Emaliowanie
Emaliowanie
Ewentualnie powłoka galwaniczna - srebrzenie, rodowanie, czy jak tam się jeszcze "ulepsza" wyroby. Regularnie złocimy i srebrzymy emaliowane wyroby, i sporadycznie zdarza się, że emalia wypadnie, zmatowieje, albo też się posrebrzy (zwykle białe i czerwone). Ostatnio widać było, że źle przeprowadzili proces, całe złocenie było dosyć matowe i z dziwnym odcieniem - ale zwykle to jest problem "zmęczonej", przegrzanej emalii.
BoBig: Rybki są na całym obwodzie? Jak wypalałeś emalię?
Rybki są na całym obwodzie. Emalię wypalałem grzejąc palnikiem delikatnie od wewnętrznej części obrączki. Nie miałem jeszcze pieca wtedy.
Teraz piec prawie mam. Prawie bo na razie jak go włączę do kontaktu to korki mi wywala. Muszę pokombinować z nim trochę, ale prostą ma konstrukcję (obudowa, kabel zasilający podłączony bezpośrednio do drutów oporowych), dlatego powinienem rozpracować dlaczego korki strzelają.
Sprawdź jakie obciążenie w Amperach ma piec.
Jeżeli więcej niż próg zadziałania bezpiecznika, to będzie wywalać.
Musisz podzielić moc spirali w Watach, przez wartość napięcia w Voltach
i otrzymasz obciążenie w Amperach. Grzałka 1000 W to 4,35 A. 3000 W to 13 A
Ja mam na linii pieców bezpieczniki 25 A.
(09-21-2014, 10:14 PM)BoBig Rybki są na całym obwodzie. Emalię wypalałem grzejąc palnikiem delikatnie od wewnętrznej części obrączki.
(09-21-2014, 10:14 PM)BoBig Rybki są na całym obwodzie. Emalię wypalałem grzejąc palnikiem delikatnie od wewnętrznej części obrączki.
(09-17-2014, 07:44 PM)ca ctoos A dlaczego, łagodne ogrzanie do 300 st i równie łagodne wystudzenie, miałoby zaszkodzić emalii?
(09-17-2014, 07:44 PM)ca ctoos A dlaczego, łagodne ogrzanie do 300 st i równie łagodne wystudzenie, miałoby zaszkodzić emalii?
(09-17-2014, 09:47 PM)krzywy Ewentualnie powłoka galwaniczna - srebrzenie, rodowanie, czy jak tam się jeszcze "ulepsza" wyroby. Regularnie złocimy i srebrzymy emaliowane wyroby, i sporadycznie zdarza się, że emalia wypadnie, zmatowieje, albo też się posrebrzy (zwykle białe i czerwone). Ostatnio widać było, że źle przeprowadzili proces, całe złocenie było dosyć matowe i z dziwnym odcieniem - ale zwykle to jest problem "zmęczonej", przegrzanej emalii.
(09-17-2014, 09:47 PM)krzywy Ewentualnie powłoka galwaniczna - srebrzenie, rodowanie, czy jak tam się jeszcze "ulepsza" wyroby. Regularnie złocimy i srebrzymy emaliowane wyroby, i sporadycznie zdarza się, że emalia wypadnie, zmatowieje, albo też się posrebrzy (zwykle białe i czerwone). Ostatnio widać było, że źle przeprowadzili proces, całe złocenie było dosyć matowe i z dziwnym odcieniem - ale zwykle to jest problem "zmęczonej", przegrzanej emalii.
(07-14-2014, 05:46 PM)BoBi Czy ktoś z was robił próby emalii na srebrze. Podobno na "fajnie" dobrze wychodzi
(07-14-2014, 05:46 PM)BoBi Czy ktoś z was robił próby emalii na srebrze. Podobno na "fajnie" dobrze wychodzi
(05-25-2015, 05:54 PM)kriss powiedz dla czego nie zrobisz emalii na srebrze 0.925. W końcu to czysta miedź plus czyste srebro. Na każdym z tych metali zrobisz emalię a na ich stopie nie ? Stop robi się po to żeby materiał był twardszy. Zastanawiam się po co Ci ta ramka. Tarcze w starych zegarkach ich nie mają i są przez to cieńsze. Sam wiesz, że brzeg tarczy był szlifowany prawie do czystej miedzi i chowany pod brzegiem koperty. Art-clay to materiał bardziej do zabawy. Chociaż można przy jego użyciu zrobić różne ciekawe wzory.
( ale muszem )(05-25-2015, 05:54 PM)kriss powiedz dla czego nie zrobisz emalii na srebrze 0.925. W końcu to czysta miedź plus czyste srebro. Na każdym z tych metali zrobisz emalię a na ich stopie nie ? Stop robi się po to żeby materiał był twardszy. Zastanawiam się po co Ci ta ramka. Tarcze w starych zegarkach ich nie mają i są przez to cieńsze. Sam wiesz, że brzeg tarczy był szlifowany prawie do czystej miedzi i chowany pod brzegiem koperty. Art-clay to materiał bardziej do zabawy. Chociaż można przy jego użyciu zrobić różne ciekawe wzory.
( ale muszem )
(06-29-2014, 06:10 PM)krzywy Jest wiele rzeczy, których nie robimy w firmie, bo po prostu nie mamy takich wyrobów, i tego chciał bym się dowiedzieć i wypróbować. Na przykład stosowanie bezbarwnej emalii podkładowej pod emalię transparentną, dodawanie do emalii gumy arabskiej przy emaliowaniu wypukłych przedmiotów. Ale to jak dojdę do odpowiedniego problemu.
(06-29-2014, 06:10 PM)krzywy Jest wiele rzeczy, których nie robimy w firmie, bo po prostu nie mamy takich wyrobów, i tego chciał bym się dowiedzieć i wypróbować. Na przykład stosowanie bezbarwnej emalii podkładowej pod emalię transparentną, dodawanie do emalii gumy arabskiej przy emaliowaniu wypukłych przedmiotów. Ale to jak dojdę do odpowiedniego problemu.
Te podkłady to chyba nie zawsze są potrzebne cytuję : "malie Milton Bridge to najwyższej jakości angielskie emalie jubilerskie. Do oferty naszego sklepu wprowadziliśmy aż 33 kolory transparentne (temperatura wypalania: 840 C) i 28 kolorów kryjących (temparatura wypalania: 780-800 C). Dla uzyskania najlepszych efektów/kolorów emalia powinna być wypalana w piecu. Poza kilkoma rubinowymi kolorami proszek emalierski Milton Bridge nie wymaga stosowania topników (emalii podkładowych)"
Dalej nie rozumiem jednej rzeczy. Piszesz, że masz wykrojnik. W takim razie kup sobie blachę 999 i zrób krążki sam.