Wiertła
Wiertła
Używam pasty do frezów, takie pudełeczko wystarcza na baaaardzo długo.
http://alco.com.pl/pasta-do-frezow-zolta,id653.html
(05-23-2015, 04:29 PM)olax Czy to może być wina wierteł, czy coś źle robię, przy takich małych rozmiarach?
(05-23-2015, 04:29 PM)olax Czy to może być wina wierteł, czy coś źle robię, przy takich małych rozmiarach?
A ja powiem, ze dobre wiertla sa HSS. Srednice ponizej 1mm czesto trzeba samemu naostrzyc bo albo sa tępe albo krzywo naostrzone.
jakis czas temu pokusilem sie o wiertla z trzpieniem 2.35 MAILLEFER. Toeretycznie nie sa zle tylko ze sa za dlugie przez co latwo je zlamac. A w dodatku sa zrobione z takiego stopu stali co kwas siarkowy nie bierze wiec jest prolem z usuwaniem kawalka co zostanie w wyrobie. Zwykle HSS nawet jak sie polamie to h2so4 spokojnie go wytrawi.
(05-28-2015, 03:46 PM)mnap89 Zwykle HSS nawet jak sie polamie to h2so4 spokojnie go wytrawi.

(05-28-2015, 03:46 PM)mnap89 Zwykle HSS nawet jak sie polamie to h2so4 spokojnie go wytrawi.

Zamiast kwasu siarkowego polecam kwas cytrynowy jest dobrzy jako wybielacz i do walki z wiertlami. Jakoś musiałem wydłubać gwintownic m5 w nerdzewce:0,3 wody na 50gr. kwasu cytrynowego + trochę soli kuchennej i 2 godziny gotowania na małym ogniu bez trudu wyżarło HSS.
(05-28-2015, 06:19 PM)orafo Zamiast kwasu siarkowego polecam kwas cytrynowy jest dobrzy jako wybielacz i do walki z wiertlami. Jakoś musiałem wydłubać gwintownic m5 w nerdzewce:0,3 wody na 50gr. kwasu cytrynowego + trochę soli kuchennej i 2 godziny gotowania na małym ogniu bez trudu wyżarło HSS.
(05-28-2015, 06:19 PM)orafo Zamiast kwasu siarkowego polecam kwas cytrynowy jest dobrzy jako wybielacz i do walki z wiertlami. Jakoś musiałem wydłubać gwintownic m5 w nerdzewce:0,3 wody na 50gr. kwasu cytrynowego + trochę soli kuchennej i 2 godziny gotowania na małym ogniu bez trudu wyżarło HSS.