Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Czym wypolerować? proszę o pomoc...

Czym wypolerować? proszę o pomoc...

Czym wypolerować? proszę o pomoc...

Strony (2): 1 2 Dalej
Koralka
Unregistered

10-31-2014, 10:08 AM
Witam,
proszę o pomoc...
zrobiłam wisiorek, zaoksydowałam, i przepolerowałam,
i nie mogę - nie mam czym dostać się do drobnych elementów...

kaboszonek ma 3mm i te małe szczeliny za kwiatkiem
wydrapałam igiełką - ale wygląda teraz strasznie...

mam tylko polerkę z tarczą bawełnianą która nie dostaje tam... Smutny

zaczęłam się zastanawiać czy może na to pomoże polerka
wibracyjna / magnetyczna? przeczytałam wątki o polerkach,
znalazłam takie wkłady:
http://www.arexpol.pl/index.php/cPath/10
jest tam wkład 1mm,
http://www.arexpol.pl/product_info.php/products_id/746
i tak sie zastanawiam, czy one dałby radę?
czy warto kupić taka polerkę? trochę to kosztuje,

chciałam się was poradzić... co myślicie?
Załączone pliki
Miniatury

Koralka
10-31-2014, 10:08 AM #1

Witam,
proszę o pomoc...
zrobiłam wisiorek, zaoksydowałam, i przepolerowałam,
i nie mogę - nie mam czym dostać się do drobnych elementów...

kaboszonek ma 3mm i te małe szczeliny za kwiatkiem
wydrapałam igiełką - ale wygląda teraz strasznie...

mam tylko polerkę z tarczą bawełnianą która nie dostaje tam... Smutny

zaczęłam się zastanawiać czy może na to pomoże polerka
wibracyjna / magnetyczna? przeczytałam wątki o polerkach,
znalazłam takie wkłady:
http://www.arexpol.pl/index.php/cPath/10
jest tam wkład 1mm,
http://www.arexpol.pl/product_info.php/products_id/746
i tak sie zastanawiam, czy one dałby radę?
czy warto kupić taka polerkę? trochę to kosztuje,

chciałam się was poradzić... co myślicie?

Załączone pliki
Miniatury

Imenoq
Platynowy
539
10-31-2014, 10:23 AM
Teraz to już jest raczej "po herbacie" .
Takie powierzchnie poleruje się przed na lutowaniem ornamentów jeśli zależy Ci na idealnej powierzchni i oczywiście "czyste lutowanie" i wydaje mi się że nad tym też musisz popracować.
Teraz to może jakieś małe szczoteczki ale zbyt mocne polerowanie zamuglują wzór.
Imenoq
10-31-2014, 10:23 AM #2

Teraz to już jest raczej "po herbacie" .
Takie powierzchnie poleruje się przed na lutowaniem ornamentów jeśli zależy Ci na idealnej powierzchni i oczywiście "czyste lutowanie" i wydaje mi się że nad tym też musisz popracować.
Teraz to może jakieś małe szczoteczki ale zbyt mocne polerowanie zamuglują wzór.

Koralka
Unregistered

10-31-2014, 10:40 AM
tak, wiem Imenoq... tego wisiorka już nie wrzucę do polerki - kamień by tego nie przeżył... czyste lutowanie - żeby się lut nie rozlewał po blaszce? też z tym walczę... już daję naprawdę odrobinki lutu, i nieraz mi nie zlutuje wszystkiego na raz...lutuję 2 raz.

Uśmiech ale na przyszłość - zakładając że polerowałabym przed założeniem kamieni, czy polerka z wkładem 1mm - jak pisałam wcześniej - da radę wyczyścić takie zakamarki?

pytam, bo to dla mnie drogi zakup, wcześniej czytałam tu o polerkach, i w odpowiedziach osoby pisały żeby wrzucić zdjęcie, tak łatwiej będą mogły coś poradzić, Uśmiech
Koralka
10-31-2014, 10:40 AM #3

tak, wiem Imenoq... tego wisiorka już nie wrzucę do polerki - kamień by tego nie przeżył... czyste lutowanie - żeby się lut nie rozlewał po blaszce? też z tym walczę... już daję naprawdę odrobinki lutu, i nieraz mi nie zlutuje wszystkiego na raz...lutuję 2 raz.

Uśmiech ale na przyszłość - zakładając że polerowałabym przed założeniem kamieni, czy polerka z wkładem 1mm - jak pisałam wcześniej - da radę wyczyścić takie zakamarki?

pytam, bo to dla mnie drogi zakup, wcześniej czytałam tu o polerkach, i w odpowiedziach osoby pisały żeby wrzucić zdjęcie, tak łatwiej będą mogły coś poradzić, Uśmiech

Koralka
Unregistered

10-31-2014, 12:52 PM
a może przyczyna tego brzydkiego wyglądu jest to, że ja matowie blachę papierem ściernym - przed lutowaniem? żeby mi lut dobrze złapał,
a jak napisał Imenoq trzeba wypolerować - a nie matowić... ?! ciekaweUśmiech

znalazłam taki pędzelek - http://www.adammed.pl/a003-drut-mosiezny...kat-1.html
Koralka
10-31-2014, 12:52 PM #4

a może przyczyna tego brzydkiego wyglądu jest to, że ja matowie blachę papierem ściernym - przed lutowaniem? żeby mi lut dobrze złapał,

olax
Platynowy
592
10-31-2014, 01:24 PM
(10-31-2014, 12:52 PM)Koralka a może przyczyna tego brzydkiego wyglądu jest to, że ja matowie blachę papierem ściernym - przed lutowaniem? żeby mi lut dobrze złapał,

Ja nie wiem, ale chyba bez sensu się męczysz.
Zaoksyduj jeszcze raz, przepoleruj i w ogóle nie ruszaj tych podrapanych powierzchni.
Niech zakamarki zostaną czarne, po to właśnie się oksyduje w końcu.
Jak lutujesz na blaszkę, którą ma być widać, to faktycznie dobrze jest wypolerować, ale jeśli później oksydujesz, to wygląda to trochę inaczej po polerowaniu. Trudno mi to wytłumaczyć, ale z wypolerowanej wcześniej blachy oksyda się inaczej spolerowuje, jakoś tak "plackami".
olax
10-31-2014, 01:24 PM #5

(10-31-2014, 12:52 PM)Koralka a może przyczyna tego brzydkiego wyglądu jest to, że ja matowie blachę papierem ściernym - przed lutowaniem? żeby mi lut dobrze złapał,

Ja nie wiem, ale chyba bez sensu się męczysz.
Zaoksyduj jeszcze raz, przepoleruj i w ogóle nie ruszaj tych podrapanych powierzchni.
Niech zakamarki zostaną czarne, po to właśnie się oksyduje w końcu.
Jak lutujesz na blaszkę, którą ma być widać, to faktycznie dobrze jest wypolerować, ale jeśli później oksydujesz, to wygląda to trochę inaczej po polerowaniu. Trudno mi to wytłumaczyć, ale z wypolerowanej wcześniej blachy oksyda się inaczej spolerowuje, jakoś tak "plackami".

Koralka
Unregistered

10-31-2014, 02:34 PM
tak chyba tak zrobię... dziękujeUśmiech

łeee. męczę się bo chciałam żeby było ładnie... a wyszło - jak zawsze... Puść oczko
Koralka
10-31-2014, 02:34 PM #6

tak chyba tak zrobię... dziękujeUśmiech

łeee. męczę się bo chciałam żeby było ładnie... a wyszło - jak zawsze... Puść oczko

olax
Platynowy
592
10-31-2014, 02:40 PM
(10-31-2014, 02:34 PM)Koralka tak chyba tak zrobię... dziękujeUśmiech

Na pewno będzie dobrze jak zostawisz oksydę i nie będziesz jej skrobała.
Daj zdjęcie całości jak skończyszUśmiech
olax
10-31-2014, 02:40 PM #7

(10-31-2014, 02:34 PM)Koralka tak chyba tak zrobię... dziękujeUśmiech

Na pewno będzie dobrze jak zostawisz oksydę i nie będziesz jej skrobała.
Daj zdjęcie całości jak skończyszUśmiech

Koralka
Unregistered

10-31-2014, 08:00 PM
gotowy wygląda tak, Uśmiech faktycznie z tym lutem muszę po ćwiczyć...

ale polerka mnie strasznie kusi... teraz tylko czyszczę pastą i ściereczką do srebra...

dziękuję, i oczywiście proszę o ocenę, ja często nie widzę defektów, jak coś uda mi się zrobić to pieję ze szczęścia...Uśmiech potem dopiero - jak emocje opadną to zaczynam widzieć trzeźwo... Puść oczko
Załączone pliki
Miniatury

Koralka
10-31-2014, 08:00 PM #8

gotowy wygląda tak, Uśmiech faktycznie z tym lutem muszę po ćwiczyć...

ale polerka mnie strasznie kusi... teraz tylko czyszczę pastą i ściereczką do srebra...

dziękuję, i oczywiście proszę o ocenę, ja często nie widzę defektów, jak coś uda mi się zrobić to pieję ze szczęścia...Uśmiech potem dopiero - jak emocje opadną to zaczynam widzieć trzeźwo... Puść oczko

Załączone pliki
Miniatury

srebrofigaro
Platynowy
376
10-31-2014, 08:12 PM
Spróbuj tak: kup abdek (bo świetnie pokrywa powierzchnie). Wczesniej idealnie wypolerowaną powierzchnie zanurz w abdeku i podpal. Zdmuchnij. Lutówka pokryje cały przedmiot i dobrze zabezpieczy. Następnie nalutuj co potrzebujesz. Po wygotowaniu w kwasku cytrynowym zobaczysz że mimo lutowania powierzchnia jest nadal błyszcząca. Jeśli pokryjesz polerowaną powierzchnię oksydą i przetrzesz na polerce efekt będzie dużo lepszy.
srebrofigaro
10-31-2014, 08:12 PM #9

Spróbuj tak: kup abdek (bo świetnie pokrywa powierzchnie). Wczesniej idealnie wypolerowaną powierzchnie zanurz w abdeku i podpal. Zdmuchnij. Lutówka pokryje cały przedmiot i dobrze zabezpieczy. Następnie nalutuj co potrzebujesz. Po wygotowaniu w kwasku cytrynowym zobaczysz że mimo lutowania powierzchnia jest nadal błyszcząca. Jeśli pokryjesz polerowaną powierzchnię oksydą i przetrzesz na polerce efekt będzie dużo lepszy.

olax
Platynowy
592
10-31-2014, 08:21 PM
(10-31-2014, 08:00 PM)Koralka gotowy wygląda tak, Uśmiech faktycznie z tym lutem muszę po ćwiczyć...

Wygląda bardzo ładnieUśmiech
Mówisz, że czyścisz ściereczką do srebra, ale pisałaś wcześniej, że masz polerkę z tarcza bawełnianą?
Polerowanie w bębnie to wygoda, ale jak masz robić takie pojedyncze rzeczy, to mi by było szkoda kasy. Zresztą jeśli jeszcze lutowanie nie idzie Ci zawsze dobrze, to polerowanie w bębnie nic nie da. Takie nierówności zalane lutem między drucikami już nie "wyszlifujesz" na gładko. One jedynie się wybłyszczą i będą jeszcze bardziej widoczne.
Na razie pozostaje ćwiczyć lutowanie i polerowanie na tarczy. Jak dojdziesz do wprawy w jednym i drugim, to spokojnie bez bębna dasz radęUśmiech
Bo zakładam, że masz coś takiego:
http://allegro.pl/szlifierka-stolowa-2-t...58351.html
Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-31-2014, 08:22 PM przez olax.
olax
10-31-2014, 08:21 PM #10

(10-31-2014, 08:00 PM)Koralka gotowy wygląda tak, Uśmiech faktycznie z tym lutem muszę po ćwiczyć...

Wygląda bardzo ładnieUśmiech
Mówisz, że czyścisz ściereczką do srebra, ale pisałaś wcześniej, że masz polerkę z tarcza bawełnianą?
Polerowanie w bębnie to wygoda, ale jak masz robić takie pojedyncze rzeczy, to mi by było szkoda kasy. Zresztą jeśli jeszcze lutowanie nie idzie Ci zawsze dobrze, to polerowanie w bębnie nic nie da. Takie nierówności zalane lutem między drucikami już nie "wyszlifujesz" na gładko. One jedynie się wybłyszczą i będą jeszcze bardziej widoczne.
Na razie pozostaje ćwiczyć lutowanie i polerowanie na tarczy. Jak dojdziesz do wprawy w jednym i drugim, to spokojnie bez bębna dasz radęUśmiech
Bo zakładam, że masz coś takiego:
http://allegro.pl/szlifierka-stolowa-2-t...58351.html

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości