GRAWEROWANIE
GRAWEROWANIE
(05-23-2015, 10:21 PM)Grotek76 Świetna robota! Bardzo fajne filmy wstawiłeś, zwłaszcza ten na którym pracujesz młotkiem i dłutem, stara szkołaDziękuję Grotek76.. Można wiedzieć czym pokrywasz błyszczącą powierzchnię metalu zanim naniesiesz motyw lub napis? I z jakiej stalki zrobiłeś dłuto?
Do zmatowienia błyszczących powierzchni używam plasteliny. Natomiast do przenoszenia wzoru z kalki technicznej na blachę na ślad plasteliny nanoszę sproszkowaną kredę. Tworzy się cienka warstewka kredy przyklejonej na tłustym filmie z plasteliny. Na to kładę kalkę techniczną ze wzorem i stalowym rysikiem obrysowuje kontury. W miejscu dociśnięcia rysika do kalki kreda przykleja się do niej i na metalu zostaje błyszczący ślad. Ten rylec którym pracuję na filmie mam zrobiony z piły tarczowej.
(05-23-2015, 10:21 PM)Grotek76 Świetna robota! Bardzo fajne filmy wstawiłeś, zwłaszcza ten na którym pracujesz młotkiem i dłutem, stara szkołaDziękuję Grotek76.. Można wiedzieć czym pokrywasz błyszczącą powierzchnię metalu zanim naniesiesz motyw lub napis? I z jakiej stalki zrobiłeś dłuto?
Do zmatowienia błyszczących powierzchni używam plasteliny. Natomiast do przenoszenia wzoru z kalki technicznej na blachę na ślad plasteliny nanoszę sproszkowaną kredę. Tworzy się cienka warstewka kredy przyklejonej na tłustym filmie z plasteliny. Na to kładę kalkę techniczną ze wzorem i stalowym rysikiem obrysowuje kontury. W miejscu dociśnięcia rysika do kalki kreda przykleja się do niej i na metalu zostaje błyszczący ślad. Ten rylec którym pracuję na filmie mam zrobiony z piły tarczowej.
@Grotek76. Oczywiście, że wypróbuj. Po to podzieliłem się tym sposobem.
@Orafo nigdy nie próbowałem przenosić wydruku bo nie mam laserówki. Gdzieś, chyba nawet na tym forum czytałem, o przenoszeniu wydruku laserowego przez nagrzanie żelazkiem. Aceton też ciekawy pomysł. Może kiedyś kupię drukarkę laserową. 
Za laserówka chodzę "na miasto", aceton wątpię ze można kupić swobodnie (dzięki czpolam), ale zmywacz do paznokci to jest to. Zabawa z żelazkiem nie zawsze kończy się szczytowaniem, "acetonowy" sposób jest pewniejszy , i nie zapominajcie ze papier trzeba dobrze przycisnąć, na przykład gruba guma-blacha--imadło--10minut.
(05-25-2015, 08:12 AM)orafo Za laserówka chodzę "na miasto", aceton wątpię ze można kupić swobodnie (dzięki czpolam), ale zmywacz do paznokci to jest to. Zabawa z żelazkiem nie zawsze kończy się szczytowaniem, "acetonowy" sposób jest pewniejszy , i nie zapominajcie ze papier trzeba dobrze przycisnąć, na przykład gruba guma-blacha--imadło--10minut.
(05-25-2015, 08:12 AM)orafo Za laserówka chodzę "na miasto", aceton wątpię ze można kupić swobodnie (dzięki czpolam), ale zmywacz do paznokci to jest to. Zabawa z żelazkiem nie zawsze kończy się szczytowaniem, "acetonowy" sposób jest pewniejszy , i nie zapominajcie ze papier trzeba dobrze przycisnąć, na przykład gruba guma-blacha--imadło--10minut.
Czemu nie kupić acetonu z perfumowany (zmywacz do paznokci). Przepis jest łatwy do powtórzenia jak bimber. Blachę Ag/Au lekko szorujemy papierem ściernym 1000 oczyszczamy acetonem przygotowany druk kładziemy na nasza blachę. Przyklejam taśma klejąca po bokach (zęby nie zsunął sie obrazek) średnio nawilżamy acetonem, ściskamy gumowymi i metalowym/drewnianym listem na przykład w imadle na 10 minut do póki aceton nie wyschnie.
(05-25-2015, 01:35 PM)orafo Czemu nie kupić acetonu z perfumowany (zmywacz do paznokci).
)(05-25-2015, 01:35 PM)orafo Czemu nie kupić acetonu z perfumowany (zmywacz do paznokci).
)
aceton kupi bez problemu w sklepie budowlanym, na dziale z farbami powinien być, ja za 0,5 L daje 6,5zł