GRAWEROWANIE
GRAWEROWANIE
(04-17-2014, 12:21 PM)Grotek76 Czym rysować na metalu? Na niektórych filmach grawer nanosi na metal jakąś substancję i na tym rysuje chyba ołówkiem.
(04-17-2014, 12:21 PM)Grotek76 Czym rysować na metalu? Na niektórych filmach grawer nanosi na metal jakąś substancję i na tym rysuje chyba ołówkiem.
Dzięki za szybką odpowiedź. Próbowałem już wsześniej nanosić różne motywy za pomocą pisaka do płyt DVD. W jakiejś książce znalazłem też wskazówkę aby na grawerowaną powierzchnię najpierw nanieść biel cynkową a potem rysować ołówkiem (ja używałem białego barwnika do farb). Problem polega na tym, że graweruję duże motywy w stali i często jest tak, że zanim skończę jedną stronę płytki to druga jest już pościerana przez dłonie. Podoba mi się pomysł z wikolem. Myślę też o zastosowaniu cieniutkiej warstwy białej farby w sprayu.
Zamieścił bym jakąś swoją pracę ale na razie nie wiem jak to zrobić, słabo się znam na komputerach 
fiksatyna pod wpływem ciepła robi się lepka i mięknie. Mówiłem o bezbarwnym nitro w spreju, oczywiści na odtłuszczona powierzchnię. U mnie w złocie i srebrze to się sprawdzało. Rysunek przenosiłem najczęściej przy użyciu kalki technicznej lub nakłuwając rysunek na papierze stalowa igłą.
(05-08-2014, 09:34 AM)angus Bardzo dobry film Sama Alfano. Ukazuje dość nieczęsto spotykany szlif prowadnicy sztychla i jego użycie.
(05-08-2014, 09:34 AM)angus Bardzo dobry film Sama Alfano. Ukazuje dość nieczęsto spotykany szlif prowadnicy sztychla i jego użycie.
Dzięki za opinie Krzywy. Widać też, jak kończy cieką linię w cieniowaniu przy dociągnięciu do sąsiedniego wycięcia oraz jak łączy końce linii. To ostatnie trochę niedokładnie, ale to moja bardzo nieprofesjonalna opinia.
Na tym filmie poniżej facet używa sztychla o dość mocno uniesionej prowadnicy. Używasz takich czasem Krzywy? Co o nich myślisz? Ja próbowałem. Moje spostrzeżenia: potrzeba większej kontroli, przynajmniej przy użyciu sztychla płaskiego, ale prowadzi się całkiem sympatycznie.
(05-09-2014, 07:59 AM)angus oraz jak łączy końce linii. To ostatnie trochę niedokładnie, ale to moja bardzo nieprofesjonalna opinia.
(05-09-2014, 07:59 AM)angus Na tym filmie poniżej facet używa sztychla o dość mocno uniesionej prowadnicy. Używasz takich czasem Krzywy? Co o nich myślisz? Ja próbowałem. Moje spostrzeżenia: potrzeba większej kontroli, przynajmniej przy użyciu sztychla płaskiego, ale prowadzi się całkiem sympatycznie.
(05-09-2014, 07:59 AM)angus Steve Adams.
(...)
Prezentujący swoje narzędzia:
(05-09-2014, 07:59 AM)angus oraz jak łączy końce linii. To ostatnie trochę niedokładnie, ale to moja bardzo nieprofesjonalna opinia.
(05-09-2014, 07:59 AM)angus Na tym filmie poniżej facet używa sztychla o dość mocno uniesionej prowadnicy. Używasz takich czasem Krzywy? Co o nich myślisz? Ja próbowałem. Moje spostrzeżenia: potrzeba większej kontroli, przynajmniej przy użyciu sztychla płaskiego, ale prowadzi się całkiem sympatycznie.
(05-09-2014, 07:59 AM)angus Steve Adams.
(...)
Prezentujący swoje narzędzia:
Co do przenoszenia rysunku to grawer na filmie pokrył metal niebieskim barwnikiem w którym delikatnie wyrysował cały motyw. Ja robiłem podobnie. Zamalowywałem powierzchnię czarnym markerem a potem delikatnie za pomocą rysika czy nawet zwykłej wykałaczki nanosiłem rysunek. Dodatkowy plus jest taki, że metal nie odbija światła i wzrok się tak mocno nie męczy.