Pytanie o próbę srebra- i jak z tym pracować...
Pytanie o próbę srebra- i jak z tym pracować...
Spowalnia proces studzenia.
Jak porównasz studzenie w wodzie i denaturacie to czas w denaturacie jest wyraźnie dłuższy.
Spróbuj tak jak pisałem odlać na pręt możesz nawet wstępnie nadać kształt rozwiniętego pierścionka czyli taki wąski -szerszy -waski.
Kształt pręta to łatwiejsze utrzymanie właściwej temperatury.
Przy nagrzaniu całości w takim kształcie jak zrobiłeś trzeba mieć sporą wprawę i wyczucie temperatury aby takie "bąble" od spodu nie powstały.

Tu jest praska, cena wygląda na okazyjną.
http://olx.pl/oferta/walcarka-jubilerska...0992446664
A co do srebra.
Wymyśliłem sobie, że nie chce mi się młotkować z takiej grubości, więc wyfrezowałem formę w desce sosnowej, drugą płaską przyłożyłem i skręciłem ściskiem stolarskim. Dupy nie urywa, ale wyszło lepiej niż w cegle szamotowej. 
Tym razem jednak temp. była chyba zbyt niska (zaglądałem do tygielka i było widać miejscami "lustro"), więc wyszło niezbyt jednolicie, ale lepiej niż wczoraj. Zacząłem też młotkować i idzie znacznie lepiej niż wcześniej. Kwestia grubości zapewne i tego denaturatu, dzięki za poradę 
Jak jeszcze będę coś chciał wiedzieć na pewno będę Was męczył, się przygotujcie :>
co do tej walcarki, jest indyjskiej produkcji
w tej samej fabryki mam 2 rzeczy: rygla stalowego i przeciągadło
rygiel jest fajny i się nadaje do roboty, przeciągadło jest do dupy nie przeciągnie w nim drutu za cholery
walcarki osobiście bym nie kupił, za złożona rzecz i za dużo mogą spieprzyć przy niej
(09-24-2014, 07:11 PM)Vanir Kucze oglądałem z nią filmy różne i wyglądała na znośną. To jest tak prosta konstrukcja, że nie m tam czego zepsuć.Cześć Vanir.
(09-24-2014, 07:11 PM)Vanir Kucze oglądałem z nią filmy różne i wyglądała na znośną. To jest tak prosta konstrukcja, że nie m tam czego zepsuć.Cześć Vanir.