Emaliowanie
Emaliowanie
(06-14-2015, 09:21 AM)silverpaul Bawie się, sprawia mi to frajde. Ale problemów jest z tym dużo. Mówisz o sobie początkujący, ale to ja jestem na początku drogi, Ty przy mnie to zawodowiec.
Kontremalie daję zawsze, grubość podkładu może rzeczywiście jest za cienką. Zgadzam się, że emaliowanie to nie tylko grawer+emalia, ale mam kilka pomysłów na spinki do mankietow, gdzie musi być emalia ze wzorem pod nią( ew. gilosz). Niektóre już zaliczkowane
Poza tym po prostu muszę tego się nauczyć, taki postawionej sobie cel
Co myślisz o zloceniu przed położeniem emalii?
. Mam maszynę do giloszowania spinek (zielona w rogu).
(06-14-2015, 09:21 AM)silverpaul Bawie się, sprawia mi to frajde. Ale problemów jest z tym dużo. Mówisz o sobie początkujący, ale to ja jestem na początku drogi, Ty przy mnie to zawodowiec.
Kontremalie daję zawsze, grubość podkładu może rzeczywiście jest za cienką. Zgadzam się, że emaliowanie to nie tylko grawer+emalia, ale mam kilka pomysłów na spinki do mankietow, gdzie musi być emalia ze wzorem pod nią( ew. gilosz). Niektóre już zaliczkowane
Poza tym po prostu muszę tego się nauczyć, taki postawionej sobie cel
Co myślisz o zloceniu przed położeniem emalii?
. Mam maszynę do giloszowania spinek (zielona w rogu).
, Leszku oprócz fanaberii jaką dla mnie jest emalia, muszę również robić rzeczy dla klientów. A to oznacza, że na ćwiczenia z emalią muszę znaleźć czas w sobotę lub w niedzielę. Ale nie zrezygnuje. Wyjaśnij mi z tą folią 24 CT. Jeśli położe ją na wzór grawerowany, to wzór zginie? Nie kladlem nigdy folii, chociaż w ręku miałem ją nieraz.8-10 godzin ,dobre
, Leszku oprócz fanaberii jaką dla mnie jest emalia, muszę również robić rzeczy dla klientów. A to oznacza, że na ćwiczenia z emalią muszę znaleźć czas w sobotę lub w niedzielę. Ale nie zrezygnuje. Wyjaśnij mi z tą folią 24 CT. Jeśli położe ją na wzór grawerowany, to wzór zginie? Nie kladlem nigdy folii, chociaż w ręku miałem ją nieraz.
Srebra do emalii nie uzywam cieńszego niż 1 mm, to samo że złotem. O grubości kontry nie wiedziałem, że musi być jak emalia właściwą. Jeśli chodzi o złoto, to przeczytałem rosyjskojęzyczną pozycję ( tytułu nie pamiętam), że minimalną próba musi być 750, to był dla mnie wykładnik. W końcu ruscy umieli nakładać emalie i niello
Kto na początku tego wątku pisał o parafinie jako dodatku do emalii, ponoć można malować, ale nie próbowałem
Wracając do koloru czerwonego moje ostatnie spinki
(06-14-2015, 10:30 AM)kriss czekam na dalszą wymianę myśli. Ponad rok temu kupiłem sztuczną emalię, kilka miesięcy temu szkło. Może dzięki wam nabiorę odwagi i zacznę eksperymentować. Dużo rysuję i w grę wchodzi malarska emalia. Podpowiedzi ?
![[Obrazek: IMG_8608.jpg]](http://www.thehourlounge.com/sites/default/files/posts/en/IMG_8608.jpg)
![[Obrazek: IMG_8609.jpg?itok=ylFHX_uC]](http://www.thehourlounge.com/sites/default/files/styles/large/public/posts/en/IMG_8609.jpg?itok=ylFHX_uC)
:
(06-14-2015, 10:30 AM)kriss czekam na dalszą wymianę myśli. Ponad rok temu kupiłem sztuczną emalię, kilka miesięcy temu szkło. Może dzięki wam nabiorę odwagi i zacznę eksperymentować. Dużo rysuję i w grę wchodzi malarska emalia. Podpowiedzi ?
![[Obrazek: IMG_8608.jpg]](http://www.thehourlounge.com/sites/default/files/posts/en/IMG_8608.jpg)
![[Obrazek: IMG_8609.jpg?itok=ylFHX_uC]](http://www.thehourlounge.com/sites/default/files/styles/large/public/posts/en/IMG_8609.jpg?itok=ylFHX_uC)
:

Jestem na etapie studiowania waszego wątku
Wrzuć coś z Pablem Picassem
@Silverpaul jak dla mnie świetne ! 
@Leszek powoli teraz robię czarne drewno od Erddill'a. Przypuszczam, że znajdę trochę czasu we wrześniu
Jestem na etapie studiowania waszego wątku
emalia malarska na tych tarczach pięknie wygląda, jedyny problem nie lubię Chagall'a
Wrzuć coś z Pablem Picassem 
(06-14-2015, 10:43 AM)silverpaul Kto na początku tego wątku pisał o parafinie jako dodatku do emalii, ponoć można malować, ale nie próbowałem
Kolor wyszedł czerwono malinowy, choć na zdjęciu może tego nie widać. Zapisałem dane, co jak robiłem. Zachęcony namówiłem innego klienta na podobne i zaczęły się schody, bo już taki ładny nie wychodził
to tylko chwilowe kłopoty.
(06-14-2015, 10:43 AM)silverpaul Kto na początku tego wątku pisał o parafinie jako dodatku do emalii, ponoć można malować, ale nie próbowałem
Kolor wyszedł czerwono malinowy, choć na zdjęciu może tego nie widać. Zapisałem dane, co jak robiłem. Zachęcony namówiłem innego klienta na podobne i zaczęły się schody, bo już taki ładny nie wychodził
to tylko chwilowe kłopoty.
(06-14-2015, 12:36 PM)kriss @Silverpaul jak dla mnie świetne !
@Leszek powoli teraz robię czarne drewno od Erddill'a. Przypuszczam, że znajdę trochę czasu we wrześniuJestem na etapie studiowania waszego wątku
![]()
emalia malarska na tych tarczach pięknie wygląda, jedyny problem nie lubię Chagall'aWrzuć coś z Pablem Picassem
(06-14-2015, 12:36 PM)kriss @Silverpaul jak dla mnie świetne !
@Leszek powoli teraz robię czarne drewno od Erddill'a. Przypuszczam, że znajdę trochę czasu we wrześniuJestem na etapie studiowania waszego wątku
![]()
emalia malarska na tych tarczach pięknie wygląda, jedyny problem nie lubię Chagall'aWrzuć coś z Pablem Picassem
Cytat:silverpaul![]()
Złoty
Liczba postów: 110
Liczba wątków: 2
Reputacja: 13
13 minut(y) temu
Ludzi nie chcą się wysilac , dla mnie jest to fanaberia. Postanowiłem tego się nauczyć i koniec. Pokonując trudności, odczuwam swego rodzaju przyjemność. Już była o tym mowa, ja walcze. Jeśli coś nie wychodzi robię dotąd, aż wyjdzie. Emalią jest jedną z najtrudniejszych sztuk i nie każdy może to robić, z różnych powodów. Spinki pokaże jak skoncze
Cytat:silverpaul![]()
Złoty
Liczba postów: 110
Liczba wątków: 2
Reputacja: 13
13 minut(y) temu
Ludzi nie chcą się wysilac , dla mnie jest to fanaberia. Postanowiłem tego się nauczyć i koniec. Pokonując trudności, odczuwam swego rodzaju przyjemność. Już była o tym mowa, ja walcze. Jeśli coś nie wychodzi robię dotąd, aż wyjdzie. Emalią jest jedną z najtrudniejszych sztuk i nie każdy może to robić, z różnych powodów. Spinki pokaże jak skoncze
(03-22-2014, 08:06 PM)krzywy Niniejszym otwieram na forum wątek poświęcony emalierstwu. Widziałem ostatnio kilka naprawdę FATALNIE poemaliowanych wyrobów, i to mnie zmotywowało do udostępnienia mojej skromnej wiedzy emalierskiej. D..........
i oczywiście niebieska emalia.
![[Obrazek: 2014-05-12_0032-1024x682.jpg]](http://watch-anish.com/wp-content/uploads/2014/05/2014-05-12_0032-1024x682.jpg)
(03-22-2014, 08:06 PM)krzywy Niniejszym otwieram na forum wątek poświęcony emalierstwu. Widziałem ostatnio kilka naprawdę FATALNIE poemaliowanych wyrobów, i to mnie zmotywowało do udostępnienia mojej skromnej wiedzy emalierskiej. D..........
i oczywiście niebieska emalia.
![[Obrazek: 2014-05-12_0032-1024x682.jpg]](http://watch-anish.com/wp-content/uploads/2014/05/2014-05-12_0032-1024x682.jpg)