GRAWEROWANIE W STALI
GRAWEROWANIE W STALI

Krzywy, jest nawet forum twórców noży Knives.pl. Co prawda większość z nich nie zajmuje się grawerowaniem ale potrafią robić prawdziwe cuda.
Jak chcecie zobaczyć piękne grawerowanie noże to zajrzyjcie tu www.petergnyp.com/
To prawdziwy mistrz 
http://petergnyp.com/index2.php?lang=pl&dz=3#
) W końcu to forum jest po to aby się uczyć i wymieniać doświadczeniami.
Ponieważ zainicjowałem ten wątek i chciałbym aby coś się tu działo, będę trochę prowokował do dyskusji i wymiany doświadczeń. A chciałbym to zrobić w następujący sposób: dostałem pierwsze poważne zlecenie na grawerowanie broni myśliwskiej. Postanowiłem cały proces zdobienia tej broni pokazać na forum w postaci zdjęć i krótkich komentarzy. Zapraszam wszystkich do dzielenia się uwagami, doświadczeniami a i konstruktywna krytyka będzie mile widziana. Wszystko co uznam za cenne postaram się zastosować w mojej pracy. Chętnie też będę odpowiadał na pytania (o ile będę znał odpowiedź
) W końcu to forum jest po to aby się uczyć i wymieniać doświadczeniami.
Przedmiotem zdobienia jest rosyjska dubeltówka Bajkał bez żadnych grawerunków. Zacząłem od zaprojektowania i rozplanowania powierzchni. Motywami głównymi będą psy myśliwskie uzupełnione ornamentami w postaci liści akantu. Osobiście uważam i myślę, że się ze mną zgodzicie, że etap projektowania jest najważniejszy w całej pracy. To fundament , który stanowi o wykonaniu całej reszty. Jeżeli coś zepsujemy na tym etapie to odbije się to mniej lub bardziej efekcie końcowym.
Po zaprojektowaniu musimy całość przenieść na grawerowaną powierzchnię. Ja w tym wypadku najpierw pomalowałem całą powierzchnię cieniutką warstwą białego lakieru samochodowego. Po kilku godzinach gdy już bardzo dobrze wyschnie można na nim swobodnie rysować ołówkiem. Motyw główny czyli psa narysowałem "z ręki" natomiast liście akantu przeniosłem za pomocą papieru kalkowego, dzięki czemu zachowałem symetrię ornamentu. Trzeba wszystko przenieść najbardziej dokładnie jak się da, ponieważ później trochę się tę symetrię traci, jak przy każdej pracy ręcznej. Taki grawerunek nigdy nie jest idealny ale na tym polega cały jego urok, prawda?
(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 To na razie tyle, ciąg dalszy nastąpi

(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 To na razie tyle, ciąg dalszy nastąpi

(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 Ponieważ zainicjowałem ten wątek i chciałbym aby coś się tu działo, będę trochę prowokował do dyskusji i wymiany doświadczeń. (...) Zapraszam wszystkich do dzielenia się uwagami, doświadczeniami a i konstruktywna krytyka będzie mile widziana.
(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 Osobiście uważam i myślę, że się ze mną zgodzicie, że etap projektowania jest najważniejszy w całej pracy. To fundament , który stanowi o wykonaniu całej reszty. Jeżeli coś zepsujemy na tym etapie to odbije się to mniej lub bardziej efekcie końcowym.
(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 Motyw główny czyli psa narysowałem "z ręki"
(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 Ponieważ zainicjowałem ten wątek i chciałbym aby coś się tu działo, będę trochę prowokował do dyskusji i wymiany doświadczeń. (...) Zapraszam wszystkich do dzielenia się uwagami, doświadczeniami a i konstruktywna krytyka będzie mile widziana.
(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 Osobiście uważam i myślę, że się ze mną zgodzicie, że etap projektowania jest najważniejszy w całej pracy. To fundament , który stanowi o wykonaniu całej reszty. Jeżeli coś zepsujemy na tym etapie to odbije się to mniej lub bardziej efekcie końcowym.
(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 Motyw główny czyli psa narysowałem "z ręki"
(06-30-2014, 04:48 PM)olax(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 To na razie tyle, ciąg dalszy nastąpi
Ja właściwie przeważnie tylko wchodzę i czytam wątki, ale teraz piszę, żebyś na pewno zakończył wątek
Obiecałam sobie, że nauczę się grawerowania, ale na razie walczę jeszcze z cyrkoniami, wszystko po kolei. Co prawda Twój wątek mnie trochę załamał, bo - nie oszukujmy się- tak nie będę grawerować nigdy, wiec jako prawdziwa kobieta odrobinę się skręcam z zazdrości![]()
Przyjmuję to jako komplement z rąk damy i pięknie dziękuję
Tak sobie nieśmiało pomyślałam, że może fajnie byłoby utworzyć jakiś dział, z takimi różnymi pracami dokumentowanymi zdjęciami. Taki ogólne "foty z roboty". Może komuś się kiedyś będzie chciało, to nawet filmik w pracy zrobi.
Niby są takie filmiki w internecie, ale film z dostępnym na forum autorem to moim zdaniem rzecz bezcenna.

, przynajmniej ja tak wolę...
Ani wymazać gumką 
(06-30-2014, 04:48 PM)olax(06-29-2014, 11:08 PM)Grotek76 To na razie tyle, ciąg dalszy nastąpi
Ja właściwie przeważnie tylko wchodzę i czytam wątki, ale teraz piszę, żebyś na pewno zakończył wątek
Obiecałam sobie, że nauczę się grawerowania, ale na razie walczę jeszcze z cyrkoniami, wszystko po kolei. Co prawda Twój wątek mnie trochę załamał, bo - nie oszukujmy się- tak nie będę grawerować nigdy, wiec jako prawdziwa kobieta odrobinę się skręcam z zazdrości![]()
Przyjmuję to jako komplement z rąk damy i pięknie dziękuję
Tak sobie nieśmiało pomyślałam, że może fajnie byłoby utworzyć jakiś dział, z takimi różnymi pracami dokumentowanymi zdjęciami. Taki ogólne "foty z roboty". Może komuś się kiedyś będzie chciało, to nawet filmik w pracy zrobi.
Niby są takie filmiki w internecie, ale film z dostępnym na forum autorem to moim zdaniem rzecz bezcenna.

, przynajmniej ja tak wolę...
Ani wymazać gumką 
.No to grawerujemy dalej, a właściwie gładzimy i polerujemy bo na tym polega ta część pracy. Tak naprawdę to nie wiem dokładnie jak robią to fachowcy. Ja do gładzenia używam szerokich płaskich i okrągłych rylców własnej roboty. Tak długo skrobię i gładzę metal aż w końcu stanie się gładki. Może ktoś zna inny sposób bo ten jest bardzo monotonny i pracochłonny?
Po wygładzeniu całość poleruję aby usunąć wszelkie nierówności, zadziory i starą, porysowaną farbę. Mogę ocenić teraz pierwsze efekty bo już coś widać. Ja jak na razie jestem zadowolony z mojej dotychczasowej pracy choć zrobiłem kilka błędów po drodze. Co prawda trochę je zamaskowałem ale wprawne oko je wychwyci
.
Ale efekt ogólnie rzecz biorąc jest ok.
Nie wiem jak Ty ale ja jestem Twoim fanem.:-)
Gdybyś chciał dla mnie wydłutować tarczę zegarka to jestem jak najbardziej zdecydowany.
ps. Uwielbiam wszystko co robione ręcznie. Nie mam takich zdolności do grawewrki ale super układam wjazdy -mozaiki z kostki granitowej.;_)
(07-02-2014, 11:08 AM)Leszek Nie wiem jak Ty ale ja jestem Twoim fanem.:-)
Gdybyś chciał dla mnie wydłutować tarczę zegarka to jestem jak najbardziej zdecydowany.
ps. Uwielbiam wszystko co robione ręcznie. Nie mam takich zdolności do grawewrki ale super układam wjazdy -mozaiki z kostki granitowej.;_)
. To wszystko co dotąd pokazałem jest w miarę proste. Trudności dopiero się zaczną tak więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca
(07-02-2014, 11:08 AM)Leszek Nie wiem jak Ty ale ja jestem Twoim fanem.:-)
. To wszystko co dotąd pokazałem jest w miarę proste. Trudności dopiero się zaczną tak więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca
(07-02-2014, 10:18 PM)Grotek76 Jeszcze nigdy nie miałem fana. To wszystko co dotąd pokazałem jest w miarę proste. Trudności dopiero się zaczną tak więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca

(07-02-2014, 10:18 PM)Grotek76 Jeszcze nigdy nie miałem fana. To wszystko co dotąd pokazałem jest w miarę proste. Trudności dopiero się zaczną tak więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca