lutowanie srebra z innymi metalami
lutowanie srebra z innymi metalami
Witam serdecznie,
Moje pytanie dotyczy lutowania srebra - dokladnie srebrnej bazy kolczyka z rurka ktora niestety srebrna nie jest...
Powiem szczerze ze nie do konca wiem nawet z czego jest ta rureczka zrobiona. Na stronie gdzie zostaly kupione sprzedawca nie
pisze jaki to material (https://www.bixel.pl/products/show_produ...8/pid/2241)
Niestety moje wczesniejsze proby lutowania skonczyly sie niepowodzeniem - wiec postanowilam zasiegnac rady specjalistow
Jestem jeszcze baaaardzo poczatkujacym uczniem, wiec ucze sie powoli i bardzo czesto na bledach...
Bardzo prosze o porady!!!
Pozdrawiam
jakieś lutówki używasz? czy jak pociągniesz palnikiem tą część dziwną nie złuszcza się powłoka? jaki lut?
Czy nie lepiej poszukać srebrnych półfabrykatów. Nawet jak Ci się uda połączyć te dwa elementy to jak je oczyścisz, wypolerujesz i zabezpieczysz przed korozją ? Większość metali
wysokotemperaturowych połączysz ze srebrem używając lutówki z boraksu. Musisz tylko dobrze zaboraksować. Tytan i stale chromowe można tylko spawać. Prawie się nie lutują.
Co do rurki może być galwanicznie czymś pokryta. Musisz spiłować ( oczyścić ) powierzchnię łączoną.
(08-27-2015, 10:55 PM)kriss Czy nie lepiej poszukać srebrnych półfabrykatów. Nawet jak Ci się uda połączyć te dwa elementy to jak je oczyścisz, wypolerujesz i zabezpieczysz przed korozją ? Większość metali
wysokotemperaturowych połączysz ze srebrem używając lutówki z boraksu. Musisz tylko dobrze zaboraksować. Tytan i stale chromowe można tylko spawać. Prawie się nie lutują.
Co do rurki może być galwanicznie czymś pokryta. Musisz spiłować ( oczyścić ) powierzchnię łączoną.
(08-27-2015, 10:55 PM)kriss Czy nie lepiej poszukać srebrnych półfabrykatów. Nawet jak Ci się uda połączyć te dwa elementy to jak je oczyścisz, wypolerujesz i zabezpieczysz przed korozją ? Większość metali
Ale szczerze, to chyba szkoda Twojego czasu na lutowanie takich półfabrykatów ze srebrem.
Zrób z tego, jeśli chcesz wykorzystać jakieś składanki, a z bazą do kolczyków połącz jakoś "na luźno", bez lutowania.
(08-28-2015, 02:11 AM)olax Ale szczerze, to chyba szkoda Twojego czasu na lutowanie takich półfabrykatów ze srebrem.
Zrób z tego, jeśli chcesz wykorzystać jakieś składanki, a z bazą do kolczyków połącz jakoś "na luźno", bez lutowania.
(08-28-2015, 02:11 AM)olax Ale szczerze, to chyba szkoda Twojego czasu na lutowanie takich półfabrykatów ze srebrem.
Z tymi kolczykami, to myślałam raczej o wiszących, połączonych na kółko, czy jakoś tak.
Bo tak sobie myślę, że się narobisz, a efekt finansowy będzie marny
(09-01-2015, 12:25 AM)set_true a jesli uzylabym nieszlachetych sztyftow do koloczykow?
...wtedy czym / jak najlepiej lutowac?
jakiego topnika uzyc? Jakiego lutu?
Pozdrawiam!
(09-01-2015, 12:25 AM)set_true a jesli uzylabym nieszlachetych sztyftow do koloczykow?
...wtedy czym / jak najlepiej lutowac?
jakiego topnika uzyc? Jakiego lutu?
Pozdrawiam!