Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PROJEKTOWANIE I WZORY Afrykańska biżuteria

Afrykańska biżuteria

Afrykańska biżuteria

Strony (2): 1 2 Dalej
Vivian
Platynowy
253
06-12-2009, 11:54 AM
Szukając miejsc na wakacje znalazłam jedno, gdzie biżuteria na pewno jest istotna dla jej mieszkańców.
Afrykańskie plemię Masajów ma duży zakręt na ozdoby. Wygląda to tak jakby biżuteria dopełniała ich.

Może kilka przykładów:

[Obrazek: MaasaiWomen.jpg]
[Obrazek: young-masai-woman-big.jpg]
[Obrazek: MaasaiMan.jpg]
[Obrazek: Masai_Woman.jpg]

[Obrazek: 272728946_9be8af8b71.jpg]

Te duże naszyjniki(?) nie wyglądają może na najwygodniejsze na świecie, ale na pewno są urokliwe.
Vivian
06-12-2009, 11:54 AM #1

Szukając miejsc na wakacje znalazłam jedno, gdzie biżuteria na pewno jest istotna dla jej mieszkańców.
Afrykańskie plemię Masajów ma duży zakręt na ozdoby. Wygląda to tak jakby biżuteria dopełniała ich.

Może kilka przykładów:

[Obrazek: MaasaiWomen.jpg]
[Obrazek: young-masai-woman-big.jpg]
[Obrazek: MaasaiMan.jpg]
[Obrazek: Masai_Woman.jpg]

[Obrazek: 272728946_9be8af8b71.jpg]

Te duże naszyjniki(?) nie wyglądają może na najwygodniejsze na świecie, ale na pewno są urokliwe.

Ewa
Unregistered

06-14-2009, 06:07 PM
Świetne zdjęcia!
Choć egzotyczne i piękne, to w naszym kraju takie naszyjniki raczej się nie przyjmą Ząbki
Ewa
06-14-2009, 06:07 PM #2

Świetne zdjęcia!
Choć egzotyczne i piękne, to w naszym kraju takie naszyjniki raczej się nie przyjmą Ząbki

Vivian
Platynowy
253
06-16-2009, 12:26 PM
Jeśli może być jeszcze prawdziwa etniczna biżuteria, to jest nią na pewno biżuteria plemienia Himba z północno-zachodniej części Namibii.

[Obrazek: himba1.jpg]

[Obrazek: 400px-Namibie_Himba_0714a.jpg]

Autor: Yves Picq

[Obrazek: himba4.jpg]

Autor: Hans Hillewaert

[Obrazek: 402px-Little_Himba.jpg]

Autor: ilan molcho
Vivian
06-16-2009, 12:26 PM #3

Jeśli może być jeszcze prawdziwa etniczna biżuteria, to jest nią na pewno biżuteria plemienia Himba z północno-zachodniej części Namibii.

[Obrazek: himba1.jpg]

[Obrazek: 400px-Namibie_Himba_0714a.jpg]

Autor: Yves Picq

[Obrazek: himba4.jpg]

Autor: Hans Hillewaert

[Obrazek: 402px-Little_Himba.jpg]

Autor: ilan molcho

Melman
Złoty
53
06-17-2009, 10:43 AM
Fajne te Afrykanki. No, a biżuteria też robi wrażenie. Aż chciało by się dotknąć tych hm, hm, wisiorków Uśmiech
Melman
06-17-2009, 10:43 AM #4

Fajne te Afrykanki. No, a biżuteria też robi wrażenie. Aż chciało by się dotknąć tych hm, hm, wisiorków Uśmiech

emmix
Świeży właściciel lutownicy
372
06-17-2009, 11:41 AM
Zgodzę się z kolegą. Naprawdę ładne, hm, wisiorki. Szczególnie ładne ma ta pierwsza dziewczyna z tym sympatycznym wyrazem twarzy Uśmiech

Ale włosy to mają jakoś tak dziwnie zdredzone, to wszystko jest chyba wysmarowane jakimś błotem.
emmix
06-17-2009, 11:41 AM #5

Zgodzę się z kolegą. Naprawdę ładne, hm, wisiorki. Szczególnie ładne ma ta pierwsza dziewczyna z tym sympatycznym wyrazem twarzy Uśmiech

Ale włosy to mają jakoś tak dziwnie zdredzone, to wszystko jest chyba wysmarowane jakimś błotem.

kfadrat
dyjament
731
06-17-2009, 09:11 PM
Niech koledzy sobie dotykaja. Ja podziekuje, bo plemie himba sie nie myje nigdy, tylko smaruje sie blotem. Milej zabawy z "wisiorkami" kolegom zycze...
kfadrat
06-17-2009, 09:11 PM #6

Niech koledzy sobie dotykaja. Ja podziekuje, bo plemie himba sie nie myje nigdy, tylko smaruje sie blotem. Milej zabawy z "wisiorkami" kolegom zycze...

Strucja
Złoty
66
06-18-2009, 08:20 AM
Nie myją się, bo tam gdzie żyją nie ma wody, nawet do picia jej brakuje. Cejrowski nagrał tam jeden z programów.
I to "błoto" to taki naturalny krem, w działaniu dużo lepszy od kosmetyków za kilkaset złotych za tubkę.

Himby swoje ciała pokrywają mazią robioną z tłuszczu z mleka krowiego i roślin, popiołu i ochry. Make-up ma wyrazisty brunatno – czerwony kolor. Przyciąga uwagę, chroni przed insektami, słońcem i odwodnieniem organizmu oraz ma ewidentnie kosmetyczne walory utrzymujące skórę kobiecą w doskonałym stanie. Himby czerwono-brunatną substancją smarują także głowy i włosy. Z wiekiem, kiedy walory młodości ustępują, skóra kobiet plemion Himba wciąż pozostaje gładka jak jedwab.

Znalazłam parę innych wiadomości:
Himba według swoich tradycji, nie mieszają się z „obcymi”, z członkami innych plemion, więc nie bardzo by biały miał u nich szansę.
Obyczajowość Himba jest bardzo rozwiązła. Kobiety przez wiele tygodni nie zaspokajane seksualnie podczas nieobecności mężczyzn przygotowują się na ich przybycie. Przygotowują się także na przybycie krewnych swoich mężów, bo według tradycji Himb, gdy mężczyzna przyprowadzi do domu swojego krewnego to ten może zaspokoić seksualnie jedną z żon gospodarza. Szczególnie, gdy gospodarz jest już niemłody i ma w swoim domostwie kilka młodziutkich żon. Młode Himby nie mają także szczególnych zakazów co do czystości małżeńskiej – mogą mieć licznych kochanków i z reguły nie są za to ganione przez swoich mężów.
Strucja
06-18-2009, 08:20 AM #7

Nie myją się, bo tam gdzie żyją nie ma wody, nawet do picia jej brakuje. Cejrowski nagrał tam jeden z programów.
I to "błoto" to taki naturalny krem, w działaniu dużo lepszy od kosmetyków za kilkaset złotych za tubkę.

Himby swoje ciała pokrywają mazią robioną z tłuszczu z mleka krowiego i roślin, popiołu i ochry. Make-up ma wyrazisty brunatno – czerwony kolor. Przyciąga uwagę, chroni przed insektami, słońcem i odwodnieniem organizmu oraz ma ewidentnie kosmetyczne walory utrzymujące skórę kobiecą w doskonałym stanie. Himby czerwono-brunatną substancją smarują także głowy i włosy. Z wiekiem, kiedy walory młodości ustępują, skóra kobiet plemion Himba wciąż pozostaje gładka jak jedwab.

Znalazłam parę innych wiadomości:
Himba według swoich tradycji, nie mieszają się z „obcymi”, z członkami innych plemion, więc nie bardzo by biały miał u nich szansę.
Obyczajowość Himba jest bardzo rozwiązła. Kobiety przez wiele tygodni nie zaspokajane seksualnie podczas nieobecności mężczyzn przygotowują się na ich przybycie. Przygotowują się także na przybycie krewnych swoich mężów, bo według tradycji Himb, gdy mężczyzna przyprowadzi do domu swojego krewnego to ten może zaspokoić seksualnie jedną z żon gospodarza. Szczególnie, gdy gospodarz jest już niemłody i ma w swoim domostwie kilka młodziutkich żon. Młode Himby nie mają także szczególnych zakazów co do czystości małżeńskiej – mogą mieć licznych kochanków i z reguły nie są za to ganione przez swoich mężów.

Maxx
Złoty
84
06-18-2009, 02:03 PM
Znalazłem kiedyś fotki i miałem w ulubionych ze względu na wojowników.
Pasują do tego wątku. To jest plemię Kikuju i jego fotki z 1903 roku zrobione przez antropologa L.S.B Leakeya.

Ta pierwsza ma dużo biżuterii, reszta w miarę, ale dobrze wyglądają.

[Obrazek: 2908235290_3ce44f24d4.jpg?v=0]
[Obrazek: kikuju1.jpg]
[Obrazek: 2928119699_345fe515cf.jpg?v=0]
[Obrazek: kikuju2.jpg]
[Obrazek: 2928118447_c29d3771d2.jpg?v=0]
[Obrazek: kikuju3.jpg]
[Obrazek: 2928980982_9a1a042b87.jpg?v=0]
Maxx
06-18-2009, 02:03 PM #8

Znalazłem kiedyś fotki i miałem w ulubionych ze względu na wojowników.
Pasują do tego wątku. To jest plemię Kikuju i jego fotki z 1903 roku zrobione przez antropologa L.S.B Leakeya.

Ta pierwsza ma dużo biżuterii, reszta w miarę, ale dobrze wyglądają.

[Obrazek: 2908235290_3ce44f24d4.jpg?v=0]
[Obrazek: kikuju1.jpg]
[Obrazek: 2928119699_345fe515cf.jpg?v=0]
[Obrazek: kikuju2.jpg]
[Obrazek: 2928118447_c29d3771d2.jpg?v=0]
[Obrazek: kikuju3.jpg]
[Obrazek: 2928980982_9a1a042b87.jpg?v=0]

Ewa
Unregistered

06-18-2009, 05:20 PM
Szkoda, że nie kolorowe Uśmiech
Tak wiem, wtedy nie było kolorowych fotografii.
Ale rzeczywiście murzynka ma trochę tych ozdób.
Ewa
06-18-2009, 05:20 PM #9

Szkoda, że nie kolorowe Uśmiech
Tak wiem, wtedy nie było kolorowych fotografii.
Ale rzeczywiście murzynka ma trochę tych ozdób.

Vivian
Platynowy
253
07-06-2009, 06:59 PM
Wirtualnych podróży ciąg dalszy:

Na pograniczu Etiopii i Kenii mieszka plemię Mursi, którego nieliczni członkowie nazywają się Munami i są sławni z powodu noszonych w wargach glinianych krążków.

[Obrazek: mursi.jpg]

No, dla mnie to dość ekstremalna biżuteria Uśmiech
Vivian
07-06-2009, 06:59 PM #10

Wirtualnych podróży ciąg dalszy:

Na pograniczu Etiopii i Kenii mieszka plemię Mursi, którego nieliczni członkowie nazywają się Munami i są sławni z powodu noszonych w wargach glinianych krążków.

[Obrazek: mursi.jpg]

No, dla mnie to dość ekstremalna biżuteria Uśmiech

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości