Emaliowanie
Emaliowanie
(08-05-2015, 06:02 PM)kriss @Leszek bez JAJ ja chcę dorównać Lalique'owi a nie poddawać się. Niestety emalia wymaga cierpliwości i staranności a to wiąże się z czasem. Tego mi ostatnio niestety brak
Ale szkoda że nie chcesz poświęcić więcej czasu emalii .
(08-05-2015, 06:02 PM)kriss @Leszek bez JAJ ja chcę dorównać Lalique'owi a nie poddawać się. Niestety emalia wymaga cierpliwości i staranności a to wiąże się z czasem. Tego mi ostatnio niestety brak
Ale szkoda że nie chcesz poświęcić więcej czasu emalii .
(08-05-2015, 09:29 PM)kriss @Leszek może to głupi pomysł, ale daj emalie podkładową na to cienką srebrną folię, która przykryje te plamy i dopiero właściwą emalię. Może folia ukryje luty i plamy
na emalie znajdę trochę czasu od września. Na razie mam plecy![]()
(08-05-2015, 09:29 PM)kriss @Leszek może to głupi pomysł, ale daj emalie podkładową na to cienką srebrną folię, która przykryje te plamy i dopiero właściwą emalię. Może folia ukryje luty i plamy
na emalie znajdę trochę czasu od września. Na razie mam plecy![]()
(08-05-2015, 10:08 PM)mnap89 lut emalierski to srebro pr 800 lub stop eutektyczny. ewentualnie mozesz uzyc normalengo srebra 925 - do tysiaca powinno spokojie dac rade
(08-05-2015, 10:08 PM)mnap89 lut emalierski to srebro pr 800 lub stop eutektyczny. ewentualnie mozesz uzyc normalengo srebra 925 - do tysiaca powinno spokojie dac rade
Wypaliłem 8 warstw i rozpoczęły się pierwsze rysy.
Jak na grubość 0,5 mm blacha to zniosła to dobrze.
Paweł ma rację dla bezpieczeństwa należy zwiększyć grubość blachy na 0,8 mm lub jak jest grawerowana na 1 mm.
Ciemne plamy zniknęły po 5 wypale - myślę że się rozpuściły
Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo to moja pierwsza praca w srebrze połączona z lutowaniem.
W sobotę będę polerował srebro i kamieniował emalię by zniknęły rysy. Muszę jeszcze dorobić oczko .
Mój "sprzęt" do szlifowania :

)
@Leszek widzę, że jednak usmażyłeś tą emalię razem z oprawą. 
Nie znam się na tym ale przypuszczam, że większość robi element emaliowany osobno i oprawia w srebro/złoto bo pod wpływem
odkształceń mechanicznych emalia będzie pękać. oprawa daje emalii margines błędu i dzięki temu dłużej wytrzymuje. ( to tylko moje przypuszczenia
)
(08-06-2015, 06:22 PM)kriss @Leszek widzę, że jednak usmażyłeś tą emalię razem z oprawą.
Nie znam się na tym ale przypuszczam, że większość robi element emaliowany osobno i oprawia w srebro/złoto bo pod wpływem
odkształceń mechanicznych emalia będzie pękać. oprawa daje emalii margines błędu i dzięki temu dłużej wytrzymuje. ( to tylko moje przypuszczenia)
.(08-06-2015, 06:22 PM)kriss @Leszek widzę, że jednak usmażyłeś tą emalię razem z oprawą.
odkształceń mechanicznych emalia będzie pękać. oprawa daje emalii margines błędu i dzięki temu dłużej wytrzymuje. ( to tylko moje przypuszczenia)
.
(08-06-2015, 08:19 PM)kriss @Leszek podstawę zrób z 0,925 a oprawę z 0,999. Łatwiej Ci będzie zakuć.
Co do tych próbnych lutowań i emalii to dość dużo pracy wkładasz. Nawet wzorek zrobiłeśi chcesz jeszcze kółka dorabiać.
(08-06-2015, 08:19 PM)kriss @Leszek podstawę zrób z 0,925 a oprawę z 0,999. Łatwiej Ci będzie zakuć.
Co do tych próbnych lutowań i emalii to dość dużo pracy wkładasz. Nawet wzorek zrobiłeśi chcesz jeszcze kółka dorabiać.