Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO czy da sie stopic zloto domowym sposobem?

czy da sie stopic zloto domowym sposobem?

czy da sie stopic zloto domowym sposobem?

Strony (4): Wstecz 1 2 3 4 Dalej
Michal
Super Moderator
730
05-02-2015, 05:00 PM
Świeczka działa z dmuchawka. Uśmiech
Michal
05-02-2015, 05:00 PM #11

Świeczka działa z dmuchawka. Uśmiech

Erddill
wytwórca chińskich podróbek
674
05-02-2015, 05:53 PM
(05-02-2015, 04:37 PM)cactoos A świeczka działa? Może milion świeczek? Biggrin

swieczka "zadziala "... pod warunkiem , ze "sila wiary" bedzie robic za duza dysza z palnika Ząbki Ząbki Ząbki 

Dwie zakonnice jadą samochodem. Zabrakło im benzyny. Jedna z sióstr postanowiła iść na stację benzynową i wzięła ze sobą jedyne naczynie, jakie było dostępne - nocnik. Wróciła i z tego nocnika wlewa benzynę do baku. Obok samochodem przejeżdżają dwaj księża. Jeden mówi do drugiego:

- Siła ich wiary rzuca mnie na kolana...

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Erddill
05-02-2015, 05:53 PM #12

(05-02-2015, 04:37 PM)cactoos A świeczka działa? Może milion świeczek? Biggrin

swieczka "zadziala "... pod warunkiem , ze "sila wiary" bedzie robic za duza dysza z palnika Ząbki Ząbki Ząbki 

Dwie zakonnice jadą samochodem. Zabrakło im benzyny. Jedna z sióstr postanowiła iść na stację benzynową i wzięła ze sobą jedyne naczynie, jakie było dostępne - nocnik. Wróciła i z tego nocnika wlewa benzynę do baku. Obok samochodem przejeżdżają dwaj księża. Jeden mówi do drugiego:

- Siła ich wiary rzuca mnie na kolana...

adam78
Miedziany
8
05-02-2015, 07:16 PM
jak ja kocham ten sarkazm internetuJęzyk coz, moze kiedys wyrosniecie lol

tysiace lat metale byly przetapiane w ogniskach i jakos umieli to zrobicJęzyk a wy takie spece a nic doradzic laikowi nie potraficie
adam78
05-02-2015, 07:16 PM #13

jak ja kocham ten sarkazm internetuJęzyk coz, moze kiedys wyrosniecie lol

tysiace lat metale byly przetapiane w ogniskach i jakos umieli to zrobicJęzyk a wy takie spece a nic doradzic laikowi nie potraficie

Erddill
674
05-02-2015, 07:30 PM
a tam zaraz sarkazm ... pomagamy jak umimy Język . Jak juz tak bardzo musisz sam dzialac , to zbuduj na ogrodku dymarke ,czy inny piec muflowy i polecam "sprawdzony" przepis, 
opis tej technologii, pochodzący z XI wieku po Chr. :
Wykonany z wosku pszczelego model pokrywano masą „przymodelową” składającą się ze zmielonej glinki, sierści zwierzęcej, zwęglonych plew, dodawano pociętą bawełnę, jutę, rozdrobniony azbest. Warstwa przymodelowa miała grubość 0,5 – 1 mm. Suszono ją bardzo wolno na słońcu przez 1 – 2 dni. Po wysuszeniu warstwę tę pokrywano gliną czerwoną lub żółtą, susząc ją na słońcu przez 3 – 4 dni. Model z wosku wytapiano w piecu. Formę wypalano w piecu opalanym węglem drzewnym. Metal stapiano w piecach tyglowych również opalanych węglem drzewnym. Ząbki Ząbki Ząbki
Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2015, 07:31 PM przez Erddill.

Erddill
05-02-2015, 07:30 PM #14

a tam zaraz sarkazm ... pomagamy jak umimy Język . Jak juz tak bardzo musisz sam dzialac , to zbuduj na ogrodku dymarke ,czy inny piec muflowy i polecam "sprawdzony" przepis, 
opis tej technologii, pochodzący z XI wieku po Chr. :
Wykonany z wosku pszczelego model pokrywano masą „przymodelową” składającą się ze zmielonej glinki, sierści zwierzęcej, zwęglonych plew, dodawano pociętą bawełnę, jutę, rozdrobniony azbest. Warstwa przymodelowa miała grubość 0,5 – 1 mm. Suszono ją bardzo wolno na słońcu przez 1 – 2 dni. Po wysuszeniu warstwę tę pokrywano gliną czerwoną lub żółtą, susząc ją na słońcu przez 3 – 4 dni. Model z wosku wytapiano w piecu. Formę wypalano w piecu opalanym węglem drzewnym. Metal stapiano w piecach tyglowych również opalanych węglem drzewnym. Ząbki Ząbki Ząbki

cactoos
Diamentowy
1,585
05-02-2015, 07:52 PM
(05-02-2015, 07:16 PM)adam78 jak ja kocham ten sarkazm internetuJęzyk  coz, moze kiedys wyrosniecie lol

tysiace lat metale byly przetapiane w ogniskach i jakos umieli to zrobicJęzyk  a wy takie spece a nic doradzic laikowi nie potraficie

Sarkazm? Ja tam sobie zwykłe jaja robię, ale zdaje się kolega zaczął pierwszy. Biggrin

Ognisko to nie świeczka, czyż nie?

Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2015, 07:53 PM przez cactoos.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
05-02-2015, 07:52 PM #15

(05-02-2015, 07:16 PM)adam78 jak ja kocham ten sarkazm internetuJęzyk  coz, moze kiedys wyrosniecie lol

tysiace lat metale byly przetapiane w ogniskach i jakos umieli to zrobicJęzyk  a wy takie spece a nic doradzic laikowi nie potraficie

Sarkazm? Ja tam sobie zwykłe jaja robię, ale zdaje się kolega zaczął pierwszy. Biggrin

Ognisko to nie świeczka, czyż nie?

jędruś
Platynowy
285
05-02-2015, 08:29 PM
Panowie pojeba.o Was?
chcecie pomóc zagubionemu? czy swoje ego poziom więcej podnieść?
dajecie pomocne rady?
czy rżniecie głupa?
jędruś
05-02-2015, 08:29 PM #16

Panowie pojeba.o Was?
dajecie pomocne rady?
czy rżniecie głupa?

Erddill
674
05-02-2015, 08:49 PM
@jedrus 

[attachment=2785]

Erddill
05-02-2015, 08:49 PM #17

@jedrus 

[attachment=2785]

cactoos
Diamentowy
1,585
05-02-2015, 10:03 PM
(05-02-2015, 08:29 PM)jędruś Panowie pojeba.o Was?
dajecie pomocne rady?
czy rżniecie głupa?

Szanowny kol. Jędruś!
Trudno dać poważną odpowiedź na pytanie: czy stopi się złoto w stalowym kubku nad świeczką.
Mnie to wygląda na wypuszczanienas w maliny, czyli robienie sobie beki. Ja tylko wpisuję się w konwencję.
Bo przecież nie dopuszczam myśli, że pytający który liczy sobie 37 lat, mógłby dopuszczać taki absurd.
Tak więc kol. Jędruś, trzeba się zastanowić kto tutaj pierwszy zaczął rżnąć głupa. Gdybyż to było pytanie
postawione serio, to należałoby zacząć edukację od zagadnień z dziedziny fizyki, na poziomie gimnazjalnym. 
Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2015, 10:21 PM przez cactoos. Powód edycji: liter

cactoos
05-02-2015, 10:03 PM #18

(05-02-2015, 08:29 PM)jędruś Panowie pojeba.o Was?
dajecie pomocne rady?
czy rżniecie głupa?

Szanowny kol. Jędruś!
Trudno dać poważną odpowiedź na pytanie: czy stopi się złoto w stalowym kubku nad świeczką.
Mnie to wygląda na wypuszczanienas w maliny, czyli robienie sobie beki. Ja tylko wpisuję się w konwencję.
Bo przecież nie dopuszczam myśli, że pytający który liczy sobie 37 lat, mógłby dopuszczać taki absurd.
Tak więc kol. Jędruś, trzeba się zastanowić kto tutaj pierwszy zaczął rżnąć głupa. Gdybyż to było pytanie
postawione serio, to należałoby zacząć edukację od zagadnień z dziedziny fizyki, na poziomie gimnazjalnym. 

orafo
Platynowy
466
05-03-2015, 10:35 AM
Ja bym stawiał na to ze złoto pochodzi z kradzieży (to tylko przesuszenie).

Oprawiam ...
orafo
05-03-2015, 10:35 AM #19

Ja bym stawiał na to ze złoto pochodzi z kradzieży (to tylko przesuszenie).

Oprawiam ...

Nordwind
Platynowy
470
05-03-2015, 02:04 PM
Dawno juz mnie Tak nikt nie rozsmieszyl uwazam ze kolega adam 78 ma poczucie humoru.
Naturalnie mozna w ognisku ale poza ogniskiem potrzeba jeszcze kilka innych zeczy kubek nie wystarczy.
Ale to pozostanie w tym przypadku nasza tajemnica.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2015, 06:49 PM przez Nordwind.
Nordwind
05-03-2015, 02:04 PM #20

Dawno juz mnie Tak nikt nie rozsmieszyl uwazam ze kolega adam 78 ma poczucie humoru.
Naturalnie mozna w ognisku ale poza ogniskiem potrzeba jeszcze kilka innych zeczy kubek nie wystarczy.
Ale to pozostanie w tym przypadku nasza tajemnica.

Strony (4): Wstecz 1 2 3 4 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości