GRAWEROWANIE W STALI
GRAWEROWANIE W STALI
@Grotek76 pytanie bardziej amatora niż zawodowca. Dla czego głowa jelenia/kozła przechodzi ostro w tło nie tak jak głowa zrobiona w technice bulino. Sam dość dużo rysuję i gdybym robił głęboki grawerunek to linie przejścia z kompozycji głowy do tła bym zmiękczył zaokrąglając je jak w zwykłej rzeźbie ? Pacząc na grawerunek głowa mocno odcina się od tła, przy zmiękczonych liniach pojawią się dodatkowe cienie, który nadadzą rzeźbie dodatkowej plastyczności. Moje uwagi to pytania i ciekawość 
(03-29-2015, 02:00 PM)kriss @Grotek76 pytanie bardziej amatora niż zawodowca. Dla czego głowa jelenia/kozła przechodzi ostro w tło nie tak jak głowa zrobiona w technice bulino. Sam dość dużo rysuję i gdybym robił głęboki grawerunek to linie przejścia z kompozycji głowy do tła bym zmiękczył zaokrąglając je jak w zwykłej rzeźbie ? Pacząc na grawerunek głowa mocno odcina się od tła, przy zmiękczonych liniach pojawią się dodatkowe cienie, który nadadzą rzeźbie dodatkowej plastyczności. Moje uwagi to pytania i ciekawość
(03-29-2015, 02:00 PM)kriss @Grotek76 pytanie bardziej amatora niż zawodowca. Dla czego głowa jelenia/kozła przechodzi ostro w tło nie tak jak głowa zrobiona w technice bulino. Sam dość dużo rysuję i gdybym robił głęboki grawerunek to linie przejścia z kompozycji głowy do tła bym zmiękczył zaokrąglając je jak w zwykłej rzeźbie ? Pacząc na grawerunek głowa mocno odcina się od tła, przy zmiękczonych liniach pojawią się dodatkowe cienie, który nadadzą rzeźbie dodatkowej plastyczności. Moje uwagi to pytania i ciekawość
Przyglądając się Twoim pracom powiedział bym, że starasz się zbyt mocno zaakcentować sam rysunek trochę zapominając o samym modelowaniu w technice rytowania. To moje spostrzeżenia
, z punktu widzenia rysownika nie grawera
@Grotek76 po rysunku wykonanym w technice bulino raczej nie masz z tym problemu ( mowa o samym rysunku )
Przyglądając się Twoim pracom powiedział bym, że starasz się zbyt mocno zaakcentować sam rysunek trochę zapominając o samym modelowaniu w technice rytowania. To moje spostrzeżenia
(03-29-2015, 06:11 PM)kriss @Grotek76 po rysunku wykonanym w technice bulino raczej nie masz z tym problemu ( mowa o samym rysunku )Przyglądając się Twoim pracom powiedział bym, że starasz się zbyt mocno zaakcentować sam rysunek trochę zapominając o samym modelowaniu w technice rytowania. To moje spostrzeżenia
(03-29-2015, 06:11 PM)kriss @Grotek76 po rysunku wykonanym w technice bulino raczej nie masz z tym problemu ( mowa o samym rysunku )Przyglądając się Twoim pracom powiedział bym, że starasz się zbyt mocno zaakcentować sam rysunek trochę zapominając o samym modelowaniu w technice rytowania. To moje spostrzeżenia
Dzisiaj jeszcze dwie blaszki treningowe, imitację płyt magazynkowych do broni myśliwskiej. Na każdym typowe motywy zdobnicze, liście dębu i liście akantu. Próbuję znaleźć jakiś własny styl, nawet mam wizję jak by to można zrobić lepiej ale coś mi jeszcze umyka. Może to też jeszcze kwestia narzędzi (lupa, mikroskop), bo mam wrażenie, że na drobne detale mam za słaby wzrok.
(04-10-2015, 01:30 PM)Grotek76 Dzisiaj jeszcze dwie blaszki treningowe, imitację płyt magazynkowych do broni myśliwskiej. Na każdym typowe motywy zdobnicze, liście dębu i liście akantu. Próbuję znaleźć jakiś własny styl, nawet mam wizję jak by to można zrobić lepiej ale coś mi jeszcze umyka. Może to też jeszcze kwestia narzędzi (lupa, mikroskop), bo mam wrażenie, że na drobne detale mam za słaby wzrok.
(04-10-2015, 01:30 PM)Grotek76 Dzisiaj jeszcze dwie blaszki treningowe, imitację płyt magazynkowych do broni myśliwskiej. Na każdym typowe motywy zdobnicze, liście dębu i liście akantu. Próbuję znaleźć jakiś własny styl, nawet mam wizję jak by to można zrobić lepiej ale coś mi jeszcze umyka. Może to też jeszcze kwestia narzędzi (lupa, mikroskop), bo mam wrażenie, że na drobne detale mam za słaby wzrok.
Też mnie się rycie Groteka podoba, jednakże wzdrygam się czytając "broń myśliwska".
Jakaż to broń, a? Przed kim niby się "bohaterski " myśliwiec tak "broni' oną luśnią - przed zającem?
Może przed sarenką krwiożerczą? Nie? No przecież, że nie. Żadna to broń wszak a narzędzie mordu
w ręku człowieczków o niskich instynktach. Ale udekorowana tak, że zwierz dumny pada ryjem w igliwie.