Cechowanie srebra
Cechowanie srebra
(10-24-2011, 05:12 PM)magda a koszty to 140zł na dzieńdobry i potem od każdego wyrobu ale to już grosze dzwoniłam tam i wiem że jast tanio

Hannah, to jest urząd, więc najlepiej chyba zadzwonić samemu i się dopytać. Dzwoniłam i mailowałam z nimi i obsługa petenta jest na wysokim poziomie, więc nie ma się czego bać 
Mają też rozbudowaną stronę internetową, na której masz sprawdzone informacje i ustawy: http://bip.gum.gov.pl/pl/bip/cennik_gum/...probierczy
Hej, mam pytanie co do cechowania. Piszecie, że do 5 gram srebra nie ma obowiazku cechowania. Nasuwa mi się pytanie, w jaki sposób udowodnię wagę w przypadku ewentualnej kontroli, jesli - przykladowo kolczyki - są z zakutymi/wklejonymi kamieniami?
W/g ustawy z 1.0.2011, art. 6.1 cechowanieu NIE podlegają wyroby cyt.:
1) w których masa części wykonanych ze stopu metali
szlachetnych jest mniejsza niż:
a) 1 gram — dla stopów platyny,
b) 1 gram — dla stopów złota,
c) 5 gramów — dla stopów srebra;
W/g powyższego ważna jest masa samego srebra/złota/platyny.
A wyroby nowo wytworzone można oddawać do cechowanie bez kamieni.
Czyli po zakuciu/wklejeniu kamienia właściwie nie ma zbytnio szans na udowodnienie, czy srebra jest 4,9 czy 5,1 grama.
A koszt cechowania srebra to chyba 12 groszy za gram.
(02-18-2014, 11:22 AM)Maciek W/g ustawy z 1.0.2011, art. 6.1 cechowanieu NIE podlegają wyroby cyt.:
Czyli po zakuciu/wklejeniu kamienia właściwie nie ma zbytnio szans na udowodnienie, czy srebra jest 4,9 czy 5,1 grama.
(02-18-2014, 11:22 AM)Maciek W/g ustawy z 1.0.2011, art. 6.1 cechowanieu NIE podlegają wyroby cyt.:
(02-18-2014, 04:27 PM)kageki Trochę to dziwne ze można cechować jako osoba prywatna nie?![]()
W zasadzie po co? poza tym wtedy koszt skacze do 60g za gram. I to pewnie zależy od urzędnika ale nawet jak są kamienie to można je odliczyć wpisując na kartce niby ile one waza.

(02-18-2014, 04:27 PM)kageki Trochę to dziwne ze można cechować jako osoba prywatna nie?![]()
W zasadzie po co? poza tym wtedy koszt skacze do 60g za gram. I to pewnie zależy od urzędnika ale nawet jak są kamienie to można je odliczyć wpisując na kartce niby ile one waza.