Techniki zdobienia powierzchni srebra
Techniki zdobienia powierzchni srebra
(10-14-2014, 07:38 PM)jędruś robiłem to dawno temu trochę inaczej - ze srebra próby 800 ( wtedy ta próba obowiązywała)

(10-14-2014, 07:38 PM)jędruś robiłem to dawno temu trochę inaczej - ze srebra próby 800 ( wtedy ta próba obowiązywała)

Kolejne dwa sposoby fakturowania powierzchni srebra ( metalu ).
Pierwszym jest frez z posypem diamentowym. Można je spotkać w różnych kształtach: walców, kulek, stożków, tarcz. Ja głównie używam stożkowego, bo jest najbardziej uniwersalny. Najczęściej ten typ zdobienia stosuje się do wykańczania obrączek, lub zdobienia niewielkich powierzchni, jak np. listków, płatków kwiatów. Powierzchnia ma ładny skrzący wygląd. Efekt podobny do stalowej szczotki, ale sama technika jest bardziej precyzyjna.

Specjalistą od punc i młotków jest Angus. Na dołączonym zdjęciu widać pismo klinowe zrobione jedną z punc. Po niżej kilka wyrobów jubilerskich ozdobionych tą techniką, lub połączeniem obu technik. Zdjęcia z mojej biblioteki, ale nie moje wyroby 
Zaznaczam, że cały czas mówię o zdobieniu powierzchni nie repusowaniu
Dalszy ciąg 
Techniki pokrewne. Polegają na zdobieniu powierzchni przedmiotu/materiału przy użyciu puncyn i młotków. Nie mylić z repusowaniem, gdzie tych samych narzędzi używa się do kształtowania przedmiotu, ale tu na forum mamy specjalistów od tego jak na przykład kolega Nieczar. Technika młotkowania jest mniej precyzyjna i dla tego głównie stosuje się ją do przygotowania materiału i szybkiego zdobienia większych powierzchni. Po niżej zdjęcia kilku młotków i mała próbka na metalu, oraz kilka przedmiotów zdobionych tą techniką.
Specjalistą od punc i młotków jest Angus. Na dołączonym zdjęciu widać pismo klinowe zrobione jedną z punc. Po niżej kilka wyrobów jubilerskich ozdobionych tą techniką, lub połączeniem obu technik. Zdjęcia z mojej biblioteki, ale nie moje wyroby 
Zaznaczam, że cały czas mówię o zdobieniu powierzchni nie repusowaniu
Przygotowany wzór i materiał na którym ma być odciśnięty wkładamy między dwie grubsze miedziane blachy ( zawsze wyżarzone ) dodatkowo przekładając papierem. Gdy kanapka będzie zbyt cienka to zamiast repusowania będziemy mieli podziurawioną blachę

Przygotowany wzór i materiał na którym ma być odciśnięty wkładamy między dwie grubsze miedziane blachy ( zawsze wyżarzone ) dodatkowo przekładając papierem. Gdy kanapka będzie zbyt cienka to zamiast repusowania będziemy mieli podziurawioną blachę