Emaliowanie
Emaliowanie

Kładłam go na mokro nie sypałam.
Leszku!
Dziękuję za wskazówki. Dziś jak zdążę to powtórzę wypał w mniejszej temperaturze.
A teraz po kolei odpowiadając:
żółte tło kładłam tylko tam gdzie tło,czyli w listkach nie. Piecyk mam używany ale nie taki do szkła tylko poprzednio służył technikowi dentystycznemu do wyżarzania pierścieni z nierdzewki. Czyli kadmu i ołowiu to raczej tam nie było.
Pisząc, że za grubo, mam wrażenie że nie jest za grubo tak ogólnie, tylko że poszczególne warstwy były za grube. Patrząc na Twoją ostatnia tarczę (żonkową) Ty kładziesz te warstwy takie prawie niewidzialne. 
W załączniku zdjęcie porównawcze wszystkich 4 fluxów wypalonych w 800 stopniach przez 2 min. Pierwszy i ostatni ewidentnie przepalone moim zdaniem ale normal i silver ładne i klarowne.Tylko, że próbki są miedziane. Ten silver na srebrze był trochę bardziej żółty, no taki słomkowy.
Kładłam go na mokro nie sypałam.
Na próbkach podwójnych widać, że biały zaczął dominować nad kolorami transparentnymi. Zaczął z nich "wykwitać" na zewnątrz, mimo, że był jako spodnia warstwa.
Dziękuję Wam za wszystkie rady i opnie. Dziś sobie przygotuję nowe krążki i popróbuję. Miłego dnia

(09-28-2015, 09:18 AM)calabria 1) Pisząc, że za grubo, mam wrażenie że nie jest za grubo tak ogólnie, tylko że poszczególne warstwy były za grube. Patrząc na Twoją ostatnia tarczę (żonkową) Ty kładziesz te warstwy takie prawie niewidzialne.
W załączniku zdjęcie porównawcze wszystkich 4 fluxów wypalonych w 800 stopniach przez 2 min. Pierwszy i ostatni ewidentnie przepalone moim zdaniem ale normal i silver ładne i klarowne.Tylko, że próbki są miedziane. Ten silver na
srebrze był trochę bardziej żółty, no taki słomkowy.Kładłam go na mokro nie sypałam.
Na próbkach podwójnych widać, że biały zaczął dominować nad kolorami transparentnymi. Zaczął z nich "wykwitać" na zewnątrz, mimo, że był jako spodnia warstwa.
nia
) Dałem drut z 1 milimetr i kolory są super.![[Obrazek: ?token=288-612&url=https%3A%2F%2Fs-media...8735896967]](https://www.pinterest.com/offsite/?token=288-612&url=https%3A%2F%2Fs-media-cache-ak0.pinimg.com%2Foriginals%2F1b%2Fba%2F51%2F1bba51199d802562eac419baa91f9453.jpg&pin=332281278735896967)
. Jak testujesz to rób to cały dzień nie dorywczo i więcej serca a mniej rozumu.
krissCiekawe efekty. Można wykorzystać jak inspiracje do nowych projektów

Jak chcesz cracle to nałóż bezołowiową na ołowiową
(09-28-2015, 09:18 AM)calabria 1) Pisząc, że za grubo, mam wrażenie że nie jest za grubo tak ogólnie, tylko że poszczególne warstwy były za grube. Patrząc na Twoją ostatnia tarczę (żonkową) Ty kładziesz te warstwy takie prawie niewidzialne.
W załączniku zdjęcie porównawcze wszystkich 4 fluxów wypalonych w 800 stopniach przez 2 min. Pierwszy i ostatni ewidentnie przepalone moim zdaniem ale normal i silver ładne i klarowne.Tylko, że próbki są miedziane. Ten silver na
srebrze był trochę bardziej żółty, no taki słomkowy.Kładłam go na mokro nie sypałam.
nia
) Dałem drut z 1 milimetr i kolory są super.![[Obrazek: ?token=288-612&url=https%3A%2F%2Fs-media...8735896967]](https://www.pinterest.com/offsite/?token=288-612&url=https%3A%2F%2Fs-media-cache-ak0.pinimg.com%2Foriginals%2F1b%2Fba%2F51%2F1bba51199d802562eac419baa91f9453.jpg&pin=332281278735896967)
. Jak testujesz to rób to cały dzień nie dorywczo i więcej serca a mniej rozumu.
A po co tyle tych fluxów i podkładów? Większość, zdecydowana większość transparentów nie potrzebuje podkładu. Wyjątkiem jest czerwień, tu trzeba sobie metodą prób i błędów znaleźć kolor. Poza tym, dlaczego nie szlifować emalii po wypale? Szlifować i wypał ostatni wyrównuje. Zobacz Leszku swoje tarcze, we wszystkich widać wystające druty, sorry, ale to dyskwalifikacja. Cloisonne musi być gładkie, tak jak każda inna forma emalii. Kolory muszą być wyraźne, Twoja łódka zlewa się z obrazkiem, to jest takie trochę na szybko robione
Przepraszam, że krzyczę, ale jak chcemy dobrze to robić to nie można przyzwalać na niedoróbki. Kończąc już, nie chcę nikogo obrażać, ale jak nie wychodzi robimy kolejne albo rezygnujemy z emalii
Leszku teraz bardzo dobre zdjecie dales - o wiele wyrazniejsze kolory i calosc bardziej przejrzysta. Robiles cos jeszcze z tym czy poprostu lepsze zdjecie cyknales?
Silverpaul ma racje - kolory sie troche zlewaja ze soba. Nie wiem, moze to dlatego iz sa one podobne do siebie? Srebro tutaj nie pomaga bo tez jest jasne.
Silverpaul - czemu mowisz, ze druty nie moga wystawac? Tzn masz racje poniewaz wszystkie(ktore widzialem) emalie cloisonne sa robione "na gładko" ale nie uwazam tego za jedyna sluszna droge. Trzeba eksperymentowac, robic nowe rzeczy. Jedne sie przyjma inne nie.
CO do robienia dobrze, dokladnie starannie i zgodnie ze sztuka to sie zgadam w 100%. U nas w polszy bardzo duzo rzeczy jest robione na odpie***. Byle szybko - liczy sie sztuka(ilość). I bardzo mnie to wkurza
Marku, oczywiście, że to nie jest jedyna, słuszna droga. Eksperymenty jak najbardziej, gra kolorów jak najbardziej, tylko musi to być zrobione dobrze. Jeśli druty mają być wystające niech będą, ale powinny moim zdaniem równo wystawać, emalia powinna być położona równą warstwą. Jeśli w jednym miejscu wystaje, w drugim jest zakryty to ktokolwiek by tego nie robił to zrobił to źle. Leszek i Calabria oraz Kriss bez urazy, Wasze próby ok., ale to TYLKO próby, jeszcze sporo ćwiczeń przed Wami, a właściwie przed nami, bo ja też mistrzem nie jestem
@Silverpaul ze wszystkimi waszymi uwagami zgadzam się. Ja na razie stoję z boku i przyglądam się.Moje pierwsze próby to bardziej nieudolne eksperymenty a nie emalia 
(09-28-2015, 09:18 AM)calabria Leszku!
Dziękuję za wskazówki.
laikiem jestem
(09-28-2015, 01:21 PM)mnap89 Leszku teraz bardzo dobre zdjecie dales - o wiele wyrazniejsze kolory i calosc bardziej przejrzysta. Robiles cos jeszcze z tym czy poprostu lepsze zdjecie cyknales?
Silverpaul ma racje - kolory sie troche zlewaja ze soba. Nie wiem, moze to dlatego iz sa one podobne do siebie? Srebro tutaj nie pomaga bo tez jest jasne.
Silverpaul - czemu mowisz, ze druty nie moga wystawac? Tzn masz racje poniewaz wszystkie(ktore widzialem) emalie cloisonne sa robione "na gładko" ale nie uwazam tego za jedyna sluszna droge. Trzeba eksperymentowac, robic nowe rzeczy. Jedne sie przyjma inne nie.
CO do robienia dobrze, dokladnie starannie i zgodnie ze sztuka to sie zgadam w 100%. U nas w polszy bardzo duzo rzeczy jest robione na odpie***. Byle szybko - liczy sie sztuka(ilość). I bardzo mnie to wkurza
szlag mnie trafił
(09-28-2015, 09:18 AM)calabria Leszku!
Dziękuję za wskazówki.
laikiem jestem
(09-28-2015, 01:21 PM)mnap89 Leszku teraz bardzo dobre zdjecie dales - o wiele wyrazniejsze kolory i calosc bardziej przejrzysta. Robiles cos jeszcze z tym czy poprostu lepsze zdjecie cyknales?
szlag mnie trafił