Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Emaliowanie

Emaliowanie

Emaliowanie

Strony (67): Wstecz 1 13 14 15 16 17 67 Dalej  
kriss
Diamentowy
2,208
07-05-2015, 05:32 PM

@Leszek Twój dawny post. Przyglądając się zdjęciu i skali to tasiemka ma wymiary 0.2 x 05 mm 

niedługo biorę się za kościane tarcze do zegarków  Biggrin  O_o O_o Biggrin
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015, 05:33 PM przez kriss.
kriss
07-05-2015, 05:32 PM #141

@Leszek Twój dawny post. Przyglądając się zdjęciu i skali to tasiemka ma wymiary 0.2 x 05 mm 

Leszek
Diamentowy
1,617
07-05-2015, 06:28 PM
(07-05-2015, 05:32 PM)kriss                         @Leszek Twój dawny post. Przyglądając się zdjęciu i skali to tasiemka ma wymiary 0.2 x 05 mm 

To by się zgadzało bo tarcza ma grubość ok 0,8 mm.

Tylko jeden ważny szczegół - oni robią to na złocie i kładą druty bezpośrednio na podłożu.

Ja tak nie mogę zrobić - jak położę drut srebrny na miedzi to mi wyparuje.  ( zapamiętać !!!)
Dlatego daje podwójną warstwę podkładu by druty opadając nie dosięgły podłoża.
Zapadający się drut O,5 zostawi mi za mało miejsca na nałożenie emalii. Przy jednej warstwie nie stanowi to większego problemu, ale gdy pracujesz kilkoma kolorami to czasami 10 wypałów jest mało.

Oczywiście jak zacznę robić tylko na srebrze ( podkład + drut) problem zniknie.

Spróbuję wtedy z tą drobną taśmą ( w sumie żadna różnica i materiału mniej pójdzie).

Z kości tarczy nikt nie kupi _:-(  , chociaż najlepsza porcelana jest wytwarzana z kości.
Nie kieruj się ku "ciemnej stronie mocy" Biggrin Biggrin Biggrin 

Mam pytanie : czy takie tasiemki można lutować czy są za delikatne ??

ps. Kriss dziękuję za określenie wysokości tasiemki, to bardzo ważny szczegół który pomoże mi przy tarczy giloszowanej.
Jakoś nie wpadłem na to że oni mogą robić drut bezpośrednio w giloszu.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015, 06:34 PM przez Leszek.

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
07-05-2015, 06:28 PM #142

(07-05-2015, 05:32 PM)kriss                         @Leszek Twój dawny post. Przyglądając się zdjęciu i skali to tasiemka ma wymiary 0.2 x 05 mm 

To by się zgadzało bo tarcza ma grubość ok 0,8 mm.

Tylko jeden ważny szczegół - oni robią to na złocie i kładą druty bezpośrednio na podłożu.

Ja tak nie mogę zrobić - jak położę drut srebrny na miedzi to mi wyparuje.  ( zapamiętać !!!)
Dlatego daje podwójną warstwę podkładu by druty opadając nie dosięgły podłoża.
Zapadający się drut O,5 zostawi mi za mało miejsca na nałożenie emalii. Przy jednej warstwie nie stanowi to większego problemu, ale gdy pracujesz kilkoma kolorami to czasami 10 wypałów jest mało.

Oczywiście jak zacznę robić tylko na srebrze ( podkład + drut) problem zniknie.

Spróbuję wtedy z tą drobną taśmą ( w sumie żadna różnica i materiału mniej pójdzie).

Z kości tarczy nikt nie kupi _:-(  , chociaż najlepsza porcelana jest wytwarzana z kości.
Nie kieruj się ku "ciemnej stronie mocy" Biggrin Biggrin Biggrin 

Mam pytanie : czy takie tasiemki można lutować czy są za delikatne ??

ps. Kriss dziękuję za określenie wysokości tasiemki, to bardzo ważny szczegół który pomoże mi przy tarczy giloszowanej.
Jakoś nie wpadłem na to że oni mogą robić drut bezpośrednio w giloszu.

.

kriss
Diamentowy
2,208
07-05-2015, 06:52 PM
@Leszek czarujesz Ząbki tasiemka srebrna na miedzi nie wyparuje. Zbyt niska temperatura Ząbki Musiałbyś długo grzać z dużą ilością tlenu i raczej nie w piecu tylko bezpośrednio palnikiem. Jutro to sprawdzę. Wielkość tasiemki wyliczyłem z Twojego zdjęcia przy użyciu linijki i cyrkla Ząbki
Co do lutowania, to praktycznie wszystko jesteś w stanie polutować, ale w tym wypadku musisz cofnąć się do średniowiecza. Lutowanie w piecu na węglu drzewnym. Zbyt duża różnica w masie przedmiotów. Lutowanie takich przedmiotów to mistrzostwo. O wiele łatwiej zlutować wycięty ażur położony na giloszowanym tle tak jak pokazałeś na którymś zdjęciu.

A to przymiarka do moich kościanych tarcz  Biggrin Biggrin Rumieniec

no chyba, że w końcu dostanę tą emalię   Zły Biggrin

Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015, 06:54 PM przez kriss.
kriss
07-05-2015, 06:52 PM #143

@Leszek czarujesz Ząbki tasiemka srebrna na miedzi nie wyparuje. Zbyt niska temperatura Ząbki Musiałbyś długo grzać z dużą ilością tlenu i raczej nie w piecu tylko bezpośrednio palnikiem. Jutro to sprawdzę. Wielkość tasiemki wyliczyłem z Twojego zdjęcia przy użyciu linijki i cyrkla Ząbki
Co do lutowania, to praktycznie wszystko jesteś w stanie polutować, ale w tym wypadku musisz cofnąć się do średniowiecza. Lutowanie w piecu na węglu drzewnym. Zbyt duża różnica w masie przedmiotów. Lutowanie takich przedmiotów to mistrzostwo. O wiele łatwiej zlutować wycięty ażur położony na giloszowanym tle tak jak pokazałeś na którymś zdjęciu.

A to przymiarka do moich kościanych tarcz  Biggrin Biggrin Rumieniec

no chyba, że w końcu dostanę tą emalię   Zły Biggrin

Leszek
Diamentowy
1,617
07-05-2015, 08:17 PM
(07-05-2015, 06:52 PM)kriss 1.  @Leszek czarujesz Ząbki tasiemka srebrna na miedzi nie wyparuje. Zbyt niska temperatura Ząbki

2.  Wielkość tasiemki wyliczyłem z Twojego zdjęcia przy użyciu linijki i cyrkla Ząbki

3.  A to przymiarka do moich kościanych tarcz  Biggrin Biggrin Rumieniec

4.  no chyba, że w końcu dostanę tą emalię   Zły Biggrin

1.   Biggrin Biggrin Biggrin  spróbuj

2. Kriss nie chodzi o wymiar. Oni te druty montują w wyrytowanych giloszach.
Daje im to nieskazitelną linię łączenia z podstawą co w przypadku giloszowania jest podstawowym atutem gdyż to połączenie jest bardzo widoczne. Jednocześnie zapobiega przenikaniu kolorów na chropowatym podłożu.
Rozumiesz ?  Tego z książek i You Tube się nie nauczymy.
Kriss jak uruchomię giloszarkę to dokładnie Ci to wytłumaczę na zdjęciach.

3 Powiem Ci że ta tarcza mi się bardzo podoba ale to kość słoniowa i to słonia afrykańskiego leśnego :-( .

4. jaka Ci emalia potrzebna ?
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015, 08:18 PM przez Leszek.

.
Leszek
07-05-2015, 08:17 PM #144

(07-05-2015, 06:52 PM)kriss 1.  @Leszek czarujesz Ząbki tasiemka srebrna na miedzi nie wyparuje. Zbyt niska temperatura Ząbki

2.  Wielkość tasiemki wyliczyłem z Twojego zdjęcia przy użyciu linijki i cyrkla Ząbki

3.  A to przymiarka do moich kościanych tarcz  Biggrin Biggrin Rumieniec

4.  no chyba, że w końcu dostanę tą emalię   Zły Biggrin

1.   Biggrin Biggrin Biggrin  spróbuj

2. Kriss nie chodzi o wymiar. Oni te druty montują w wyrytowanych giloszach.
Daje im to nieskazitelną linię łączenia z podstawą co w przypadku giloszowania jest podstawowym atutem gdyż to połączenie jest bardzo widoczne. Jednocześnie zapobiega przenikaniu kolorów na chropowatym podłożu.
Rozumiesz ?  Tego z książek i You Tube się nie nauczymy.
Kriss jak uruchomię giloszarkę to dokładnie Ci to wytłumaczę na zdjęciach.

3 Powiem Ci że ta tarcza mi się bardzo podoba ale to kość słoniowa i to słonia afrykańskiego leśnego :-( .

4. jaka Ci emalia potrzebna ?

.

kriss
Diamentowy
2,208
07-05-2015, 08:51 PM
@Leszek zamówiłem parę kolorów, ale wyślą po zaksięgowaniu wpłaty, więc muszę cierpliwie czekać  ???

to na focie to chyba blat stołu z tworzywa  Biggrin Shy ale przy odpowiedniej skali wyglądał by świetnie  Biggrin

co do układaniu tasiemek to na pewno masz rację. Ja oglądam foty przy powiększeniach 3 i 4 krotnych na dużym monitorze i bardzo dokładnie, o ile
jakość zdjęcia pozwala analizuję każdy szczegół. 

na Twoim zdjęciu widać, że złoty element giloszowany jest ułożony na jakiejś czarnej podstawie z kołnierzem wokół tarczy i otworu pod wskazówki. 
nie jest to złoto, bo na focie jest czarne. Wygląda jakby to była podstawka do układania wzoru, która później oddzielają od całości ?  ???
same tasiemki jeszcze odstają od wzoru, ale to tylko zdjęcie i jakiś etap pracy. Zastanawiam się, czy nie kładą pierwszej cienkiej bezbarwnej emalii
jako lepiszcza a potem wypełniają cały wzór kolorem. Ale to moje gdybanie Ząbki
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015, 08:56 PM przez kriss.
kriss
07-05-2015, 08:51 PM #145

@Leszek zamówiłem parę kolorów, ale wyślą po zaksięgowaniu wpłaty, więc muszę cierpliwie czekać  ???

to na focie to chyba blat stołu z tworzywa  Biggrin Shy ale przy odpowiedniej skali wyglądał by świetnie  Biggrin

co do układaniu tasiemek to na pewno masz rację. Ja oglądam foty przy powiększeniach 3 i 4 krotnych na dużym monitorze i bardzo dokładnie, o ile
jakość zdjęcia pozwala analizuję każdy szczegół. 

na Twoim zdjęciu widać, że złoty element giloszowany jest ułożony na jakiejś czarnej podstawie z kołnierzem wokół tarczy i otworu pod wskazówki. 
nie jest to złoto, bo na focie jest czarne. Wygląda jakby to była podstawka do układania wzoru, która później oddzielają od całości ?  ???
same tasiemki jeszcze odstają od wzoru, ale to tylko zdjęcie i jakiś etap pracy. Zastanawiam się, czy nie kładą pierwszej cienkiej bezbarwnej emalii

Leszek
Diamentowy
1,617
07-06-2015, 03:48 PM
(07-05-2015, 08:51 PM)kriss 1.  @Leszek zamówiłem parę kolorów, ale wyślą po zaksięgowaniu wpłaty, więc muszę cierpliwie czekać  ???

2.  to na focie to chyba blat stołu z tworzywa  Biggrin Shy ale przy odpowiedniej skali wyglądał by świetnie  Biggrin

3. na Twoim zdjęciu widać, że złoty element giloszowany jest ułożony na jakiejś czarnej podstawie z kołnierzem wokół tarczy i otworu pod wskazówki. 

1.  Jak nie przelałeś to nie zaksięgowali    Biggrin Biggrin Biggrin

2. myślałem że to tarcza zegarowa Rozmarzony

3. Takie podstawki robi się pod folię np. z miedzi, stali. Ja robię tak :

Tutaj tarcza jest złota i na pewno giloszowana przez Japończyka więc nie jest to folia
Nie wiem jak pokrywa się złoto o to musisz zapytać Paula bo on robił w złocie.

Ja po przyklejeniu drutów przesiał bym warstwę bezbarwnej emalii na całości. Ale ja nie jestem Anita Porchet :-(.

Potem nakładał bym dopiero kolory.
Ale jak wcześniej pisałem srebro i złoto nie brudzi i poza kilkoma kolorami podkładu podobno nie potrzeba.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2015, 05:01 PM przez Leszek.

.
Leszek
07-06-2015, 03:48 PM #146

(07-05-2015, 08:51 PM)kriss 1.  @Leszek zamówiłem parę kolorów, ale wyślą po zaksięgowaniu wpłaty, więc muszę cierpliwie czekać  ???

2.  to na focie to chyba blat stołu z tworzywa  Biggrin Shy ale przy odpowiedniej skali wyglądał by świetnie  Biggrin

3. na Twoim zdjęciu widać, że złoty element giloszowany jest ułożony na jakiejś czarnej podstawie z kołnierzem wokół tarczy i otworu pod wskazówki. 

1.  Jak nie przelałeś to nie zaksięgowali    Biggrin Biggrin Biggrin

2. myślałem że to tarcza zegarowa Rozmarzony

3. Takie podstawki robi się pod folię np. z miedzi, stali. Ja robię tak :

Tutaj tarcza jest złota i na pewno giloszowana przez Japończyka więc nie jest to folia
Nie wiem jak pokrywa się złoto o to musisz zapytać Paula bo on robił w złocie.

Ja po przyklejeniu drutów przesiał bym warstwę bezbarwnej emalii na całości. Ale ja nie jestem Anita Porchet :-(.

Potem nakładał bym dopiero kolory.
Ale jak wcześniej pisałem srebro i złoto nie brudzi i poza kilkoma kolorami podkładu podobno nie potrzeba.

.

simoniculus
Platynowy
455
07-06-2015, 07:25 PM
może się przyda - trochę stare ale dalej można czytać ino po angielsku
How to enamel: being a treatise on the practical enameling of jewelry with hard enamels 
simoniculus
07-06-2015, 07:25 PM #147

może się przyda - trochę stare ale dalej można czytać ino po angielsku
How to enamel: being a treatise on the practical enameling of jewelry with hard enamels 

Leszek
Diamentowy
1,617
07-06-2015, 08:48 PM
(07-06-2015, 07:25 PM)simoniculus może się przyda - trochę stare ale dalej można czytać ino po angielsku

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRJj5h4pw43mIEmck0XNSj...tAN07UXHbg]
Dziękuję !!! Ściągnę w nocy bo mam słaby internet.
Gdybym mógł się zrewanżować to zapraszam do zadawania pytań.
Uważam że w grupie jest wydajniej pracować niż samemu ( co dwie głowy ......etc :-) )

Pzdr.

.
Leszek
07-06-2015, 08:48 PM #148

(07-06-2015, 07:25 PM)simoniculus może się przyda - trochę stare ale dalej można czytać ino po angielsku

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRJj5h4pw43mIEmck0XNSj...tAN07UXHbg]
Dziękuję !!! Ściągnę w nocy bo mam słaby internet.
Gdybym mógł się zrewanżować to zapraszam do zadawania pytań.
Uważam że w grupie jest wydajniej pracować niż samemu ( co dwie głowy ......etc :-) )

Pzdr.

.

simoniculus
Platynowy
455
07-06-2015, 10:19 PM
jeszcze takie coś znalazłem ale to raczej książka ze zdjęciami gotowych wyrobów artystów https://thepiratebay.la/torrent/11357278...28Art_Eboo
simoniculus
07-06-2015, 10:19 PM #149

jeszcze takie coś znalazłem ale to raczej książka ze zdjęciami gotowych wyrobów artystów https://thepiratebay.la/torrent/11357278...28Art_Eboo

Leszek
Diamentowy
1,617
07-07-2015, 11:06 AM
W oczekiwaniu na emalię Krissa pokażę swoje początki. Tylko proszę się nie śmiać :-) Biggrin

Podkład z miedzi

"Cloisonne" Biggrin Biggrin   

Nakładanie przy pomocy "specjalistycznego" sprzętu. Biggrin  

Drugi kolor na sucho !!!!! To było wyzwanie ! 

Całość 

Wałowanie porcelany - używałem pieca do emalii przy okazji wypału tarcz z porcelany

Pierwszy wypał - jaki ja byłem wtedy dumny 

Takie są początki mojego emalierstwa.

Dzisiaj się z tego śmieję ale te pierwsze wypały będę pamiętał do końca swoich dni bo dawały taką frajdę jak ..... ( to co się robi wieczorem z dziewczyną Biggrin Biggrin Biggrin  )

cdn ...............

ps. gorąco zachęcam do spróbowania. Kto tylko ma świeczkę i kawałem miedzi niech próbuje.
Tylko próbować na emaliach bezołowiowych !!!!!.

.
Leszek
07-07-2015, 11:06 AM #150

W oczekiwaniu na emalię Krissa pokażę swoje początki. Tylko proszę się nie śmiać :-) Biggrin

Podkład z miedzi

"Cloisonne" Biggrin Biggrin   

Nakładanie przy pomocy "specjalistycznego" sprzętu. Biggrin  

Drugi kolor na sucho !!!!! To było wyzwanie ! 

Całość 

Wałowanie porcelany - używałem pieca do emalii przy okazji wypału tarcz z porcelany

Pierwszy wypał - jaki ja byłem wtedy dumny 

Takie są początki mojego emalierstwa.

Dzisiaj się z tego śmieję ale te pierwsze wypały będę pamiętał do końca swoich dni bo dawały taką frajdę jak ..... ( to co się robi wieczorem z dziewczyną Biggrin Biggrin Biggrin  )

cdn ...............

ps. gorąco zachęcam do spróbowania. Kto tylko ma świeczkę i kawałem miedzi niech próbuje.
Tylko próbować na emaliach bezołowiowych !!!!!.

.

Strony (67): Wstecz 1 13 14 15 16 17 67 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 4 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 4 gości