Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Emaliowanie

Emaliowanie

Emaliowanie

Strony (67): Wstecz 1 35 36 37 38 39 67 Dalej  
Michal
Super Moderator
730
08-27-2015, 01:19 PM
To musi być jakas pomyłka, na suwmiarce ma chyba 0,16mm.
Michal
08-27-2015, 01:19 PM #361

To musi być jakas pomyłka, na suwmiarce ma chyba 0,16mm.

silverpaul
Unregistered

08-27-2015, 02:35 PM
(08-27-2015, 01:19 PM)kageki To musi być jakas pomyłka, na suwmiarce ma chyba 0,16mm.

Chyba, ale tak naprawdę 1,6 mm Rumieniec
silverpaul
08-27-2015, 02:35 PM #362

(08-27-2015, 01:19 PM)kageki To musi być jakas pomyłka, na suwmiarce ma chyba 0,16mm.

Chyba, ale tak naprawdę 1,6 mm Rumieniec

Michal
Super Moderator
730
08-27-2015, 04:32 PM
a ja tez sie pomylilem Puść oczko
Michal
08-27-2015, 04:32 PM #363

a ja tez sie pomylilem Puść oczko

Leszek
Diamentowy
1,617
08-27-2015, 05:34 PM
(08-27-2015, 06:53 AM)kriss @Leszek pisząc 6 - 8 mm mówisz poważnie ? Moje pierwsze kroki z emalią to 2 - 2,5 mm i wydaje się że to grube. Kolory robią się zbyt ciemne.

Soorki Kriss oczywiście że 0,6 mm. Biggrin

Panowie blacha 0,2 mm, drut wałowany 0,4 mm i emalia jeszcze nie jest do końca.
Jutro sprawdzę dokładnie bo sam jestem ciekawy. Powyżej 0,8 mm konik nie wejdzie w kopertę Biggrin Biggrin .
Dzisiaj klepię ikonę z miedzi.
Pozdrowionka.

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
08-27-2015, 05:34 PM #364

(08-27-2015, 06:53 AM)kriss @Leszek pisząc 6 - 8 mm mówisz poważnie ? Moje pierwsze kroki z emalią to 2 - 2,5 mm i wydaje się że to grube. Kolory robią się zbyt ciemne.

Soorki Kriss oczywiście że 0,6 mm. Biggrin

Panowie blacha 0,2 mm, drut wałowany 0,4 mm i emalia jeszcze nie jest do końca.
Jutro sprawdzę dokładnie bo sam jestem ciekawy. Powyżej 0,8 mm konik nie wejdzie w kopertę Biggrin Biggrin .
Dzisiaj klepię ikonę z miedzi.
Pozdrowionka.

.

Leszek
Diamentowy
1,617
08-29-2015, 06:40 PM
Dzisiaj blaski i cienie z życia emaliera.

Po trawionku o którym pisałem tutaj trawionko przystąpiłem do nałożenia emalii podkładowej i położenia drutów.

Potem do pieca :  
  i po 3 minutach z pieca Biggrin  

a tu niespodzianka :
  druciki się nie scaliły z podłożem i kilka godzin pracy na marne. ???

Ponieważ materiał szedł na straty postanowiłem namalować sobie ikonę  Biggrin Biggrin  

i do pieca

i kolorowanko :

potem dołożyłem Mu aureolę - a co? niech ma Biggrin Biggrin  

a potem znowu kolorowanko - a co? kto bogatemu zabroni Biggrin  pierścień też dostał Biggrin  z szafirem

i do pieca :

i do kwasu z cytryny :

i na półkę a jutro do sprzedania. Biggrin  

Jak widać nie za każdym razem wszystko się uda ale co nas nie zabije to nas wzmocni. Muszę z dwa dni odpocząć i wezmę się jeszcze raz tylko tym razem na srebrze bo miedź mnie dobija.

W przypadku pytań proszę pytać. Biggrin

.
Leszek
08-29-2015, 06:40 PM #365

Dzisiaj blaski i cienie z życia emaliera.

Po trawionku o którym pisałem tutaj trawionko przystąpiłem do nałożenia emalii podkładowej i położenia drutów.

Potem do pieca :  
  i po 3 minutach z pieca Biggrin  

a tu niespodzianka :
  druciki się nie scaliły z podłożem i kilka godzin pracy na marne. ???

Ponieważ materiał szedł na straty postanowiłem namalować sobie ikonę  Biggrin Biggrin  

i do pieca

i kolorowanko :

potem dołożyłem Mu aureolę - a co? niech ma Biggrin Biggrin  

a potem znowu kolorowanko - a co? kto bogatemu zabroni Biggrin  pierścień też dostał Biggrin  z szafirem

i do pieca :

i do kwasu z cytryny :

i na półkę a jutro do sprzedania. Biggrin  

Jak widać nie za każdym razem wszystko się uda ale co nas nie zabije to nas wzmocni. Muszę z dwa dni odpocząć i wezmę się jeszcze raz tylko tym razem na srebrze bo miedź mnie dobija.

W przypadku pytań proszę pytać. Biggrin

.

Leszek
Diamentowy
1,617
09-01-2015, 06:59 PM
Dzisiaj rocznica 2 wojny światowej to i tarcza na czasie.

Tarcza 37 mm, miedź 0,5 mm, druty i wypełnienie srebro, reszta grisalle.

.
Leszek
09-01-2015, 06:59 PM #366

Dzisiaj rocznica 2 wojny światowej to i tarcza na czasie.

Tarcza 37 mm, miedź 0,5 mm, druty i wypełnienie srebro, reszta grisalle.

.

calabria
Złoty
74
09-01-2015, 09:19 PM
UFFFF.... dotarłam do końca!!
Rety ile tu wiedzy i cennych wskazówek!! No czyli już wiem, że większość moich wypocin to masakra jest Puść oczko
Pytań cała masa bo nie wszystko kumam. Większość filmików załączonych w tym wątku właśnie mnie zainspirowała do działań z emalią , bo "odziedziczyłam" piecyck i szkoda by było, żeby stał i się kurzył.
Panie Leszku! Chylę czoła i biję pokłony dziękczynne za wszystkie relacje z postępów. Tarcza z rybkami POWALA!!!! Nie noszę zegarków ale dla takiego z TAKĄ tarczą mogłabym zrobić wyjątek Puść oczko.
Panie Krzysztofie!!! Panu też dziękuję! Pana prace też cudne!!! Aż zazdrość bierze Puść oczko Absolutnie rozumiem ciągoty do emalii na srebrze. Ja miedź dość szybko zarzuciłam.
Teraz muszę wszystko jeszcze raz "przetrawić" i wziąć się do roboty bo efekty u Panów widzę fantastyczne!!!! Powodzenia!
Pozdrawiam Karolina Uśmiech
calabria
09-01-2015, 09:19 PM #367

UFFFF.... dotarłam do końca!!
Rety ile tu wiedzy i cennych wskazówek!! No czyli już wiem, że większość moich wypocin to masakra jest Puść oczko
Pytań cała masa bo nie wszystko kumam. Większość filmików załączonych w tym wątku właśnie mnie zainspirowała do działań z emalią , bo "odziedziczyłam" piecyck i szkoda by było, żeby stał i się kurzył.
Panie Leszku! Chylę czoła i biję pokłony dziękczynne za wszystkie relacje z postępów. Tarcza z rybkami POWALA!!!! Nie noszę zegarków ale dla takiego z TAKĄ tarczą mogłabym zrobić wyjątek Puść oczko.
Panie Krzysztofie!!! Panu też dziękuję! Pana prace też cudne!!! Aż zazdrość bierze Puść oczko Absolutnie rozumiem ciągoty do emalii na srebrze. Ja miedź dość szybko zarzuciłam.
Teraz muszę wszystko jeszcze raz "przetrawić" i wziąć się do roboty bo efekty u Panów widzę fantastyczne!!!! Powodzenia!
Pozdrawiam Karolina Uśmiech

kriss
Diamentowy
2,208
09-01-2015, 11:07 PM
No to Pani Karolino już Pani przepadła przez ten piecyk. Leszek Pani nie odpuści Ząbki Pani, Pani, Pani......... zaraz dostanę czkawki. Tu nie ma Pań i Panów Ząbki
Leszek to chodząca zaraza, widzę, że Ciebie też dopadło Ząbki

Czekamy na pierwsze prace Ząbki

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
kriss
09-01-2015, 11:07 PM #368

No to Pani Karolino już Pani przepadła przez ten piecyk. Leszek Pani nie odpuści Ząbki Pani, Pani, Pani......... zaraz dostanę czkawki. Tu nie ma Pań i Panów Ząbki
Leszek to chodząca zaraza, widzę, że Ciebie też dopadło Ząbki

Czekamy na pierwsze prace Ząbki

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/

Leszek
Diamentowy
1,617
09-02-2015, 10:32 AM
(09-01-2015, 11:07 PM)kriss No to Pani Karolino już Pani przepadła przez ten piecyk. Leszek Pani nie odpuści

Biggrin Biggrin Biggrin  oczywiście Karolinka już jest w szponach.

Karolinko rozpocznij od testerów na miedzi 0,5 mm i srebra 0,2 mm.
Wstawiaj każdą pracę którą masz. Tutaj się nie chwalimy tylko uczymy emalierstwa.
Pytaj to unikniesz godzin myślenia. Nie oglądaj filmów bo szkoda czasu.

Kriss czy Ty coś wypalasz ?

.
Leszek
09-02-2015, 10:32 AM #369

(09-01-2015, 11:07 PM)kriss No to Pani Karolino już Pani przepadła przez ten piecyk. Leszek Pani nie odpuści

Biggrin Biggrin Biggrin  oczywiście Karolinka już jest w szponach.

Karolinko rozpocznij od testerów na miedzi 0,5 mm i srebra 0,2 mm.
Wstawiaj każdą pracę którą masz. Tutaj się nie chwalimy tylko uczymy emalierstwa.
Pytaj to unikniesz godzin myślenia. Nie oglądaj filmów bo szkoda czasu.

Kriss czy Ty coś wypalasz ?

.

kriss
Diamentowy
2,208
09-02-2015, 11:13 AM
Najczęściej trawkę na okolicznych polach ZąbkiZąbkiZąbki
Ostatnio jestem zasypany górą usług, ale spoko o emalii pamiętam. Nawet gdybym zapomniał to żona nie da mi spokoju  Zły  Biggrin Rozmarzony
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2015, 11:13 AM przez kriss.

kriss
09-02-2015, 11:13 AM #370

Najczęściej trawkę na okolicznych polach ZąbkiZąbkiZąbki
Ostatnio jestem zasypany górą usług, ale spoko o emalii pamiętam. Nawet gdybym zapomniał to żona nie da mi spokoju  Zły  Biggrin Rozmarzony

Strony (67): Wstecz 1 35 36 37 38 39 67 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości