Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Blacha z alpaki na cargę.

Blacha z alpaki na cargę.

Blacha z alpaki na cargę.

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej
novator
Platynowy
208
08-07-2011, 06:31 AM
Witam.
Zacząłem się bawić w żywicy. To znaczy zrobiłem trochę "orgonitów".
To są takie odlewy żywiczne z zatopionymi opiłkami stalowymi, mosiężnymi i kamieniami.
Pomysł jest oparty na odkryciu Wilhelma Reicha, a skutkuje neutralizacją szkodliwego promieniowania "energii orgonu" (chi, prana,- różnie się ją nazywa) i zamiana w jej odmianę pozytywną.
Jest wiele na ten temat w sieci na Google i Youtube.
Orgonity to z reguły figury stacjonarne, ale ja wpadłem na pomysł, żeby każdy mógł mieć takie coś stale przy sobie, stąd pierścionki i zawieszki. Chciałbym na przykład osadzić takie małe oczko orgonitowe w pierścionku.
Stąd moje pytanie do Was :
Z jakiej grubości blachy robi się podstawę cargi a z jakiej pasek na obwód kamienia ?
Na razie chcę się pouczyć na "alpace", jest na allegro Uśmiech.

Chcę kupić tą książkę, żeby coś się nauczyć, czy to dobry pomysł?

http://www.literacka.pl/c-p-155448.html

Pozdrawiam.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2011, 07:55 AM przez Michal.
novator
08-07-2011, 06:31 AM #1

Witam.
Zacząłem się bawić w żywicy. To znaczy zrobiłem trochę "orgonitów".
To są takie odlewy żywiczne z zatopionymi opiłkami stalowymi, mosiężnymi i kamieniami.
Pomysł jest oparty na odkryciu Wilhelma Reicha, a skutkuje neutralizacją szkodliwego promieniowania "energii orgonu" (chi, prana,- różnie się ją nazywa) i zamiana w jej odmianę pozytywną.
Jest wiele na ten temat w sieci na Google i Youtube.
Orgonity to z reguły figury stacjonarne, ale ja wpadłem na pomysł, żeby każdy mógł mieć takie coś stale przy sobie, stąd pierścionki i zawieszki. Chciałbym na przykład osadzić takie małe oczko orgonitowe w pierścionku.
Stąd moje pytanie do Was :
Z jakiej grubości blachy robi się podstawę cargi a z jakiej pasek na obwód kamienia ?
Na razie chcę się pouczyć na "alpace", jest na allegro Uśmiech.

Chcę kupić tą książkę, żeby coś się nauczyć, czy to dobry pomysł?

http://www.literacka.pl/c-p-155448.html

Pozdrawiam.

Michal
Super Moderator
730
08-07-2011, 08:24 AM
Witaj, pozwoliłem sobie dopisać do Twojego tematu słowo "alpaki".
Nie używałem jeszcze alpaki, nie wiem jaka to ma twardość, ze srebra używam 999 0,4mm która jest miękka ale wystarczająco gruba aby trzymała kształt. Jeżeli alpaka jest twardsza a pewnie jest to możesz spróbować cieńszej blaszki 0,3 może nawet 0,2mm? Lutować zamierzasz to srebrem czy cyna?

Książki nie znam, ale może być ciekawa szczególnie dla początkujących, takie mam wrażenie po wydawcy.
Równolegle do przeglądania forum czytam sobie na kindle książkę "Złotnik, zawód jakich mało" - Tadeusza Dylaka
ale nie ma tam opisu jak wykonać prosta carge, są natomiast bardziej zaawansowane metody oprawy małych kamieni.

Dobrym pomysłem jest przejrzenie filmów na YouTube, na forum gdzieś był filmik właśnie o takiej cardze.

Edit:
Znalazłem na YT (zapomniałem jak jest carga po ang.)

Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2011, 08:36 AM przez Michal.
Michal
08-07-2011, 08:24 AM #2

Witaj, pozwoliłem sobie dopisać do Twojego tematu słowo "alpaki".
Nie używałem jeszcze alpaki, nie wiem jaka to ma twardość, ze srebra używam 999 0,4mm która jest miękka ale wystarczająco gruba aby trzymała kształt. Jeżeli alpaka jest twardsza a pewnie jest to możesz spróbować cieńszej blaszki 0,3 może nawet 0,2mm? Lutować zamierzasz to srebrem czy cyna?

Książki nie znam, ale może być ciekawa szczególnie dla początkujących, takie mam wrażenie po wydawcy.
Równolegle do przeglądania forum czytam sobie na kindle książkę "Złotnik, zawód jakich mało" - Tadeusza Dylaka
ale nie ma tam opisu jak wykonać prosta carge, są natomiast bardziej zaawansowane metody oprawy małych kamieni.

Dobrym pomysłem jest przejrzenie filmów na YouTube, na forum gdzieś był filmik właśnie o takiej cardze.

Edit:
Znalazłem na YT (zapomniałem jak jest carga po ang.)

novator
Platynowy
208
08-07-2011, 10:20 AM
Super Uśmiech
Bardzo Ci dziękuję. Jeszcze nie wiem czym lutować. Pewnie lepiej srebrem, ale jeszcze nie potrafię Smutny

"Równolegle do przeglądania forum czytam sobie na kindle książkę "Złotnik, zawód jakich mało" - Tadeusza Dylaka". -Możesz bliżej określić jakiś link do tej książki ?
Właśnie skończyłem eksperymenty z żywicą i dodatkami do robienia paznokci.
W tej chwili zastyga wlewka. Może być ciekawy efekt Ząbki
Niestety opiłki metali są ciężkie , opadają na dno i trzeba lać najpierw warstwę przeźroczystą a potem mieszankę.
Wkleję jeszcze jak to wygląda w innych egzemplarzach :

Pozdrawiam.
novator
08-07-2011, 10:20 AM #3

Super Uśmiech
Bardzo Ci dziękuję. Jeszcze nie wiem czym lutować. Pewnie lepiej srebrem, ale jeszcze nie potrafię Smutny

"Równolegle do przeglądania forum czytam sobie na kindle książkę "Złotnik, zawód jakich mało" - Tadeusza Dylaka". -Możesz bliżej określić jakiś link do tej książki ?
Właśnie skończyłem eksperymenty z żywicą i dodatkami do robienia paznokci.
W tej chwili zastyga wlewka. Może być ciekawy efekt Ząbki
Niestety opiłki metali są ciężkie , opadają na dno i trzeba lać najpierw warstwę przeźroczystą a potem mieszankę.
Wkleję jeszcze jak to wygląda w innych egzemplarzach :

Pozdrawiam.

Tom Oldsmith
Coppermaster
225
08-07-2011, 03:23 PM
Ten pasek na obwod kamienia to wlasnie carga, po angielsku - bezel, czyli doslownie oprawa. Montuje sie ja do roznych podlozy, najprosciej do plaskiej blachy, podstawy cargi. Zwane to jest oprawa kasetowa.

Absolutnie niedopuszczalne jest lutowanie srebra cyna, te dwa metale wchodza ze soba w reakcje, spoina utlenia sie, kruszeje i po jakims czasie peka, pozostawiajac wzery w materiale. Tudno to potem naprawic.

Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Tom Oldsmith
08-07-2011, 03:23 PM #4

Ten pasek na obwod kamienia to wlasnie carga, po angielsku - bezel, czyli doslownie oprawa. Montuje sie ja do roznych podlozy, najprosciej do plaskiej blachy, podstawy cargi. Zwane to jest oprawa kasetowa.

Absolutnie niedopuszczalne jest lutowanie srebra cyna, te dwa metale wchodza ze soba w reakcje, spoina utlenia sie, kruszeje i po jakims czasie peka, pozostawiajac wzery w materiale. Tudno to potem naprawic.

Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

novator
Platynowy
208
08-07-2011, 04:04 PM
"Absolutnie niedopuszczalne jest lutowanie srebra cyna, te dwa metale wchodza ze soba w reakcje, spoina utlenia sie, kruszeje i po jakims czasie peka, pozostawiajac wzery w materiale. Tudno to potem naprawić".

Ale ja na razie chcę spróbować z alpaką, a to nie srebro Uśmiech.

Czy grubość podstawy pod cargę 0,4 może być, czy za mało ?
novator
08-07-2011, 04:04 PM #5

"Absolutnie niedopuszczalne jest lutowanie srebra cyna, te dwa metale wchodza ze soba w reakcje, spoina utlenia sie, kruszeje i po jakims czasie peka, pozostawiajac wzery w materiale. Tudno to potem naprawić".

Ale ja na razie chcę spróbować z alpaką, a to nie srebro Uśmiech.

Czy grubość podstawy pod cargę 0,4 może być, czy za mało ?

Michal
Super Moderator
730
08-07-2011, 07:33 PM
Z alpaki wystarczy, to ma być malutki kawałek tej żywicy? Jak mały? 0,4 spokojnie powinno wystarczyć a nawet może nie trzeba aż takiej grubej, na oprawkę cieńsza blachę jak na spod 0,4 to na oprawkę tak z 0,3.
Michal
08-07-2011, 07:33 PM #6

Z alpaki wystarczy, to ma być malutki kawałek tej żywicy? Jak mały? 0,4 spokojnie powinno wystarczyć a nawet może nie trzeba aż takiej grubej, na oprawkę cieńsza blachę jak na spod 0,4 to na oprawkę tak z 0,3.

novator
Platynowy
208
08-07-2011, 10:07 PM
Oczko wielkości około 1,5 na 1,0 wys. ok. 0,8. Chyba wystarczy tak jak piszesz.
Dzięki Wszystkim za pomoc Uśmiech.
Pozdrawiam.
novator
08-07-2011, 10:07 PM #7

Oczko wielkości około 1,5 na 1,0 wys. ok. 0,8. Chyba wystarczy tak jak piszesz.
Dzięki Wszystkim za pomoc Uśmiech.
Pozdrawiam.

Michal
Super Moderator
730
08-07-2011, 10:10 PM
Jeżeli piszesz bez jednostek to znaczy, że to są mm? Skoro on ma wysokość 0,8 to chcesz pod niego dać 0,4mm alpaki? o.0
Z takimi rozmiarami to możesz zjechać pewnie na 0,1 albo 0,2 max z grubością blachy.
Michal
08-07-2011, 10:10 PM #8

Jeżeli piszesz bez jednostek to znaczy, że to są mm? Skoro on ma wysokość 0,8 to chcesz pod niego dać 0,4mm alpaki? o.0
Z takimi rozmiarami to możesz zjechać pewnie na 0,1 albo 0,2 max z grubością blachy.

novator
Platynowy
208
08-08-2011, 05:43 AM
Sorki, że bez jednostek. Chodziło mi oczywiście o centymetry Rumieniec
Pozdrawiam.
novator
08-08-2011, 05:43 AM #9

Sorki, że bez jednostek. Chodziło mi oczywiście o centymetry Rumieniec
Pozdrawiam.

Michal
Super Moderator
730
08-09-2011, 10:22 AM
Wracając do książki którą czytałem, jednak jest dokładny opis jak takie carge ( u niego "cargo"- jeszcze lepiej ;] ) i prosty pierścionek wykonać krok po kroku. Puść oczko
Michal
08-09-2011, 10:22 AM #10

Wracając do książki którą czytałem, jednak jest dokładny opis jak takie carge ( u niego "cargo"- jeszcze lepiej ;] ) i prosty pierścionek wykonać krok po kroku. Puść oczko

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości