Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Emaliowanie

Emaliowanie

Emaliowanie

Strony (67): Wstecz 1 46 47 48 49 50 67 Dalej  
mnap89
Diamentowy
961
09-29-2015, 03:03 PM
Ten koń mi sie podoba. ładne wyrazne kolory. ogolnie gitara tylko ten napis nie wiem co tam jest.
A po co ktos kto jest sam na jakiejs bezludnej wyspie mialby robic emalie? Język
mnap89
09-29-2015, 03:03 PM #471

Ten koń mi sie podoba. ładne wyrazne kolory. ogolnie gitara tylko ten napis nie wiem co tam jest.
A po co ktos kto jest sam na jakiejs bezludnej wyspie mialby robic emalie? Język

Leszek
Diamentowy
1,617
09-29-2015, 03:11 PM
(09-29-2015, 03:03 PM)mnap89 Ten koń mi sie podoba. ładne wyrazne kolory. ogolnie gitara tylko ten napis nie wiem co tam jest.

Napis to test .  Na bezludnej wyspie masz dużo czasu to niby co miałbyś robić jak nie emalię :-) Biggrin Biggrin Biggrin

Masz jeszcze konika :-) Koperta i pierścień to prototyp ze stali nierdzewnej - trawione w kwasie

[Obrazek: a778decc331138e92b0aeb5f57676eb9.jpg]

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
09-29-2015, 03:11 PM #472

(09-29-2015, 03:03 PM)mnap89 Ten koń mi sie podoba. ładne wyrazne kolory. ogolnie gitara tylko ten napis nie wiem co tam jest.

Napis to test .  Na bezludnej wyspie masz dużo czasu to niby co miałbyś robić jak nie emalię :-) Biggrin Biggrin Biggrin

Masz jeszcze konika :-) Koperta i pierścień to prototyp ze stali nierdzewnej - trawione w kwasie

[Obrazek: a778decc331138e92b0aeb5f57676eb9.jpg]

.

mnap89
Diamentowy
961
09-29-2015, 04:56 PM
Fajnie fajnie ale tam nie jest napisane "test". W takim razie co?
I gdzie wskazówki? Aha no wlasnie powinienes tez jakos zaznaczyc gdzie 12.

Ładnie te kolory wygladaja. Kojarzą mi się z opalem, a opale lubie - takze wiadomo czemu mi sie to podoba Ząbki
mnap89
09-29-2015, 04:56 PM #473

Fajnie fajnie ale tam nie jest napisane "test". W takim razie co?

Ładnie te kolory wygladaja. Kojarzą mi się z opalem, a opale lubie - takze wiadomo czemu mi sie to podoba Ząbki

Leszek
Diamentowy
1,617
09-29-2015, 07:46 PM
(09-29-2015, 04:56 PM)mnap89 Fajnie fajnie ale tam nie jest napisane "test". W takim razie co?

Ale Ty się czepiasz się szczegółów Tongue Puść oczko Biggrin Biggrin Biggrin  opisywałem tą tarczę jakieś 200 postów wstecz.
Nie możesz się po prostu cieszyć piękną opalową tarczą i dostrzegać jej smukłość i doskonałość Biggrin Biggrin

Indeksy powinny być tylko nie wiem jak zrobić ??? ??? .
Chciałbym by to były kulki lub prostokąty srebrne. Ale jak zamocować? jak je odlać ?  nad tym jeszcze nie myślałem.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-29-2015, 07:49 PM przez Leszek.

.
Leszek
09-29-2015, 07:46 PM #474

(09-29-2015, 04:56 PM)mnap89 Fajnie fajnie ale tam nie jest napisane "test". W takim razie co?

Ale Ty się czepiasz się szczegółów Tongue Puść oczko Biggrin Biggrin Biggrin  opisywałem tą tarczę jakieś 200 postów wstecz.
Nie możesz się po prostu cieszyć piękną opalową tarczą i dostrzegać jej smukłość i doskonałość Biggrin Biggrin

Indeksy powinny być tylko nie wiem jak zrobić ??? ??? .
Chciałbym by to były kulki lub prostokąty srebrne. Ale jak zamocować? jak je odlać ?  nad tym jeszcze nie myślałem.

.

mnap89
Diamentowy
961
09-29-2015, 08:29 PM
Kulki to zaden problem zrobic. prostokąciki tez. najgorzej będzie je równo umiescic na tarczy :/
Tzn mysle, ze najprosciej byloby w przypadku kulek. Podzielic tarcze na ile tam kawalkow potrzebujesz, idealnie zapunktowac i nawiercic powiedzmy 0,5 albo 0,8 nie wiem jakie to wszystko duze ale wiekszych otworow napewno nie potrzeba. I jak mialbys kuleczki jakiegos tam rozmiaru to na kazdy otwor kladziesz granulke i juz ona sie nie ruszy tak latwo. I to zgrzac. pozniej emalia bla bla bla czary mary co tam robisz spiłować troche zeby z kulki zrobila się kropka i jest git Ząbki Tak mysle

Co tam jest napisane? Dowiem sie kiedys? Ząbki
mnap89
09-29-2015, 08:29 PM #475

Kulki to zaden problem zrobic. prostokąciki tez. najgorzej będzie je równo umiescic na tarczy :/
Tzn mysle, ze najprosciej byloby w przypadku kulek. Podzielic tarcze na ile tam kawalkow potrzebujesz, idealnie zapunktowac i nawiercic powiedzmy 0,5 albo 0,8 nie wiem jakie to wszystko duze ale wiekszych otworow napewno nie potrzeba. I jak mialbys kuleczki jakiegos tam rozmiaru to na kazdy otwor kladziesz granulke i juz ona sie nie ruszy tak latwo. I to zgrzac. pozniej emalia bla bla bla czary mary co tam robisz spiłować troche zeby z kulki zrobila się kropka i jest git Ząbki Tak mysle

Leszek
Diamentowy
1,617
09-29-2015, 09:54 PM
(09-29-2015, 08:29 PM)mnap89 Kulki to zaden problem zrobic. prostokąciki tez. najgorzej będzie je równo umiescic na tarczy :/

Napisane jest Gladzhuta. 
Marku lepiej mieć rurki ,wysokości 1 mm o średnicy +/- 2 mm i je przylepić.
Tylko gdzie kupić srebrne (999) gwiazdki, cyferki, itp ?
Rozstawienie to nie problem, w giloszarce ma podzielnicę. Lutowanie nie wchodzi w grę chyba że zgrzanie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-29-2015, 09:56 PM przez Leszek.

.
Leszek
09-29-2015, 09:54 PM #476

(09-29-2015, 08:29 PM)mnap89 Kulki to zaden problem zrobic. prostokąciki tez. najgorzej będzie je równo umiescic na tarczy :/

Napisane jest Gladzhuta. 
Marku lepiej mieć rurki ,wysokości 1 mm o średnicy +/- 2 mm i je przylepić.
Tylko gdzie kupić srebrne (999) gwiazdki, cyferki, itp ?
Rozstawienie to nie problem, w giloszarce ma podzielnicę. Lutowanie nie wchodzi w grę chyba że zgrzanie.

.

mnap89
Diamentowy
961
09-29-2015, 10:18 PM
Hmm, takie rzeczy to moze bafi by Ci zrobił na swojej wspaniales frezarce? Napewno dałby rade tylko czy mu sie chce i kwestia ceny. Napisz do niego.

Co to znaczy gladzhuta? To po polsku rusku czy francusku? Ząbki
mnap89
09-29-2015, 10:18 PM #477

Hmm, takie rzeczy to moze bafi by Ci zrobił na swojej wspaniales frezarce? Napewno dałby rade tylko czy mu sie chce i kwestia ceny. Napisz do niego.

Co to znaczy gladzhuta? To po polsku rusku czy francusku? Ząbki

Leszek
Diamentowy
1,617
09-30-2015, 07:02 AM
Nie znam Bafiego. Próbowałem wykrojnikiem i tak to wygląda : 

To pozostałości z wypalania tarcz porcelanowych. Napis wzorowany na Niemieckiej firmie. Gladz to Kłodzko po Niemiecku

[Obrazek: Meissen42a.jpg]

.
Leszek
09-30-2015, 07:02 AM #478

Nie znam Bafiego. Próbowałem wykrojnikiem i tak to wygląda : 

To pozostałości z wypalania tarcz porcelanowych. Napis wzorowany na Niemieckiej firmie. Gladz to Kłodzko po Niemiecku

[Obrazek: Meissen42a.jpg]

.

Leszek
Diamentowy
1,617
10-01-2015, 08:18 AM
Prosty tester przed wypalaniem - "tutorial"  Biggrin 

Dzisiaj testuję emalie z 3 firm ( Japońska, Efco i Milton) by dobrać kolorystykę do nowej ikony.

1)  Na kawałek blaszki  łyżeczką nakładam szczyptę każdego koloru :  

2) Wstawiam do pieca na minutę i wyciągam :
  mamy dwa kolory stopione  to S -soft.

3) Wstawiam do pieca na dwie minuty i wyciągam :
mamy następne dwa stopione  kolory to M-medium.

4) Wstawiam do pieca na 3 minuty i wyciągam :
i mamy stopione kolory twarde H - hard.

5) Tester określa jakie mamy emalie w danym procesie !!! :

Teraz wiemy które kolory nakładać jako pierwsze ( H) , które stosować do obrysu a które spalać na końcu. (S)

Ponieważ wypalam tu kolory czerwone warto sprawdzić jak się zachowają po 6-8 wypale bo lubią się spalić na czarno.
. Jak widać czerwona Miltona czernieje a pomarańcz Efco jest ok.

Testy mają też na celu sprawdzenie lejności emalii co jest bardzo ważne dla Krissa jak chce malować.

Czas wykonania to 5 minut + czas w piecu którego nie liczę bo i tak w tym czasie robię coś innego.

Polecam wykonanie takich testerów i wypalaniu ich po 10-20 razy w różnych temperaturach i czasach. Po skończeniu zakładamy okulary rozbijamy próbkę i mamy odzyskany metal. Pozostałości emalii posłużą jako kontremalia.

Pozdrawiam

.
Leszek
10-01-2015, 08:18 AM #479

Prosty tester przed wypalaniem - "tutorial"  Biggrin 

Dzisiaj testuję emalie z 3 firm ( Japońska, Efco i Milton) by dobrać kolorystykę do nowej ikony.

1)  Na kawałek blaszki  łyżeczką nakładam szczyptę każdego koloru :  

2) Wstawiam do pieca na minutę i wyciągam :
  mamy dwa kolory stopione  to S -soft.

3) Wstawiam do pieca na dwie minuty i wyciągam :
mamy następne dwa stopione  kolory to M-medium.

4) Wstawiam do pieca na 3 minuty i wyciągam :
i mamy stopione kolory twarde H - hard.

5) Tester określa jakie mamy emalie w danym procesie !!! :

Teraz wiemy które kolory nakładać jako pierwsze ( H) , które stosować do obrysu a które spalać na końcu. (S)

Ponieważ wypalam tu kolory czerwone warto sprawdzić jak się zachowają po 6-8 wypale bo lubią się spalić na czarno.
. Jak widać czerwona Miltona czernieje a pomarańcz Efco jest ok.

Testy mają też na celu sprawdzenie lejności emalii co jest bardzo ważne dla Krissa jak chce malować.

Czas wykonania to 5 minut + czas w piecu którego nie liczę bo i tak w tym czasie robię coś innego.

Polecam wykonanie takich testerów i wypalaniu ich po 10-20 razy w różnych temperaturach i czasach. Po skończeniu zakładamy okulary rozbijamy próbkę i mamy odzyskany metal. Pozostałości emalii posłużą jako kontremalia.

Pozdrawiam

.

kriss
Diamentowy
2,208
10-01-2015, 10:00 AM
@Leszek pierwszy toturial. ja mam mały problem, bo wszystko robię na świeczce Ząbki Co do wypalania rozumiem, że podnosisz temperaturę
w piecu przy kolejnych próbkach bo nie bardzo rozumiem co daje przedłużenie czasu jeżeli emalia topi się w wyższej temperaturze Smutny

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
kriss
10-01-2015, 10:00 AM #480

@Leszek pierwszy toturial. ja mam mały problem, bo wszystko robię na świeczce Ząbki Co do wypalania rozumiem, że podnosisz temperaturę
w piecu przy kolejnych próbkach bo nie bardzo rozumiem co daje przedłużenie czasu jeżeli emalia topi się w wyższej temperaturze Smutny

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/

Strony (67): Wstecz 1 46 47 48 49 50 67 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości