cechowanie wyrobu z metali łączonych - srebro, miedź, alpaka
cechowanie wyrobu z metali łączonych - srebro, miedź, alpaka
@Cacctos stop jest z reguły mieszaniną w miarę jednorodnaą, a w mocume mozna wyodrębniś warstwy jak w spieku. Sam nie widziałem wyrobu w tej technice cechowanego. Nie wiem, czy dali by świadectwo badaniw, czy przybili same główki składowych metali bez oznaczenia próby 
(08-19-2014, 08:00 PM)kriss @Cacctos stop jest z reguły mieszaniną w miarę jednorodnaą, a w mocume mozna wyodrębniś warstwy jak w spieku.
Sam nie widziałem wyrobu w tej technice cechowanego. Nie wiem, czy dali by świadectwo badaniw, czy przybili same główki składowych metali bez oznaczenia próby
(08-19-2014, 08:00 PM)kriss @Cacctos stop jest z reguły mieszaniną w miarę jednorodnaą, a w mocume mozna wyodrębniś warstwy jak w spieku.
Sam nie widziałem wyrobu w tej technice cechowanego. Nie wiem, czy dali by świadectwo badaniw, czy przybili same główki składowych metali bez oznaczenia próby
cactoos ' Tak się robi w cywilizowanych krajach, ale kiedy w Polsce - nie jestem w stanie powiedzieć.
cactoos ' Tak się robi w cywilizowanych krajach, ale kiedy w Polsce - nie jestem w stanie powiedzieć.
Kiedyś próbowałem ocechować mokume ale wszystkie stopy w pr 585 i powiedziano mi żebym dostarczył próbki poszczególnych stopów(kolorów) wyślą je wraz z wyrobem do Krakowa i tam mieli by zadecydować co z tym zrobić miało to być przetarciem szlaku dla następnych wyrobów i wytwórców ale że sprawa była nagląca niestety nie przetarłem szlaku. Pewnie do tego czasu już ktoś to zrobił i wystarczy popytać w urzędach jak to wygląda.A pomysł @Krisa w przypadku użycia różnych metali pt. pd. au. ag. same główki nie wystarczą jeszcze do tego przydałby się opis o % zawartości tych metali
(08-20-2014, 06:03 AM)Imenoqcactoos ' Tak się robi w cywilizowanych krajach, ale kiedy w Polsce - nie jestem w stanie powiedzieć.
Czyli jak dobrze rozumiem widziałeś ocechowane mokume w którym zawartość procentowa pierwiastków b
yła oznaczona i ocechowana stosownie do tego?
Gdzie tak cechują mokume?
Znasz kraje które to robią?
W szczególności chodzi mi o takie mokume gdzie użyto miedzi.
![[Obrazek: lsqwgps.jpg]](http://www.mokume.com/images/lsqwgps.jpg)
(08-20-2014, 06:03 AM)Imenoqcactoos ' Tak się robi w cywilizowanych krajach, ale kiedy w Polsce - nie jestem w stanie powiedzieć.
Czyli jak dobrze rozumiem widziałeś ocechowane mokume w którym zawartość procentowa pierwiastków b
yła oznaczona i ocechowana stosownie do tego?
Gdzie tak cechują mokume?
Znasz kraje które to robią?
W szczególności chodzi mi o takie mokume gdzie użyto miedzi.
![[Obrazek: lsqwgps.jpg]](http://www.mokume.com/images/lsqwgps.jpg)
@Greg z tymi główkami to był żart, znając "pomysłowość" naszych urzędników państwowych zrobią wszystko żebyśmy to my wyszli na dyletantów. Ja osobiście zażądał bym świadectwa badania jak w wypadku np. diamentów. Sam wielokrotnie miałem do czynienia z problemem, że raz to samo złoto jest próby 0,500, a za chwilę 0,585 w tym samym urzędzie.
prawo probiercze ma się nijak do technologii które są od niego starsze o setki lat 
Rozmawiałem z kierowniczką OUP i z podanych mi informacji wynika że nie jest to tylko Polski problem.
Na zeszłorocznym międzynarodowym zebraniu była poruszana sprawa problemu z cechowniem mokume i żaden z krajów nie przyznał się że to robi i jak to robi. Zapewniła że ponownie poruszy ten temat na przyszłym/jesiennym zebraniu.
Mam dostać też taką informację co z tego wynikło.
Przewinęła się podczas naszej rozmowy kwestia badania spektograficznego (urząd posiada taki sprzęt) stwierdzenie które padło :"nie da się zbadać tylko jednego składnika mokume i z tego powodu będzie zafałszowane"
Nie rozwijałem dalej tej kwestii bo sam nie orientuję się jak to działa.
Także nie jesteśmy chyba tacy ostatni skoro angole każą sobie przywozić takie wyroby gdzie możliwe jest badanie oddzielnie każdego skladnika. Inne też odrzucają A i im spektografia jakoś też nie daje rady przy gotowym wyrobie.
Na dzień dzisiejszu OUP nie zbada mokume.
(08-20-2014, 11:16 AM)Imenoq Rozmawiałem z kierowniczką OUP i z podanych mi informacji wynika że nie jest to tylko Polski problem.
Na zeszłorocznym międzynarodowym zebraniu była poruszana sprawa problemu z cechowniem mokume i żaden z krajów nie przyznał się że to robi i jak to robi.
Cytat:If it is not practical to apply the full hallmark and “+ METAL” on the specific precious
metal and base metal surfaces, the marks will be applied across the article. Sufficient space
must be available adjacent to the hallmark for the addition of the “+METAL” mark.
Cytat:The item can only be marked if, in the opinion of the Assay Office, an ordinary person will
be able to clearly distinguish by colour the precious metal(s) from the non-precious
metal(s).
(08-20-2014, 11:16 AM)Imenoq Rozmawiałem z kierowniczką OUP i z podanych mi informacji wynika że nie jest to tylko Polski problem.
Na zeszłorocznym międzynarodowym zebraniu była poruszana sprawa problemu z cechowniem mokume i żaden z krajów nie przyznał się że to robi i jak to robi.
Cytat:If it is not practical to apply the full hallmark and “+ METAL” on the specific precious
metal and base metal surfaces, the marks will be applied across the article. Sufficient space
must be available adjacent to the hallmark for the addition of the “+METAL” mark.
Cytat:The item can only be marked if, in the opinion of the Assay Office, an ordinary person will
be able to clearly distinguish by colour the precious metal(s) from the non-precious
metal(s).
(08-20-2014, 11:55 AM)cactoos Wolę wierzyć oficjalnym dokumentom, niż jakiejś Pani Jadzi, która zapewne nawet nie zrozumiała o czym na owym międzynarodowym spotkaniu mówiono.
Ponawiam link, który wyjaśnia wszystko.
Brytyjski Urząd Probierczy - Cechowanie mokume-gane 2013 r.
(08-20-2014, 11:55 AM)cactoos Jedynym warunkiem jest, aby metale różniły się kolorystycznie tak, aby można było to dostrzec gołym okiem.
metal(s).
(08-20-2014, 11:55 AM)cactoos Wolę wierzyć oficjalnym dokumentom, niż jakiejś Pani Jadzi, która zapewne nawet nie zrozumiała o czym na owym międzynarodowym spotkaniu mówiono.
Ponawiam link, który wyjaśnia wszystko.
Brytyjski Urząd Probierczy - Cechowanie mokume-gane 2013 r.
(08-20-2014, 11:55 AM)cactoos Jedynym warunkiem jest, aby metale różniły się kolorystycznie tak, aby można było to dostrzec gołym okiem.
metal(s).