GRAWEROWANIE
GRAWEROWANIE
Tarcza diamentowa pozwala na ostrzenie przy małych obrotach więc przegrzać rylca nie sposób. Chyba, że ktoś się bardzo uprze. 
(01-05-2015, 05:33 PM)krzywy Znam je pod nazwą "soczewkowe". Też dosyć uniwersalne.
Past nie używałem, ale drobnoziarniste tarcze diamentowe są bardzo dobre do ostrzenia (z tym, że łatwo przegrzać ostrze).
(01-05-2015, 05:33 PM)krzywy Znam je pod nazwą "soczewkowe". Też dosyć uniwersalne.
Past nie używałem, ale drobnoziarniste tarcze diamentowe są bardzo dobre do ostrzenia (z tym, że łatwo przegrzać ostrze).

Własne dla "pave" soczewkowy nie bardzo, mus boki wyprostować na płasko. Szanowny Krzywy "ostrzenie" na tarze nadaje się tylko dla kształtowaniu - geometrii sztychla, bo diamentowe ziarna wielkości na tarczy 120-100 mikron, zwyczajnie sztychla poleruje diamentem 5 mikron, czasami 1 mikronie.
[/quote]
orafo mam kilka starych sztychli , może bym ci wysłał żebyś je wyprowadził na cacy 

(03-27-2015, 11:22 PM)bardos Czy wie ktoś może czym nasmarowywany jest grawerunek w ostatnim filmiku (piąta minuta)?
(03-27-2015, 11:22 PM)bardos Czy wie ktoś może czym nasmarowywany jest grawerunek w ostatnim filmiku (piąta minuta)?
(03-28-2015, 07:47 PM)krzywy(03-27-2015, 11:22 PM)bardos Czy wie ktoś może czym nasmarowywany jest grawerunek w ostatnim filmiku (piąta minuta)?
A możesz dla ułatwienia wstawić link do filmu o który pytasz? Ostatni film jaki znalazłem w tym wątku ma tylko 3:35. To ten:
https://www.youtube.com/watch?v=lWG3JHtZdBU#t=126 (na marginesie - czy nóż "Achilles" służy do strugania pięt?)
(03-28-2015, 07:47 PM)krzywy(03-27-2015, 11:22 PM)bardos Czy wie ktoś może czym nasmarowywany jest grawerunek w ostatnim filmiku (piąta minuta)?
A możesz dla ułatwienia wstawić link do filmu o który pytasz? Ostatni film jaki znalazłem w tym wątku ma tylko 3:35. To ten:
https://www.youtube.com/watch?v=lWG3JHtZdBU#t=126 (na marginesie - czy nóż "Achilles" służy do strugania pięt?)
(05-21-2015, 07:23 AM)Erddill @Leszek powiem Cię ,ze efekt bardzo ciekawy . Fajny sposób ,żeby sobie zamówić indywidualny zegarek , jak masz jeszcze jakieś foty do dodaj . Takie pierwsze skojarzenie ..o damast![]()
![]()
(05-21-2015, 07:23 AM)Erddill @Leszek powiem Cię ,ze efekt bardzo ciekawy . Fajny sposób ,żeby sobie zamówić indywidualny zegarek , jak masz jeszcze jakieś foty do dodaj . Takie pierwsze skojarzenie ..o damast![]()
![]()
Jeśli masz jakaś stronę to podaj chętnie pooglądam ...co do zegarków , "zbieram " zdjęcia zegarków kieszonkowych ( tu zwanych "onion watch " ) ok 17 wiek i trochę młodsze ....jest pod urokiem precyzji wykonania , mechanizmów wykorzystujących łańcuch jako napęd .... Ręcznie grawerowana całość , mogę patrzeć godzinami ... Niestety zbieram zdjęcia (chwilowo ) nie mam wolnych 6 tys.£ na zbyciu