyć się podczas walcowania i jest to normalne. Aby tego uniknąć lepiej stosować wlewak zamknięty.

Randol
Miedziany
6
09-18-2019, 06:52 PM
Kiedyś udało mi się mniejszą ilość złota odlać bez tego skurczu, no nic trzeba zainwestować w zamknięty wlewak :-) dzięki za informacje myślałem, że robię coś źle.
Randol
09-18-2019, 06:52 PM #3

Kiedyś udało mi się mniejszą ilość złota odlać bez tego skurczu, no nic trzeba zainwestować w zamknięty wlewak :-) dzięki za informacje myślałem, że robię coś źle.

Michal007
Srebrny
12
02-03-2023, 11:32 AM
Cześć, jak wygląda wlewak zamknięty?
Michal007
02-03-2023, 11:32 AM #4

Cześć, jak wygląda wlewak zamknięty?

Mazur
Złoty
128
02-03-2023, 07:05 PM
Czasami mam wrażenie że te głupie pytania zadają 2-3 latkowie. Bo jakmój wnuczek 6 letni jest w mojej pracowni i pyta do czego to narzędzie? to się nie dziwię.
A wpisz se chłopie w przeglądarkę wlewak zamknięty i pierwsze co ci się pokarze to TO.

apsolwent oślej łafki
Mazur
02-03-2023, 07:05 PM #5

Czasami mam wrażenie że te głupie pytania zadają 2-3 latkowie. Bo jakmój wnuczek 6 letni jest w mojej pracowni i pyta do czego to narzędzie? to się nie dziwię.
A wpisz se chłopie w przeglądarkę wlewak zamknięty i pierwsze co ci się pokarze to TO.

apsolwent oślej łafki

Michal007
Srebrny
12
02-06-2023, 01:15 PM
Panie Mazur,
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie przez takich ludzi jak pan gro forów internetowych jest bezużyteczne.
Moje pytanie było inspirowane problemem jaki napotkałem przy topieniu i odlewaniu małych ilości złota tzn. odlew wyglądał na całkiem poprawny jednak przy walcowaniu pojawiały się pęknięcia, zadry i nagle czytam, że jest rozwiązanie - wlewak zamknięty. W moim rozumieniu może jakiś hermetyczny czy coś. Myślę, zapytam bardziej doświadczonych kolegów i tu pojawia się pan...
Michal007
02-06-2023, 01:15 PM #6

Panie Mazur,
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie przez takich ludzi jak pan gro forów internetowych jest bezużyteczne.
Moje pytanie było inspirowane problemem jaki napotkałem przy topieniu i odlewaniu małych ilości złota tzn. odlew wyglądał na całkiem poprawny jednak przy walcowaniu pojawiały się pęknięcia, zadry i nagle czytam, że jest rozwiązanie - wlewak zamknięty. W moim rozumieniu może jakiś hermetyczny czy coś. Myślę, zapytam bardziej doświadczonych kolegów i tu pojawia się pan...

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości