pytanie o wydruk + odlew
pytanie o wydruk + odlew
Kociuba ostatnio kupił maszynę do druku laserowego. Oglądałem modele i jestem pod wrażeniem. Model jest utwardzany przes laser z jakiegoś polimeru. Na razie widziałem tylko polimerowe modele. Mówił, że musi sprowadzić jakiś polimer, który nadaje się do odlewów. Cen jeszcze chyba nie ustalił. Widziałem modele o których wspominał KrZyS, są rzeszyeiście mniej dokładne, ale taka główka jaka chcesz zrobic powinna wyjść ładnie. Zastanawiam sie dlaczego nie chcech tego wydłubać w wosku. 2cm to dość duże i powinno sie dac łatwo wydłubać. Wilk na zdjęciu w linku to eksperyment z nową technologią. Inne rzeczy, które robiłem miały wiele kamieni i dłubanie gniazd, łapek i rozmieszczenie tego ręcznie nie wchodziło w rachubę.
(05-07-2014, 03:58 PM)Imenoq(05-07-2014, 03:41 PM)cactoos Taka główka to min 5 godzin.
5h druku czy projektowania bo jak druku to co najmniej 1000 za wydruk a Kriss pisał że zapłacił 270 za wydruk większego przynajmniej na oko tak sie wydaje. Czy ja czegoś nie łapię?
Przy okazji widziałem tutka jak gośćiu eksportował plik z rhino do zbrush'a a czy w drugą stronę też się da?
Cytat:no te 200zł to juz rozsądniej , jakieś namiary na druk laserowy? oczywiscie plus projekt.
Cytat:Kociuba ostatnio kupił maszynę do druku laserowego. Oglądałem modele i jestem pod wrażeniem.
(05-07-2014, 03:58 PM)Imenoq(05-07-2014, 03:41 PM)cactoos Taka główka to min 5 godzin.
5h druku czy projektowania bo jak druku to co najmniej 1000 za wydruk a Kriss pisał że zapłacił 270 za wydruk większego przynajmniej na oko tak sie wydaje. Czy ja czegoś nie łapię?
Przy okazji widziałem tutka jak gośćiu eksportował plik z rhino do zbrush'a a czy w drugą stronę też się da?
Cytat:no te 200zł to juz rozsądniej , jakieś namiary na druk laserowy? oczywiscie plus projekt.
Cytat:Kociuba ostatnio kupił maszynę do druku laserowego. Oglądałem modele i jestem pod wrażeniem.
(05-07-2014, 09:28 PM)cactoosja tylko cytuję jego słowa, a modele są naprawdę super zrobione. Lepiej wyglądają niż drukowane z wosku. miałem je w ręce i mam porównanie.(05-07-2014, 03:58 PM)Imenoq(05-07-2014, 03:41 PM)cactoos Taka główka to min 5 godzin.
5 godzin druku + projektowanie. Jak nie ma gotowca to projekt może zająć kilka godzin. Najłatwiej byłoby zeskanować, ale po co się wtedy bawić z drukiem jak można od razu w gumę.
Z Rhino eksportujesz plik w .OBJ i w drugą stronę tak samo. Zbrush operuje na siatkach a Rhino na Nurbs ale plik można eksportować w dowolnym rozszerzeniu.
200 zł za godzinę w wosku. Laserowo taniej ale i gorzej a usługę sobie wyszukaj w okolicy.
Kociuba nic nie kupił. Córka Kociuby jest przedstawicielem firmy Asiga i opyla te drukarki po ok. 7000$.
Anna Kociuba 3D Shapes Studio Kraków ul. Szwedzka 23/21
http://3dshapesstudio@gmail.com
(05-07-2014, 09:28 PM)cactoosja tylko cytuję jego słowa, a modele są naprawdę super zrobione. Lepiej wyglądają niż drukowane z wosku. miałem je w ręce i mam porównanie.(05-07-2014, 03:58 PM)Imenoq(05-07-2014, 03:41 PM)cactoos Taka główka to min 5 godzin.
5 godzin druku + projektowanie. Jak nie ma gotowca to projekt może zająć kilka godzin. Najłatwiej byłoby zeskanować, ale po co się wtedy bawić z drukiem jak można od razu w gumę.
Z Rhino eksportujesz plik w .OBJ i w drugą stronę tak samo. Zbrush operuje na siatkach a Rhino na Nurbs ale plik można eksportować w dowolnym rozszerzeniu.
200 zł za godzinę w wosku. Laserowo taniej ale i gorzej a usługę sobie wyszukaj w okolicy.
Kociuba nic nie kupił. Córka Kociuby jest przedstawicielem firmy Asiga i opyla te drukarki po ok. 7000$.
Anna Kociuba 3D Shapes Studio Kraków ul. Szwedzka 23/21
http://3dshapesstudio@gmail.com
Może i tak. Ja jednak zauważyłem w polimerówkach tendencję do zaokrąglania krawędzi,
co czasem może być wadą. Woskowa drukuje "na ostro" i myślę że takie igiełki jak pazury
smoka poniżej, są dla niej niemożliwe do wydrukowania. No i te podpory!
Kociuba pokazywał modele pierścionków z masą drobnych kamieni i na wszystkich powierzchniach mimo szkieł powiększających trudno było dostrzec warstwy. Nie wiem jaka była ustawiona dokładność. Sam wiesz, że w druku można ustawić większą rozdzielczość, ale to oznacza wydłużenie czasu drukowania, a zatem wyższe koszty. Parę lat temu kiedy bawiłem się hurtem kupiłbym taką maszynę w ciemno, teraz prawie wszystko skrobię ręcznie. Tylko do niektórych zamówień używam odlewów.
Bo na polimerówce warstw nie widać tak jak na woskowej. Woskowa każdą warstwę skrawa frezem i stąd jej ostra krawędź.
Natomiast polimerowa jakby dokleja kolejne warstwy, które zlewają się z poprzednimi. No i jeszcze stary myk reklamowy,
polegający na pokrywaniu wydruku środkiem maskującym niedoskonałości powierzchni. W woskowej wystarczy oliwka dla
dzieci i już wosk błyszczy się jak dupa noworodka. Podobne zabiegi robi się na polimerach w celu wygładzenia powierzchni.
Jednak najczęściej rzecz ma się tak, że drukuje się model z żywicy twardej, następnie robi się gumę a pokazowy wosk jest
tak naprawdę kopią z woskarki. Niestety polimery do odlewania bezpośredniego w dalszym ciągu są w fazie eksperymentów.
U mnie na firmie posiadamy 2 drukarki, Solidscape 3ZPro do druku w wosku oraz Objet 24 do druku w fotopolimerze i tak jak piszą koledzy na woskowej powierzchnia i jakość wydruku jest dużo lepsze niż na polimerówce. Na woskowej warstwy można ustawić pomiędzy 0,006 a 0,076mm, więc tak jak napisał "kriss" przy większej dokładności warstwy są nie widoczne.
Obecnie na rynku jest sporo polimerów utwardzanych laserem, UV, światłem z projektorów itp., które spokojnie można wypalać jak wosk. Jedyna różnica to inne temperatury i etapy wypalania. Jakość identyczna jak przy wosku.
Drukarki też już mają większą dokładność jak np firmy 3D systems - Pro Jet 1200. Mała drukarka o skromnym polu roboczym ale o wysokiej dokładności i dobrej prędkości wydruku. (nie jestem dystrybutorem - jestem pasjonatem technologii). Drukarka utwardza polimer laserem. Innym podobnym produktem jest B9 creator. Tutaj żywica utwardzana jest światłem projekcyjnym. Pytanie która ma większą dokładność? Różnica prawie nie widoczna. Różnica w szybkości - Pro Jet 1200 utwardza punktowo, B9 warstwowo. Wkrótce będę w posiadaniu Pro Jet 1200 więc się podzielę zdjęciami z wydruków w wysokiej rozdzielczości. Zainteresowanych wydrukami z odlewami proszę o info prv.