Emaliowanie
Emaliowanie
Piszą, że ktoś od nich był na kursie u jednej z najwybitniejszych artystek brytyjskich – Ruth Ball www.ruthball.weebly.com
A te prace naszej krajowej artystki Leszku szczególnie powinny Cię zainspirować http://www.enamel-miniatures.com/index.php?id=9
(06-09-2015, 09:09 PM)BoBig Piszą, że ktoś od nich był na kursie u jednej z najwybitniejszych artystek brytyjskich – Ruth Ball www.ruthball.weebly.com
A te prace naszej krajowej artystki Leszku szczególnie powinny Cię zainspirować http://www.enamel-miniatures.com/index.php?id=9
. Znacznie prostsza metoda chociaż trudniejsza do wypalenia.
(06-09-2015, 09:09 PM)BoBig Piszą, że ktoś od nich był na kursie u jednej z najwybitniejszych artystek brytyjskich – Ruth Ball www.ruthball.weebly.com
. Znacznie prostsza metoda chociaż trudniejsza do wypalenia.
Gdy wypalamy tarczę wielowarstwowo, kilka kolorów, odcienie. Dobrze jest poznać właściwości emalii i ich temperaturę topnienia.
Robiłem próby, tzw. testery do mojej tarczy : "Miś Cartier".
Dostałem pytanie : jaki piec najlepszy do wypalania ????
Do wypalania emalii służą piece których temperatura jest od 500 do 850 stopni ( więcej nie trzeba).
Prawdą jest że nawet nad żarem z ogniska stopię emalię tylko trzeba trochę tlenu.
Często pytają się mnie początkujący : " jakie sterowniki są potrzebne ? Odpowiadam : żadne
Temperaturę pieca określam po kolorze i to jest na 95% wykładnikiem długości wypalania.
Dobry emalier wypala na czas , początkujący jak ja musi patrzeć na proces topienia.
Pamiętamy tylko o czerwonych okularach by przy okazji nie spaliło nam oczu. Jak robimy bardzo dużo to polecam maskę spawalniczą by nie opaliło nam twarzy.( kobiety - efekt starzenia).
Piece które ja używam to jednostki najtańsze np. firmy Urlig, Efco, itp. Cena przeważnie w granicach 1000 zł (nowy)
Tutaj link gdzie można kupić : piece emalierskie
Tutaj moje piece ;-) -
Cześć wszystkim!
Przyłączę się do dyskusji, bo Leszek natchnął mnie do wykonania wzornika kolorów. Oto on
. Na słebrze ? Jakie śliczne niebieskie są.
Piękne
. Na słebrze ? Jakie śliczne niebieskie są.
Odnośnie czerwonych mało się znam bo jestem początkującym. Dotychczas robiłem tylko na miedzi a do czerwonego koloru trzeba złota.
Z tego co wiem to problem wynika z kilkunastu powodów -
- złe podłoże
- stara emalia
- wypalanie bezołowiowej emalii w piecu którym wypalasz ołowiową ( Ciebie ten problem nie dotyczy )
- nie właściwy podkład flux
- za wysoka temperatura
Pokazuję Ci zdjęcia z prób na tarczy 36 mm z miedzi ( czystej ) gdzie zastosowałem podkład bezołowiowy, który po wypaleniu 3 krotnym na tyle rozpuścił tlenki miedzi że zrobił się kolor złoty.
Na to nałożyłem 2 warstwy z której część pokryłem topikiem w celu zrobienia tonacji. Nie wybłyszczany.
Mówisz o folii. Co masz na myśli? Jeśli zrobię grawer na srebrze, dam biały podkład to strace wzór graweru. Każda z tych emalii u mnie na zdjęciu to transparent. Na niektórych podkładach emalia pęka. Temperatura wypalania dość dokładna, mam piec z regulatorem, miedzi nie uzywam, tylko srebro czyste lub złoto min. 750. Zrobię próby z czerwoną na srebrze to wrzuce.
Pozdrawiam, Paweł
(06-14-2015, 08:37 AM)silverpaul Mówisz o folii. Co masz na myśli? Jeśli zrobię grawer na srebrze, dam biały podkład to strace wzór graweru. Każda z tych emalii u mnie na zdjęciu to transparent. Na niektórych podkładach emalia pęka. Temperatura wypalania dość dokładna, mam piec z regulatorem, miedzi nie uzywam, tylko srebro czyste lub złoto min. 750. Zrobię próby z czerwoną na srebrze to wrzuce.
Pozdrawiam, Paweł
Mnie nie stać na próby "srebrne" dlatego pokrywam miedź tanią folią srebrną.To jest odpowiedź na pierwsze pytanie. (06-14-2015, 08:37 AM)silverpaul Mówisz o folii. Co masz na myśli? Jeśli zrobię grawer na srebrze, dam biały podkład to strace wzór graweru. Każda z tych emalii u mnie na zdjęciu to transparent. Na niektórych podkładach emalia pęka. Temperatura wypalania dość dokładna, mam piec z regulatorem, miedzi nie uzywam, tylko srebro czyste lub złoto min. 750. Zrobię próby z czerwoną na srebrze to wrzuce.
Pozdrawiam, Paweł
Mnie nie stać na próby "srebrne" dlatego pokrywam miedź tanią folią srebrną.To jest odpowiedź na pierwsze pytanie.

Bawie się, sprawia mi to frajde. Ale problemów jest z tym dużo. Mówisz o sobie początkujący, ale to ja jestem na początku drogi, Ty przy mnie to zawodowiec.
Kontremalie daję zawsze, grubość podkładu może rzeczywiście jest za cienką. Zgadzam się, że emaliowanie to nie tylko grawer+emalia, ale mam kilka pomysłów na spinki do mankietow, gdzie musi być emalia ze wzorem pod nią( ew. gilosz). Niektóre już zaliczkowane 
Poza tym po prostu muszę tego się nauczyć, taki postawionej sobie cel
Co myślisz o zloceniu przed położeniem emalii?