Wybór brylantu do pierścionka.
Wybór brylantu do pierścionka.
Witam,
mam zamiar kupić pierścionek zaręczynowy.
Wybrałem już wzór pierścionka, problemem jest dla mnie wybranie brylantu.
w podobnej cenie w tym pierścionku mogę wybrać brylant 0,16 ct VVS/F lub 0,18 ct SI/H.
Czy różnica w czystości i barwie będzie mocno widoczna gołym okiem? Pierścionek ma się podobać mojej wybrance, a ona podobnie jak ja jest laikiem w tym temacie, więc może postawić na wielkość kamienia?
Z góry dziękuje za poradę i pozdrawiam.
I tak Twoja luba będzie szczęśliwa.
A czy rozmiar ma znaczenie?
Jeśli i tak diament będzie trochę większy od ziarnka piasku kup większy. Przecież nie będziecie oglądać jego czystości i koloru.
Choć wzór pierścionka też jest ważny i wpływa na odbiór kamienia.
(oczywiście przy założeniu idealnych proporcji)
klasy różnicy między czystością i barwą co nawet przy tak niedużym kamieniu stanowi istotną część ceny pierścionka.
No 0.16-0.18ct to już nie ziarenka piasku a średnica 3.5-3.65mm średnicy, naprawdę coś już widać.
(oczywiście przy założeniu idealnych proporcji)
I tu pytanie czy taką niewielką różnice w rozmiarze kamienia jesteś wstanie zauważyć jeśli by te kamienie nie leżały obok siebie?
I choć różnica w czystości i barwie też nie będzie zauważalna dla laika "nieuzbrojony okiem" to ja wybrałbym ten "lepszy"
Zdziwiła mnie natomiast niewielka różnica ceny bo to aż dwie
klasy różnicy między czystością i barwą co nawet przy tak niedużym kamieniu stanowi istotną część ceny pierścionka.
Pewnie mamy różne pojęcie "podobnej ceny" 

dzięki za rady
http://sklep.fashion-jewellery.pl/piersc...tem-2.html
tutaj link do pierścionka o którym mówimy, na dole można wybrać rodzaj kamienia.
Faktycznie zajrzałem na stronę i nieco to dziwne
Porównajmy, nie mam dostępu do Rapaportu ale nie chodzi o bieżące notowania a różnice:
http://www.martdiamonds.pl/inne/cennik.php
ta strona była już podana na forum
0.16ct vvs/f to x7538=1206,08zł za kamień
0.18ct si/h to x5173=931,14zł za kamień
Jest różnica prawie 275zł doliczając marże itd powinna jeszcze wzrosnąć
Ciekawe kto podpisze się pod tym certyfikatem?
Nie nie, spokojnie ciekawy tylko byłem kto tam certyfikuje ale Ożdżeński to pewna firma, nie znam osobiście ale tak słyszałem także spoko.
Co do ceny mamy teraz wolny rynek może są "pierwszą ręką" kupując cały lot pewnie jest to możliwe.
A różnica jak tanio kupisz można ją zmniejszyć, a wracając do tematu nadal bym optował za tym "lepszym"
Cena jest atrakcyjna, możesz zawsze zapytać czy to on będzie się podpisywał? Byłoby dobrze 

"Certyfikat obejmuje cały wyrób, a więc stanowi dokładny opis nie tylko samego kamienia (w tym przypadku brylantu; wymiary, jakość etc.) ale też obejmuje takie elementy jak złoto, próba, masa pierścionka. Certyfikat wystawia rzeczoznawca ds. diamentów z Polskiego Towarzystwa Gemmologicznego www.ptgem.pl."
Taką odpowiedz uzyskałem od sklepu, więc myślę, że będzie ok. W każdym bądź razie jestem wdzięczny za pomoc. Wybieram ten "lepszy" 
Jeżeli chodzi o cechy jakościowe tych dwóch kamieni to definicja stanowi VVS - very very small (inclusion) bardzo, bardzo mała inkluzja, ciężko dostrzegalna pod lupą(lupa musi być o dziesięciokrotnym powiększeniu także spokojnie), jeżeli chodzi o SI - small inclusion, inkluzja niedostrzegalna gołym okiem, łatwa do rozpoznania pod lupą. Obydwie nie zaburzają brylancji, co oznacza że nie będzie to widoczne. F to zawsze lepiej jak H, różnica w wielkości, brałbym mniejszy kamień lecz o lepszych cechach jakościowych. Ponieważ uważam że różnica 0.16 a 0.18 ct to ciężko dostrzegalna różnica jak zauważył Imenoq. A co do róznicy ceny, są to kamienie w sumie niskiej wartości(niebieska księga stanowi iż certyfikować należy kamienie większe niż równe 0.45 ct) tak więc i różnice w cenach nie za duże powinny być. Oczywiście dużo i mało to pojęcie względne, także dla mnie dużo to 10 złotych a dla mojego kolegi to 10 000, punkt widzenia zależny jest od punktu siedzenia