Srebro - kilka pytań laika.
Srebro - kilka pytań laika.
Nigdy jeszcze nie obrabiałem srebra dlatego moje pytania.
1. Do robienia tarcz zegarka potrzebny mi krążek
Czy takim urządzeniem wytnę krążek w blasze srebrnej 999 / grubość 0,3 i 0,5 mm do 1 mm ?
Czy warto kupić taki sprzęt czy raczej szukać czegoś lepszego ?
2. W poleconym tu na forum sklepie który sprzedaje srebro ( Proma) znalazłem blachę Ag 999 ale najmniejsza grubość to 0,3 mm.
Czy jest internetowy sklep który sprzedaje blachę cieńszą ?
3. W wyżej wymienionym sklepie znalazłem druty Ag 999 ale okrągłe. Część prac emalierskich chcę wykonać na drutach prostokątnych.
Czy znacie może sklep który takie druty oferuje ? Wysokość od 0,5 mm do 1 mm grubość 0,2 - 0,4 mm.
Za pomoc z góry dziękuję.
(07-10-2015, 06:32 AM)silverpaul Leszku, czuję że grubość 0,3 lub nawet 0,5 nie da rady, wysoka temperatura w piecu i mała twardość srebra, oprócz tego emalia sciagnie materiał i wyjdzie powichrowane. Moje zaczely wychodzić jak dałem blachę 1 mm, co najmniej
:-( ,,,,,,,,,, trudno, sztuka wymaga poświęceń
(07-10-2015, 06:32 AM)silverpaul Leszku, czuję że grubość 0,3 lub nawet 0,5 nie da rady, wysoka temperatura w piecu i mała twardość srebra, oprócz tego emalia sciagnie materiał i wyjdzie powichrowane. Moje zaczely wychodzić jak dałem blachę 1 mm, co najmniej
:-( ,,,,,,,,,, trudno, sztuka wymaga poświęceń
Leszek, jakby co to dzwon do promy i powiedz co potrzebujesz podejrzewam ze jak potrzebujesz ciensza blache to oni sa w stanie taka wykonac/zdobyc.
Co do wykrojnika to spokojnie wytniesz sobie takie krazki ale nie wiem czy akurat TYM wykrojnikiem. Nigdy nie widzailem go na oczy wiec nie wiem. Osobiscie mam jakis stary firmy PEPE TOOLS i dziala.
Napewno moge Ci polecic wykrojniki firmy RODENT lub DURSTON ale tam niestety jest wyzsza cena z tym ze NAPEWNO beda to dobrej jakosci narzedzia
:-)
( takie jest życie )
Dziękuję Ci dobry człowieku
:-)
Zobaczyłem te narzędzia Rodenta i Durstona - fenomenalne !!!. Jednak cena dla mnie nie do przeskoczenia. Cały budżet jakim dysponuję na emalierstwo w tym roku nie wystarczy na zakup takich wykrojników.
( takie jest życie )
(07-10-2015, 06:12 AM)Leszek Nigdy jeszcze nie obrabiałem srebra dlatego moje pytania.Leszek, po co kombinujesz jak koń pod górę, skoro masz tokarkę?
Czy takim urządzeniem wytnę krążek w blasze srebrnej 999 / grubość 0,3 i 0,5 mm do 1 mm ?
(07-10-2015, 06:12 AM)Leszek Nigdy jeszcze nie obrabiałem srebra dlatego moje pytania.Leszek, po co kombinujesz jak koń pod górę, skoro masz tokarkę?
(07-10-2015, 03:33 PM)mnap89 A jakiej srednicy krążki potrzebujesz, grubosc blachy i ile tego?
(07-10-2015, 04:00 PM)cactoos Leszek, po co kombinujesz jak koń pod górę, skoro masz tokarkę?
Ściskasz kawałek blaszki w krążkach między uchwytem a konikiem i
nożem wytaczakiem tniesz rowek na średnicy, która ci potrzebna.
Po co masz wydawać kasę na czterorozmiarowy wykrojnik, jak możesz
mieć każdą średnicę i dodatkowo jeszcze zawinąć sobie krawędź?
Ludziska to se lubiejo poutrudniać życie.
(07-10-2015, 03:33 PM)mnap89 A jakiej srednicy krążki potrzebujesz, grubosc blachy i ile tego?
(07-10-2015, 04:00 PM)cactoos Leszek, po co kombinujesz jak koń pod górę, skoro masz tokarkę?
Ściskasz kawałek blaszki w krążkach między uchwytem a konikiem i
nożem wytaczakiem tniesz rowek na średnicy, która ci potrzebna.
Po co masz wydawać kasę na czterorozmiarowy wykrojnik, jak możesz
mieć każdą średnicę i dodatkowo jeszcze zawinąć sobie krawędź?
Ludziska to se lubiejo poutrudniać życie.