Emaliowanie
Emaliowanie
(06-29-2014, 08:30 PM)Leszek Muszę spróbować z żywicą epoksydową. :-)
ps. czy ta żywica jest w sklepach z farbami bo tam widziałem takie dwuskładnikowe?
(06-29-2014, 08:30 PM)Leszek Muszę spróbować z żywicą epoksydową. :-)
ps. czy ta żywica jest w sklepach z farbami bo tam widziałem takie dwuskładnikowe?
![[Obrazek: wB7kdR.gif]](http://cdn.makeagif.com/media/7-06-2014/wB7kdR.gif)
Do postu o błędach w emaliowaniu, z sekwencji zdjęć przygotowałem animowanego GIF-a. Nie zmieścił się jako załącznik, ale znalazłem serwis do publikowania animowanych GIF-ów. Spróbuję go wkleić:
![[Obrazek: wB7kdR.gif]](http://cdn.makeagif.com/media/7-06-2014/wB7kdR.gif)
Rzeczywiście, przegrzałem, ale to nie jest powodem spienienia. A w każdym razie nie jedynym. W każdym razie trochę widać jak zmielona papka osiada, stapiając się w bryłę szkliwa.
(07-06-2014, 06:57 PM)Leszek Te blaszki są z miedzi?
Po co je rytujesz?
Czym zabezpieczasz pozostałą część blaszki nie pokrytej emalią ?
W trakcie grzania jakich używasz okularów?
Aha, na powyższym "filmie" dobrze widać umieszczone w emalii zanieczyszczenia.
(07-06-2014, 06:57 PM)Leszek Te blaszki są z miedzi?
Po co je rytujesz?
Czym zabezpieczasz pozostałą część blaszki nie pokrytej emalią ?
W trakcie grzania jakich używasz okularów?
Ja też od niedawna zająłem się emalią. Kupuję emalię szklaną tu:
www.sklep.planetart.pl/emalia
Ja stosuję trochę inną technikę. Emalii nie mieszam z wodą. Na blaszkę miedzianą sypię za pomocą siatka sypką emalię. Wypalam palnikiem i sypię kolejną warstwę. Znów wypalam.
Chciałbym mieć piec do emalii, ale trochę one kosztują.
Ta emalią, którą się wypala w 150 stopniach z emalią szklaną nie ma nic wspólnego. To jakiś wynalazek.
Jeżeli chcesz wyrób biżuteryjny ponosić przez lata to nic nie zastąpi emalii szklanej. Żadna żywica czy inne wynalazki nie wytrzymują próby czasu. Są za miękkie, mocno się rysują i wycierają.
W załączniku moje pierwsze próbki szklanej emalii.
(07-12-2014, 10:25 PM)BoBig Ja też od niedawna zająłem się emalią. Kupuję emalię szklaną tu:
Ja stosuję trochę inną technikę. Emalii nie mieszam z wodą. Na blaszkę miedzianą sypię za pomocą siatka sypką emalię. Wypalam palnikiem i sypię kolejną warstwę. Znów wypalam.
(07-12-2014, 10:25 PM)BoBig Ja też od niedawna zająłem się emalią. Kupuję emalię szklaną tu: