Orzech do bębna ??
Orzech do bębna ??
Ja używam bezcyjankową jeśli już używam i wystarczy otwarte szeroko okno a najlepsze efekty uzyskiwałem na bardzo starym zaniedbanym kiedyś przez kogoś, zardzewiałym, rozpadającym się prostowniku i płytce grafitowej. Minimalny ubytek a efekt bliski polerowaniu ale trzeba bardzo uważać na kilka czynników, bo łatwo coś zawalić a odzłacałem głównie łańcuchy, których wypolerowanie czy wybębnowanie w środku w żaden sposób nie było możliwe, tylko perfekcyjna odzłota.
(09-23-2014, 11:00 PM)szafir Ja używam bezcyjankową
(09-23-2014, 11:00 PM)szafir Ja używam bezcyjankową
Nie raz się z tym spotkałem choć osobiście tego nie robiłem to nie napiszę Ci dokładnie o co chodziło. Nawet ten co chemię jubilerską produkuje umieszczał na butelkach napis ,, bezcyjankowa" to chyba dość powszechnie ludziska to używali i może jeszcze używają.
Używam wersji podobnej do tego co podaje Cactoos z małymi zmianami:
1 litr wody destylowanej
130 ml. kwasu siarkowego
5 g. kwasu winnego
25 g. tiomocznika
2,5 g. antypiryny
po przygotowaniu całej mikstury całość zagotować.
bardzo dobrze odzłaca w 60 - 80 C.
można reanimować dodając co jakiś czas tiomocznik i odrobinę antypiryny
napiecie pracy ok. 12 V
(09-22-2014, 10:23 PM)szafir Ale piszesz o polerowaniu srebra czy złota? W jakim stanie biżuteria trafia do pierwszego bębna, od czego zaczynasz. Ja ostatnio testuję polerkę magnetyczną do srebra ręcznie robionego. Wrzuciłem po papierze 600, próbowałem różne czasy na małych obrotach jak radził Cactoos i o ile biżuterię z nalotów wyczyściło to powierzchnia jest gorsza niż po mojej obróbce papierem. Teraz chcę zakupić jak najgrubsze i zaokrąglone na końcach igły po czym znów wykonam testy.
(09-22-2014, 10:23 PM)szafir Ale piszesz o polerowaniu srebra czy złota? W jakim stanie biżuteria trafia do pierwszego bębna, od czego zaczynasz. Ja ostatnio testuję polerkę magnetyczną do srebra ręcznie robionego. Wrzuciłem po papierze 600, próbowałem różne czasy na małych obrotach jak radził Cactoos i o ile biżuterię z nalotów wyczyściło to powierzchnia jest gorsza niż po mojej obróbce papierem. Teraz chcę zakupić jak najgrubsze i zaokrąglone na końcach igły po czym znów wykonam testy.