Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Emaliowanie

Emaliowanie

Emaliowanie

Strony (67): Wstecz 1 27 28 29 30 31 67 Dalej  
Leszek
Diamentowy
1,617
08-05-2015, 08:48 PM
(08-05-2015, 06:02 PM)kriss @Leszek bez JAJ ja chcę dorównać Lalique'owi a nie poddawać się. Niestety emalia wymaga cierpliwości i staranności a to wiąże się z czasem. Tego mi ostatnio niestety brak Smutny

Kriss nie pisałem do Ciebie :-))))))  Biggrin Biggrin Biggrin   Ale szkoda że nie chcesz poświęcić więcej czasu emalii . ???

Sprawdziłem to lutowanie.

Dałem blachę do kwasku na godzinę. 

Nałożyłem podkład i do pieca.

Niestety wyszły brzydkie plamy ( może zastosować inny podkład ??? )  

Nałożyłem druty i do pieca - trochę rozpuściło miedź ale dalej jest do dupy.

Trzeba wyszukać odpowiedni lut lub zgrzać jak radził Marek.

Pobawię się jeszcze dzisiaj z nałożeniem koloru - może zatuszuję.
Trudno doświadczenia kiedyś zaprocentują.

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
08-05-2015, 08:48 PM #281

(08-05-2015, 06:02 PM)kriss @Leszek bez JAJ ja chcę dorównać Lalique'owi a nie poddawać się. Niestety emalia wymaga cierpliwości i staranności a to wiąże się z czasem. Tego mi ostatnio niestety brak Smutny

Kriss nie pisałem do Ciebie :-))))))  Biggrin Biggrin Biggrin   Ale szkoda że nie chcesz poświęcić więcej czasu emalii . ???

Sprawdziłem to lutowanie.

Dałem blachę do kwasku na godzinę. 

Nałożyłem podkład i do pieca.

Niestety wyszły brzydkie plamy ( może zastosować inny podkład ??? )  

Nałożyłem druty i do pieca - trochę rozpuściło miedź ale dalej jest do dupy.

Trzeba wyszukać odpowiedni lut lub zgrzać jak radził Marek.

Pobawię się jeszcze dzisiaj z nałożeniem koloru - może zatuszuję.
Trudno doświadczenia kiedyś zaprocentują.

.

kriss
Diamentowy
2,208
08-05-2015, 09:29 PM
@Leszek może to głupi pomysł, ale daj emalie podkładową na to cienką srebrną folię, która przykryje te plamy i dopiero właściwą emalię. Może folia ukryje luty i plamy Uśmiech
na emalie znajdę trochę czasu od września. Na razie mam plecy Zły Ząbki
kriss
08-05-2015, 09:29 PM #282

@Leszek może to głupi pomysł, ale daj emalie podkładową na to cienką srebrną folię, która przykryje te plamy i dopiero właściwą emalię. Może folia ukryje luty i plamy Uśmiech

Leszek
Diamentowy
1,617
08-05-2015, 09:46 PM
(08-05-2015, 09:29 PM)kriss @Leszek może to głupi pomysł, ale daj emalie podkładową na to cienką srebrną folię, która przykryje te plamy i dopiero właściwą emalię. Może folia ukryje luty i plamy Uśmiech

Kriss to nie jest głupi pomysł. Tym sposobem można dać też folię złotą a podkład robić z srebra 925.
Pomyślę. Dziękuję za radę.

Nakładam teraz 4 warstwę niebieskich. Zobaczymy co będzie. Później wstawię zdjęcie.

Może Marek coś wymyśli bo kiedyś pokazywał link do lutu emalierskiego tylko nie mogę tego znaleźć.

.
Leszek
08-05-2015, 09:46 PM #283

(08-05-2015, 09:29 PM)kriss @Leszek może to głupi pomysł, ale daj emalie podkładową na to cienką srebrną folię, która przykryje te plamy i dopiero właściwą emalię. Może folia ukryje luty i plamy Uśmiech

Kriss to nie jest głupi pomysł. Tym sposobem można dać też folię złotą a podkład robić z srebra 925.
Pomyślę. Dziękuję za radę.

Nakładam teraz 4 warstwę niebieskich. Zobaczymy co będzie. Później wstawię zdjęcie.

Może Marek coś wymyśli bo kiedyś pokazywał link do lutu emalierskiego tylko nie mogę tego znaleźć.

.

mnap89
Diamentowy
961
08-05-2015, 10:08 PM
lut emalierski to srebro pr 800 lub stop eutektyczny. ewentualnie mozesz uzyc normalengo srebra 925 - do tysiaca powinno spokojie dac rade
mnap89
08-05-2015, 10:08 PM #284

lut emalierski to srebro pr 800 lub stop eutektyczny. ewentualnie mozesz uzyc normalengo srebra 925 - do tysiaca powinno spokojie dac rade

Leszek
Diamentowy
1,617
08-06-2015, 06:15 AM
(08-05-2015, 10:08 PM)mnap89 lut emalierski to srebro pr 800 lub stop eutektyczny. ewentualnie mozesz uzyc normalengo srebra 925 - do tysiaca powinno spokojie dac rade

Dziękuję Marku za pomoc. Poszukam tego eutektycznego.
800 mam i sprawuje się dobrze, wytrzymał już 6 razy w piecu i żadnych oznak topienia.

.
Leszek
08-06-2015, 06:15 AM #285

(08-05-2015, 10:08 PM)mnap89 lut emalierski to srebro pr 800 lub stop eutektyczny. ewentualnie mozesz uzyc normalengo srebra 925 - do tysiaca powinno spokojie dac rade

Dziękuję Marku za pomoc. Poszukam tego eutektycznego.
800 mam i sprawuje się dobrze, wytrzymał już 6 razy w piecu i żadnych oznak topienia.

.

Leszek
Diamentowy
1,617
08-06-2015, 05:34 PM
Wypaliłem 8 warstw i rozpoczęły się pierwsze rysy.
Jak na grubość 0,5 mm blacha to zniosła to dobrze.
Paweł ma rację dla bezpieczeństwa należy zwiększyć grubość blachy na 0,8 mm lub jak jest grawerowana na 1 mm.
Ciemne plamy zniknęły po 5 wypale - myślę że się rozpuściły

Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo to moja pierwsza praca w srebrze połączona z lutowaniem.

W sobotę będę polerował srebro i kamieniował emalię by zniknęły rysy. Muszę jeszcze dorobić oczko .

Mój "sprzęt" do szlifowania :

Przy wypale popełniamy błędy. Tutaj widać dwie białe plamki po "eksplozji" wody.

Pamiętajmy całkowicie wysuszyć przed włożeniem do pieca. Naprawa polega na nawierceniu lub wyryciu dziurki i nałożeniu plomby.

.
Leszek
08-06-2015, 05:34 PM #286

Wypaliłem 8 warstw i rozpoczęły się pierwsze rysy.
Jak na grubość 0,5 mm blacha to zniosła to dobrze.
Paweł ma rację dla bezpieczeństwa należy zwiększyć grubość blachy na 0,8 mm lub jak jest grawerowana na 1 mm.
Ciemne plamy zniknęły po 5 wypale - myślę że się rozpuściły

Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo to moja pierwsza praca w srebrze połączona z lutowaniem.

W sobotę będę polerował srebro i kamieniował emalię by zniknęły rysy. Muszę jeszcze dorobić oczko .

Mój "sprzęt" do szlifowania :

Przy wypale popełniamy błędy. Tutaj widać dwie białe plamki po "eksplozji" wody.

Pamiętajmy całkowicie wysuszyć przed włożeniem do pieca. Naprawa polega na nawierceniu lub wyryciu dziurki i nałożeniu plomby.

.

kriss
Diamentowy
2,208
08-06-2015, 06:22 PM
@Leszek widzę, że jednak usmażyłeś tą emalię razem z oprawą. Ząbki
Nie znam się na tym ale przypuszczam, że większość robi element emaliowany osobno i oprawia w srebro/złoto bo pod wpływem
odkształceń mechanicznych emalia będzie pękać. oprawa daje emalii margines błędu i dzięki temu dłużej wytrzymuje. ( to tylko moje przypuszczenia Ząbki )
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2015, 06:25 PM przez kriss.
kriss
08-06-2015, 06:22 PM #287

@Leszek widzę, że jednak usmażyłeś tą emalię razem z oprawą. Ząbki
Nie znam się na tym ale przypuszczam, że większość robi element emaliowany osobno i oprawia w srebro/złoto bo pod wpływem
odkształceń mechanicznych emalia będzie pękać. oprawa daje emalii margines błędu i dzięki temu dłużej wytrzymuje. ( to tylko moje przypuszczenia Ząbki )

Leszek
Diamentowy
1,617
08-06-2015, 06:39 PM
(08-06-2015, 06:22 PM)kriss @Leszek widzę, że jednak usmażyłeś tą emalię razem z oprawą. Ząbki

Tak Kriss usmażyłem Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin  .

Blacha była już tak zmaltretowana przez lutowanie że wykonałem próby lut - emaliia.

Kriss to są próby do innych prac niż biżuteria.

W sobotę zrobię następny wisior i tym razem osobno emalię a osobno oprawę . Oprawę to chyba z 925 ?

.
Leszek
08-06-2015, 06:39 PM #288

(08-06-2015, 06:22 PM)kriss @Leszek widzę, że jednak usmażyłeś tą emalię razem z oprawą. Ząbki

Tak Kriss usmażyłem Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin  .

Blacha była już tak zmaltretowana przez lutowanie że wykonałem próby lut - emaliia.

Kriss to są próby do innych prac niż biżuteria.

W sobotę zrobię następny wisior i tym razem osobno emalię a osobno oprawę . Oprawę to chyba z 925 ?

.

kriss
Diamentowy
2,208
08-06-2015, 08:19 PM
@Leszek podstawę zrób z 0,925 a oprawę z 0,999. Łatwiej Ci będzie zakuć.
Co do tych próbnych lutowań i emalii to dość dużo pracy wkładasz. Nawet wzorek zrobiłeś ZąbkiZąbkiZąbki i chcesz jeszcze kółka dorabiać.
kriss
08-06-2015, 08:19 PM #289

@Leszek podstawę zrób z 0,925 a oprawę z 0,999. Łatwiej Ci będzie zakuć.
Co do tych próbnych lutowań i emalii to dość dużo pracy wkładasz. Nawet wzorek zrobiłeś ZąbkiZąbkiZąbki i chcesz jeszcze kółka dorabiać.

Leszek
Diamentowy
1,617
08-07-2015, 05:15 AM
(08-06-2015, 08:19 PM)kriss @Leszek podstawę zrób z 0,925 a oprawę z 0,999. Łatwiej Ci będzie zakuć.

Muszę wykorzystać materiał do maximum a potem na jeszcze przetestować jak się zachowuje.

.
Leszek
08-07-2015, 05:15 AM #290

(08-06-2015, 08:19 PM)kriss @Leszek podstawę zrób z 0,925 a oprawę z 0,999. Łatwiej Ci będzie zakuć.

Muszę wykorzystać materiał do maximum a potem na jeszcze przetestować jak się zachowuje.

.

Strony (67): Wstecz 1 27 28 29 30 31 67 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości