Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA elektropolerowanie srebra

elektropolerowanie srebra

elektropolerowanie srebra

Świeżak
Miedziany
9
11-25-2014, 12:53 AM
Witam serdecznie wszystkich na forum, jestem nowy i chyba zacząłem swoja przygodę z "jubilerstwem" ... Rumieniec
Dotychczas pracowałem na stopach nieszlachetnych takich jak np. Cr-Co-Mo, czasami zdarzyło się złoto.
Ale dziś mam do obróbki dużo srebrnych delikatnych trudno dostępnych, ażurowych elementów. Zależny mi na czasie i nie chciałbym stracić na materiale i kształcie przy obróbce mechanicznej. Czy można polerować srebro za pomocą elektroplerki?
jakiego elektrolitu użyć i gdzie go dostać?Hmmm...

Pozdrawiam i dziękuje za odp.Rozmarzony
Świeżak
11-25-2014, 12:53 AM #1

Witam serdecznie wszystkich na forum, jestem nowy i chyba zacząłem swoja przygodę z "jubilerstwem" ... Rumieniec
Dotychczas pracowałem na stopach nieszlachetnych takich jak np. Cr-Co-Mo, czasami zdarzyło się złoto.
Ale dziś mam do obróbki dużo srebrnych delikatnych trudno dostępnych, ażurowych elementów. Zależny mi na czasie i nie chciałbym stracić na materiale i kształcie przy obróbce mechanicznej. Czy można polerować srebro za pomocą elektroplerki?
jakiego elektrolitu użyć i gdzie go dostać?Hmmm...

Pozdrawiam i dziękuje za odp.Rozmarzony

Świeżak
Miedziany
9
11-29-2014, 06:43 PM
nikt sie nie wypowie?Smutny
Świeżak
11-29-2014, 06:43 PM #2

nikt sie nie wypowie?Smutny

Erddill
wytwórca chińskich podróbek
674
11-30-2014, 11:42 AM
(11-29-2014, 06:43 PM)Świeżak nikt sie nie wypowie?Smutny

Daj ludziom troche czasu . Pewnie ktos ,cos wie ... wiekszosc z nas uzywa "prostych metod" . ( osobiscie przemieszczalem sie przez 6, czy 7 roznych pracowni , a takiego ustrojstwa nie widzialem )
wiec
chill out

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Erddill
11-30-2014, 11:42 AM #3

(11-29-2014, 06:43 PM)Świeżak nikt sie nie wypowie?Smutny

Daj ludziom troche czasu . Pewnie ktos ,cos wie ... wiekszosc z nas uzywa "prostych metod" . ( osobiscie przemieszczalem sie przez 6, czy 7 roznych pracowni , a takiego ustrojstwa nie widzialem )
wiec
chill out

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .

Chris
Złoty
59
11-30-2014, 11:56 AM
Też się nie spotkałem elektropolerowanie to raczej złoto od 14kt w górę a srebro to igły albo bęben...
Chris
11-30-2014, 11:56 AM #4

Też się nie spotkałem elektropolerowanie to raczej złoto od 14kt w górę a srebro to igły albo bęben...

Nandi
Złoty
95
11-30-2014, 03:39 PM
Srebro to cholerstwo bo praca z posrebrzaniem ( elektro polerowaniem) wiąże się z używanem cyjanków czli bardzo niebezpiecznych więc może dlatego nie jest popularne.

Ale może ktoś ma inny pogląd na ten temat.
Nandi
11-30-2014, 03:39 PM #5

Srebro to cholerstwo bo praca z posrebrzaniem ( elektro polerowaniem) wiąże się z używanem cyjanków czli bardzo niebezpiecznych więc może dlatego nie jest popularne.

Ale może ktoś ma inny pogląd na ten temat.

Świeżak
Miedziany
9
12-05-2014, 01:17 PM
Dziekuje za odpowiedz. Mialo byc tak pieknie... ale chyba bez bebna i magnetycznej sie nie obejdzie Uśmiech
Gdyby cos komus jeszcze sie nasunelo na mysl to prosze o komentarz.pozdr
Świeżak
12-05-2014, 01:17 PM #6

Dziekuje za odpowiedz. Mialo byc tak pieknie... ale chyba bez bebna i magnetycznej sie nie obejdzie Uśmiech
Gdyby cos komus jeszcze sie nasunelo na mysl to prosze o komentarz.pozdr

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości