Wartość pierścionka zaręczynowego
Wartość pierścionka zaręczynowego
a ostatnio go znalazłem w szufladzie. Pamiętam że zapłaciłem wtedy ok 2200 zł. Wróciłem dziś do jubilera u którego nabyłem ów pierścionek z zapytaniem czy będą może zainteresowani odkupieniem go. Dwie Panie + Pan debatowali przez chwilę i wrócili z propozycją 270 zł. Zrezygnowałem z oczywistych powodów (pierścionek jest bardzo ładny więc wolę już żeby leżał u mnie). I teraz pytanie do forumowiczów jaka jest według was wartość owego kawałka biżuterii. Według certyfikatu który załączam, podaje dane:Witam
Mam takie pytanie, kilka lat temu kupiłem pierścionek zaręczynowy, nie przydał się jednak
a ostatnio go znalazłem w szufladzie. Pamiętam że zapłaciłem wtedy ok 2200 zł. Wróciłem dziś do jubilera u którego nabyłem ów pierścionek z zapytaniem czy będą może zainteresowani odkupieniem go. Dwie Panie + Pan debatowali przez chwilę i wrócili z propozycją 270 zł. Zrezygnowałem z oczywistych powodów (pierścionek jest bardzo ładny więc wolę już żeby leżał u mnie). I teraz pytanie do forumowiczów jaka jest według was wartość owego kawałka biżuterii. Według certyfikatu który załączam, podaje dane:
Kamień: Brylant
Masa kr: 0.21
Barwa: tutaj nie potrafię odczytać H czy U, może coś innego
Czystość: SI
Oprawa to złoto 2.06g próba 585
Pozdrawiam
Bo jest tak.
Jak kupujesz, to jest to pierścionek z brylantem oprawionym w złoto. pr. 585.
Jak sprzedajesz, to jest to 2 gr złomu pr. 585 minus "oczko" koloru białego.
Ale zaraz mnie obsobaczą usługowcy, że szkaluję i sram we własne gniazdo.
Życie, w morde jeża.
Ok rozumiem że większość handlarzy, złotników lub jubilerów "skupuje" po prostu złom, ale zastanawia mnie czy wiecie może ile coś takiego kosztuje u jubilera gdybym chciał teraz kupić, albo sprzedać na allegro czy też znajomemu.
Popatrz na to i poruwnaj sam. Napewno znajdziesz tez cos do poröwnania na allegro - Wycena na odleglosc byla by raczej zartem i tak najczesciej traktuja to Koledzy.
http://www.ebay.de/itm/Gelbgold-Ring-585...2c77842ce6
O ile dobrze zobaczyłem na certyfikacie to barwa kamienia jest określona jako W (wesselton) inaczej H a czystość SI kamyki o takiej masie 0,21ct w przybliżonej cenie zakupu samego kamyka od 550 do 750 zł i 2 gramy 585 złom ok 75 zł za 1g Czyli wartość materiałów użytych do wykonania pierścionka ok 700 zł maks 900 zł nie licząc robocizny, podatków itp.

Trochę czasu przepracowałem w usługach złotniczych i w zasadzie zawsze czułem pewien dyskomfort, kiedy mój szef kupując np.pierścionek udawał, że robi to z łaski bo; ja to będę musiał proszę pani stopić, to się do niczego nie nadaje a i kamień muszę wyjmować itp. Chwile później, po wypolerowaniu pierścionek lądował na wystawie - 80 % przynajmniej. Taki biznes i to kupujący dyktuje cenę. Klient powinien mieć świadomość, że wyrób traci przynajmniej połowę wartości po opuszczeni pracowni a w przypadku srebrnych unikatów nawet 80 %. Może tabliczka z informacją powinna wisieć? 
Gwoli wyjaśnienia - mimo, że uważam taką praktykę za nie do końca uczciwą, to jednak również nie zapłacił bym więcej niż mogę. Takie życie proszem paniom.
Z rozeznania na allegro i u jubilera pierścionki zaręczynowe z takim kamieniem wahały się w cenie od 1900 do 2700 (swoją drogą spory rozstrzał) więc tak jak mówiłem wolę go sprzedać na allegro lub znajomemu w takim razie, dlatego też chciałem poznać waszą opinię/wycenę. Mogę też wrzucić jakieś zdjęcie pierścionka, jeśli to pomoże w wycenie. Ale jeśli moje rozeznanie było prawidłowe to uważam że przy sprzedaży tego pierścionka jako kawałek biżuterii a nie złomu to cena ok 1500-1700 zł będzie chyba jak najbardziej na miejscu.No właśnie tak jak wspomniałem sprzedaż przy cenie złomu mnie nie interesuje, jakby to powiedzieć nie mam noża na gardle
Z rozeznania na allegro i u jubilera pierścionki zaręczynowe z takim kamieniem wahały się w cenie od 1900 do 2700 (swoją drogą spory rozstrzał) więc tak jak mówiłem wolę go sprzedać na allegro lub znajomemu w takim razie, dlatego też chciałem poznać waszą opinię/wycenę. Mogę też wrzucić jakieś zdjęcie pierścionka, jeśli to pomoże w wycenie. Ale jeśli moje rozeznanie było prawidłowe to uważam że przy sprzedaży tego pierścionka jako kawałek biżuterii a nie złomu to cena ok 1500-1700 zł będzie chyba jak najbardziej na miejscu.
(11-27-2013, 09:44 AM)truemaveric Z rozeznania na allegro i u jubilera pierścionki zaręczynowe z takim kamieniem wahały się w cenie od 1900 do 2700 (swoją drogą spory rozstrzał).
(11-27-2013, 09:44 AM)truemaveric Z rozeznania na allegro i u jubilera pierścionki zaręczynowe z takim kamieniem wahały się w cenie od 1900 do 2700 (swoją drogą spory rozstrzał).