Jaka próba i cecha?
Jaka próba i cecha?
Czy ktoś wie może co to za próba i cecha? takie oznaczenia mam wybite na sztućcach (podobno srebrnych)
Nr 84 mówi nam, że sztućce zostały wykonane ze srebra próby 800.
To jest najprawdopodobniej Rosja, sprawdź cieczą chromową czy jest to srebro na pewno.
obawiam że mogą one być tylko posrebrzane, a ten znaczek przy 84 nic nie znaczy? bo wiem że faktycznie liczba 84 może oznaczać próbe 800 wykonaną w Rosji, ale sztućce zostały przywiezione z Francji, aczkolwiek nie wiem gdzie zostały wytworzone, nigdzie nie mogę znaleźć tej cechy...
Polecam zadać pytanie na poniższym forum. Szybka i fachowa odpowiedź
http://www.antiques.szczecin.pl/smf/
Nie jest powiedziane, że są posrebrzane, jeżeli zostały przywiezione z Francji, po rewolucji październikowej mogły zostać przewiezione, mogło to mieć wcześniej, przypomina mi się coś w okół panien paryskich - Rosjanek przebywających w Paryżu. Jedyne oznaczenia w mojej literaturze z SA to USA, Avery Samuel, 1760-1836 lub Saksk(O przekreślone /)bing Dania od 1696. Drugiego symbolu nie mogę rozszyfrować. Może zrób zdjęcie całego wyrobu to można będzie po stylu wydatować, ewentualnie jeżeli chodzi Ci tylko o złom, to zrób test, idź do jubilera i poproś o badanie metodą kropelkową. Samemu robi się to następująco: robisz narys na płytce lidytowej lub bazaltowej, można ewentualnie zatrzeć skrobakiem, jak nie masz nic z tych rzeczy to weź nóż. To już jest pierwszy wyznacznik, bo jak pod spodem przebija mosiądz to już jest pewna odpowiedź. Jeżeli metal jest nadal biały to nałóż kropelkę cieczy chromowej do kupienia na aledrogo ewentualnie w urzędzie probierczym. W handlu może się też nazywać ciecz do badania srebra. Po nałożeniu kropli sprawdzasz, jak przebarwia się na czerwono to ok jak na zostaje niebieskie to źle. Jeżeli robisz to na płytce lidytowej to krople nakładasz na powstałą rysę.
Wiem że to stary temat, ale troszkę tu nie poukładane. Oznaczenia 84 występują na rosyjskich srebrach i często francuskie platery są za takie mylnie uważane. Tutaj mamy posrebrzany przedmiot z Francji, wykonany przez Société Anonyme Argental z Paryża, lata 1921-1968.