Srebro - kilka pytań laika.
Srebro - kilka pytań laika.
(08-01-2015, 07:27 AM)maga(07-31-2015, 08:50 PM)Leszek Dzięki, już dzisiaj próbowałem na drucie 2 mm ale trochę się topi za szybko. Kilka razy złapało.
Za mocno/szybko/zbyt punktowo grzejesz
. Przepraszam za pomyłkę to drut 0,2 mm, ale już wychodzi - scala się dobrze.(08-01-2015, 07:27 AM)maga(07-31-2015, 08:50 PM)Leszek Dzięki, już dzisiaj próbowałem na drucie 2 mm ale trochę się topi za szybko. Kilka razy złapało.
Za mocno/szybko/zbyt punktowo grzejesz
. Przepraszam za pomyłkę to drut 0,2 mm, ale już wychodzi - scala się dobrze.
(07-31-2015, 01:04 PM)silverpaul(07-31-2015, 12:18 PM)mnap89(07-27-2015, 10:12 AM)Leszek Czym czyściocha można zgrzać ?https://drive.google.com/open?id=0B9rDKf...HIzc29ndE0
Przesylam artykuł o którym wczesniej mowilem. Jest w nim opisane jak zrobic dosc ciekawy łańcuszek z czystego srebra bez lutowania - ogniwa sa zgrzewane.
Mozna tę technikę wykorzystac do innych rzeczy z czystego srebra jednakze moze to byc trudniejsze przy wiekszych wyrobach.
Zdjecie jest baaardzo straare robione telefone - chyba 7 lat temu :/ Robione bylo wlasnie na takim palniku JAK dremel versaflame.
To jest zwykły łańcuch "klozetowy". Sorka za porównanie, ale taki splot był na spłuczkach starego typu. Jeśli jednak zapleciesz co drugie ogniwo wyjdzie z tego piękny splot zwany lisim ogonem

(07-31-2015, 01:04 PM)silverpaul(07-31-2015, 12:18 PM)mnap89(07-27-2015, 10:12 AM)Leszek Czym czyściocha można zgrzać ?https://drive.google.com/open?id=0B9rDKf...HIzc29ndE0
Przesylam artykuł o którym wczesniej mowilem. Jest w nim opisane jak zrobic dosc ciekawy łańcuszek z czystego srebra bez lutowania - ogniwa sa zgrzewane.
Mozna tę technikę wykorzystac do innych rzeczy z czystego srebra jednakze moze to byc trudniejsze przy wiekszych wyrobach.
Zdjecie jest baaardzo straare robione telefone - chyba 7 lat temu :/ Robione bylo wlasnie na takim palniku JAK dremel versaflame.
To jest zwykły łańcuch "klozetowy". Sorka za porównanie, ale taki splot był na spłuczkach starego typu. Jeśli jednak zapleciesz co drugie ogniwo wyjdzie z tego piękny splot zwany lisim ogonem

(08-01-2015, 02:53 PM)kageki Z węglem to chodzi o to ze tlen "wyłapuje" nie? Z węglem to może ktoś kto wypala glinkę z brązu by coś powiedział, bo tam jakiś węgiel się stosuje.
(08-01-2015, 02:53 PM)kageki Z węglem to chodzi o to ze tlen "wyłapuje" nie? Z węglem to może ktoś kto wypala glinkę z brązu by coś powiedział, bo tam jakiś węgiel się stosuje.
(08-01-2015, 02:09 PM)mnap89 Widzisz juz wprawy nabieraszPraktyka czyni miszcza!
( srebro tak świeci że nie widzę linii co z tym zrobić ?).
sposobem Cactosa tarczę, jak potrafiłem to wyrytowałem

(08-01-2015, 02:09 PM)mnap89 Widzisz juz wprawy nabieraszPraktyka czyni miszcza!
( srebro tak świeci że nie widzę linii co z tym zrobić ?).
sposobem Cactosa tarczę, jak potrafiłem to wyrytowałem

Carge do blachy lutuj od spodu. Srebro bardzo szybko przekazuje cieplo na podkladke do lutowania. zrob sobie jakis trojnow i na to siatke czy cos.
Mozesz tez zgasic swiatlo do lutowania bedziesz lepiej widzial kolory
I sie nie zalamuj tylko próbuj dalej! Jak widzisz wcale nie jest to takie trudne. Zebys Ty wiedzial ile razy czasami trzeba cos zrobic zeby bylo dobrze...
Leszek, nie poddawaj się.
Przylutować taką cienką tasiemkę do blachy jest niezmiernie trudno.
Nawet mi się czasem topią tasiemki, jak przegrzeję.
Moje rady:
Nie lutuj przy dziennym świetle, bo nic nie widać. Jak masz jakieś okno, to je zasłoń, polegaj tylko na świetle sztucznym.
Nie czekaj na kolor blachy, żeby położyć lut. Podczas grzania przykładaj lut co jakiś czas, żeby wyczuć, czy już ma odpowiednia temperaturę. Lut staraj się przykładać na blachę, oprawka na pewno się szybciej nagrzeje.
Zrób sobie "podstawkę" pod blaszkę. Ja mam zawinięty w "eskę" gruby drut miedziany.
Kładź blachę na podstawkę, żeby była " w powietrzu".
Nie grzej tasiemki, bo na pewno się stopi, zanim blacha się nagrzeje. Celuj palnikiem w blachę.
Staraj się w miarę możliwości ruszać palnikiem. Grzej wszystko "na około", nie zatrzymuj palnika w jednym miejscu, zanim się całość nie zagrzeje tak, żeby lut popłynął. A jak już musisz zatrzymać w jednym miejscu, to tylko na chwilkę.
Ktoś tu napisał wcześniej, że do tysiączki nie potrzebujesz topnika.
Ale moim zdaniem, lut się nie rozpłynie bez boraksu lub fluoranu za Chiny ludowe.
To tylko kwestia wprawy, a zacząłeś od dosyć trudnego "układu" - blacha - cienka oprawka.
I zdrowia dla kotka życzę.
(08-01-2015, 04:58 PM)mnap89 Carge do blachy lutuj od spodu. Srebro bardzo szybko przekazuje cieplo na podkladke do lutowania. zrob sobie jakis trojnow i na to siatke czy cos.
I sie nie zalamuj tylko próbuj dalej! Jak widzisz wcale nie jest to takie trudne. Zebys Ty wiedzial ile razy czasami trzeba cos zrobic zeby bylo dobrze...
(08-01-2015, 05:02 PM)Erddill @Leszek "tysiaczka" (999) tak juz ma ,ze jest biała i zmienia kolor chwile przed stopieniem sie . Trzeba wprawy ,zeby wyłapać moment . Do takich zabaw lepsza będzie 925 na początek .
(08-01-2015, 04:58 PM)mnap89 Carge do blachy lutuj od spodu. Srebro bardzo szybko przekazuje cieplo na podkladke do lutowania. zrob sobie jakis trojnow i na to siatke czy cos.
(08-01-2015, 05:02 PM)Erddill @Leszek "tysiaczka" (999) tak juz ma ,ze jest biała i zmienia kolor chwile przed stopieniem sie . Trzeba wprawy ,zeby wyłapać moment . Do takich zabaw lepsza będzie 925 na początek .