Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Wartość pierścionka zaręczynowego

Wartość pierścionka zaręczynowego

Wartość pierścionka zaręczynowego

Strony (3): 1 2 3 Dalej
truemaveric
Miedziany
5
11-26-2013, 08:32 PM
Witam

Mam takie pytanie, kilka lat temu kupiłem pierścionek zaręczynowy, nie przydał się jednak Uśmiech a ostatnio go znalazłem w szufladzie. Pamiętam że zapłaciłem wtedy ok 2200 zł. Wróciłem dziś do jubilera u którego nabyłem ów pierścionek z zapytaniem czy będą może zainteresowani odkupieniem go. Dwie Panie + Pan debatowali przez chwilę i wrócili z propozycją 270 zł. Zrezygnowałem z oczywistych powodów (pierścionek jest bardzo ładny więc wolę już żeby leżał u mnie). I teraz pytanie do forumowiczów jaka jest według was wartość owego kawałka biżuterii. Według certyfikatu który załączam, podaje dane:
Kamień: Brylant
Masa kr: 0.21
Barwa: tutaj nie potrafię odczytać H czy U, może coś innego
Czystość: SI
Oprawa to złoto 2.06g próba 585

Pozdrawiam
Załączone pliki
Miniatury

truemaveric
11-26-2013, 08:32 PM #1

Witam

Mam takie pytanie, kilka lat temu kupiłem pierścionek zaręczynowy, nie przydał się jednak Uśmiech a ostatnio go znalazłem w szufladzie. Pamiętam że zapłaciłem wtedy ok 2200 zł. Wróciłem dziś do jubilera u którego nabyłem ów pierścionek z zapytaniem czy będą może zainteresowani odkupieniem go. Dwie Panie + Pan debatowali przez chwilę i wrócili z propozycją 270 zł. Zrezygnowałem z oczywistych powodów (pierścionek jest bardzo ładny więc wolę już żeby leżał u mnie). I teraz pytanie do forumowiczów jaka jest według was wartość owego kawałka biżuterii. Według certyfikatu który załączam, podaje dane:
Kamień: Brylant
Masa kr: 0.21
Barwa: tutaj nie potrafię odczytać H czy U, może coś innego
Czystość: SI
Oprawa to złoto 2.06g próba 585

Pozdrawiam

Załączone pliki
Miniatury

cactoos
Diamentowy
1,585
11-26-2013, 08:52 PM
Bo jest tak.
Jak kupujesz, to jest to pierścionek z brylantem oprawionym w złoto. pr. 585.
Jak sprzedajesz, to jest to 2 gr złomu pr. 585 minus "oczko" koloru białego.

Ale zaraz mnie obsobaczą usługowcy, że szkaluję i sram we własne gniazdo.

Życie, w morde jeża.Puść oczko

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
11-26-2013, 08:52 PM #2

Bo jest tak.
Jak kupujesz, to jest to pierścionek z brylantem oprawionym w złoto. pr. 585.
Jak sprzedajesz, to jest to 2 gr złomu pr. 585 minus "oczko" koloru białego.

Ale zaraz mnie obsobaczą usługowcy, że szkaluję i sram we własne gniazdo.

Życie, w morde jeża.Puść oczko

truemaveric
Miedziany
5
11-26-2013, 09:34 PM
Ok rozumiem że większość handlarzy, złotników lub jubilerów "skupuje" po prostu złom, ale zastanawia mnie czy wiecie może ile coś takiego kosztuje u jubilera gdybym chciał teraz kupić, albo sprzedać na allegro czy też znajomemu.
truemaveric
11-26-2013, 09:34 PM #3

Ok rozumiem że większość handlarzy, złotników lub jubilerów "skupuje" po prostu złom, ale zastanawia mnie czy wiecie może ile coś takiego kosztuje u jubilera gdybym chciał teraz kupić, albo sprzedać na allegro czy też znajomemu.

cactoos
Diamentowy
1,585
11-26-2013, 09:40 PM
Wystaw na Allegro razem z tym certyfikatem to się dowiesz.
Towar warty jest tyle ile ktoś zechce za niego zapłacić.
Ile zapłaci złotnik już wiesz.Puść oczko

cactoos
11-26-2013, 09:40 PM #4

Wystaw na Allegro razem z tym certyfikatem to się dowiesz.
Towar warty jest tyle ile ktoś zechce za niego zapłacić.
Ile zapłaci złotnik już wiesz.Puść oczko

no_sense
Unregistered

11-26-2013, 10:51 PM
a coś takiego jak komis ??
no_sense
11-26-2013, 10:51 PM #5

a coś takiego jak komis ??

Nordwind
Platynowy
470
11-26-2013, 11:33 PM
Popatrz na to i poruwnaj sam. Napewno znajdziesz tez cos do poröwnania na allegro - Wycena na odleglosc byla by raczej zartem i tak najczesciej traktuja to Koledzy.
http://www.ebay.de/itm/Gelbgold-Ring-585...2c77842ce6
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-26-2013, 11:36 PM przez Nordwind.
Nordwind
11-26-2013, 11:33 PM #6

Popatrz na to i poruwnaj sam. Napewno znajdziesz tez cos do poröwnania na allegro - Wycena na odleglosc byla by raczej zartem i tak najczesciej traktuja to Koledzy.
http://www.ebay.de/itm/Gelbgold-Ring-585...2c77842ce6

Greg
Platynowy
211
11-27-2013, 08:54 AM
O ile dobrze zobaczyłem na certyfikacie to barwa kamienia jest określona jako W (wesselton) inaczej H a czystość SI kamyki o takiej masie 0,21ct w przybliżonej cenie zakupu samego kamyka od 550 do 750 zł i 2 gramy 585 złom ok 75 zł za 1g Czyli wartość materiałów użytych do wykonania pierścionka ok 700 zł maks 900 zł nie licząc robocizny, podatków itp.
Greg
11-27-2013, 08:54 AM #7

O ile dobrze zobaczyłem na certyfikacie to barwa kamienia jest określona jako W (wesselton) inaczej H a czystość SI kamyki o takiej masie 0,21ct w przybliżonej cenie zakupu samego kamyka od 550 do 750 zł i 2 gramy 585 złom ok 75 zł za 1g Czyli wartość materiałów użytych do wykonania pierścionka ok 700 zł maks 900 zł nie licząc robocizny, podatków itp.

cactoos
Diamentowy
1,585
11-27-2013, 09:23 AM
Trochę czasu przepracowałem w usługach złotniczych i w zasadzie zawsze czułem pewien dyskomfort, kiedy mój szef kupując np.pierścionek udawał, że robi to z łaski bo; ja to będę musiał proszę pani stopić, to się do niczego nie nadaje a i kamień muszę wyjmować itp. Chwile później, po wypolerowaniu pierścionek lądował na wystawie - 80 % przynajmniej. Taki biznes i to kupujący dyktuje cenę. Klient powinien mieć świadomość, że wyrób traci przynajmniej połowę wartości po opuszczeni pracowni a w przypadku srebrnych unikatów nawet 80 %. Może tabliczka z informacją powinna wisieć? Puść oczko

Gwoli wyjaśnienia - mimo, że uważam taką praktykę za nie do końca uczciwą, to jednak również nie zapłacił bym więcej niż mogę. Takie życie proszem paniom.Puść oczko

cactoos
11-27-2013, 09:23 AM #8

Trochę czasu przepracowałem w usługach złotniczych i w zasadzie zawsze czułem pewien dyskomfort, kiedy mój szef kupując np.pierścionek udawał, że robi to z łaski bo; ja to będę musiał proszę pani stopić, to się do niczego nie nadaje a i kamień muszę wyjmować itp. Chwile później, po wypolerowaniu pierścionek lądował na wystawie - 80 % przynajmniej. Taki biznes i to kupujący dyktuje cenę. Klient powinien mieć świadomość, że wyrób traci przynajmniej połowę wartości po opuszczeni pracowni a w przypadku srebrnych unikatów nawet 80 %. Może tabliczka z informacją powinna wisieć? Puść oczko

Gwoli wyjaśnienia - mimo, że uważam taką praktykę za nie do końca uczciwą, to jednak również nie zapłacił bym więcej niż mogę. Takie życie proszem paniom.Puść oczko

truemaveric
Miedziany
5
11-27-2013, 09:44 AM
No właśnie tak jak wspomniałem sprzedaż przy cenie złomu mnie nie interesuje, jakby to powiedzieć nie mam noża na gardle Uśmiech Z rozeznania na allegro i u jubilera pierścionki zaręczynowe z takim kamieniem wahały się w cenie od 1900 do 2700 (swoją drogą spory rozstrzał) więc tak jak mówiłem wolę go sprzedać na allegro lub znajomemu w takim razie, dlatego też chciałem poznać waszą opinię/wycenę. Mogę też wrzucić jakieś zdjęcie pierścionka, jeśli to pomoże w wycenie. Ale jeśli moje rozeznanie było prawidłowe to uważam że przy sprzedaży tego pierścionka jako kawałek biżuterii a nie złomu to cena ok 1500-1700 zł będzie chyba jak najbardziej na miejscu.

Zdjęcia troszkę niewyraźne ale oddają ogólny wygląd przedmiotu.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-27-2013, 10:05 AM przez truemaveric.
Załączone pliki
Miniatury

truemaveric
11-27-2013, 09:44 AM #9

No właśnie tak jak wspomniałem sprzedaż przy cenie złomu mnie nie interesuje, jakby to powiedzieć nie mam noża na gardle Uśmiech Z rozeznania na allegro i u jubilera pierścionki zaręczynowe z takim kamieniem wahały się w cenie od 1900 do 2700 (swoją drogą spory rozstrzał) więc tak jak mówiłem wolę go sprzedać na allegro lub znajomemu w takim razie, dlatego też chciałem poznać waszą opinię/wycenę. Mogę też wrzucić jakieś zdjęcie pierścionka, jeśli to pomoże w wycenie. Ale jeśli moje rozeznanie było prawidłowe to uważam że przy sprzedaży tego pierścionka jako kawałek biżuterii a nie złomu to cena ok 1500-1700 zł będzie chyba jak najbardziej na miejscu.

Zdjęcia troszkę niewyraźne ale oddają ogólny wygląd przedmiotu.

Załączone pliki
Miniatury

Imenoq
Platynowy
539
11-27-2013, 10:08 AM
(11-27-2013, 09:44 AM)truemaveric Z rozeznania na allegro i u jubilera pierścionki zaręczynowe z takim kamieniem wahały się w cenie od 1900 do 2700 (swoją drogą spory rozstrzał).

Co do cen to rozrzut jest znacznie większy, linkowana już przeze mnie firma:

http://allegro.pl/pierscionek-z-brylante...49972.html

Co do używanych pierwszy który mi wyrzuciło:

http://allegro.pl/zloty-pierscionek-z-br...77354.html

Ale za ile sprzedasz to twoja sprawa w końcu mamy wolny rynek [Obrazek: dancer.gif]

Nie zapomnij tylko podatu zapłacić po sprzedaży [Obrazek: grinrotfl2.gif]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-27-2013, 10:21 AM przez Imenoq.
Imenoq
11-27-2013, 10:08 AM #10

(11-27-2013, 09:44 AM)truemaveric Z rozeznania na allegro i u jubilera pierścionki zaręczynowe z takim kamieniem wahały się w cenie od 1900 do 2700 (swoją drogą spory rozstrzał).

Co do cen to rozrzut jest znacznie większy, linkowana już przeze mnie firma:

http://allegro.pl/pierscionek-z-brylante...49972.html

Co do używanych pierwszy który mi wyrzuciło:

http://allegro.pl/zloty-pierscionek-z-br...77354.html

Ale za ile sprzedasz to twoja sprawa w końcu mamy wolny rynek [Obrazek: dancer.gif]

Nie zapomnij tylko podatu zapłacić po sprzedaży [Obrazek: grinrotfl2.gif]

Strony (3): 1 2 3 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości