Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Emaliowanie

Emaliowanie

Emaliowanie

Strony (67): Wstecz 1 36 37 38 39 40 67 Dalej  
Leszek
Diamentowy
1,617
09-02-2015, 02:36 PM
(09-02-2015, 11:13 AM)kriss Najczęściej trawkę na okolicznych polach ZąbkiZąbkiZąbki
Ostatnio jestem zasypany górą usług, ale spoko o emalii pamiętam. Nawet gdybym zapomniał to żona nie da mi spokoju  Zły  Biggrin Rozmarzony

Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin  jak żonka się interesuje to może zacznie emaliować ??
W sumie i tak wolę kobiety bo są ładniejsze. Biggrin

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
09-02-2015, 02:36 PM #371

(09-02-2015, 11:13 AM)kriss Najczęściej trawkę na okolicznych polach ZąbkiZąbkiZąbki
Ostatnio jestem zasypany górą usług, ale spoko o emalii pamiętam. Nawet gdybym zapomniał to żona nie da mi spokoju  Zły  Biggrin Rozmarzony

Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin Biggrin  jak żonka się interesuje to może zacznie emaliować ??
W sumie i tak wolę kobiety bo są ładniejsze. Biggrin

.

simoniculus
Platynowy
455
09-02-2015, 04:12 PM
wczoraj zamówiłem sobie 2 emalie na początek, czarna i biała kryjąca i bezołowiowa, jak mi ta technika podejdzie to coś dalej będzie się kombinować :]
simoniculus
09-02-2015, 04:12 PM #372

wczoraj zamówiłem sobie 2 emalie na początek, czarna i biała kryjąca i bezołowiowa, jak mi ta technika podejdzie to coś dalej będzie się kombinować :]

Leszek
Diamentowy
1,617
09-02-2015, 05:59 PM
(09-02-2015, 04:12 PM)simoniculus wczoraj zamówiłem sobie 2 emalie na początek, czarna i biała kryjąca i bezołowiowa, jak mi ta technika podejdzie to coś dalej będzie się kombinować :]

Super !!!!  Nareszcie !!! BraWO !!! Love  

Szkoda że nie zamówiłeś podkładu flux bo to podstawa pracy emalierskiej.

Czarno - białe to gisaille. Wczoraj próbowałem zrobić

[Obrazek: attachment.php?aid=3875]

[Obrazek: 1.JPG?m=1378200172]

Którą białą zamówiłeś ? (numer) bo tam jest kilka .

Mam nadzieję że Ci się spodoba Aniołek

.
Leszek
09-02-2015, 05:59 PM #373

(09-02-2015, 04:12 PM)simoniculus wczoraj zamówiłem sobie 2 emalie na początek, czarna i biała kryjąca i bezołowiowa, jak mi ta technika podejdzie to coś dalej będzie się kombinować :]

Super !!!!  Nareszcie !!! BraWO !!! Love  

Szkoda że nie zamówiłeś podkładu flux bo to podstawa pracy emalierskiej.

Czarno - białe to gisaille. Wczoraj próbowałem zrobić

[Obrazek: attachment.php?aid=3875]

[Obrazek: 1.JPG?m=1378200172]

Którą białą zamówiłeś ? (numer) bo tam jest kilka .

Mam nadzieję że Ci się spodoba Aniołek

.

calabria
Złoty
74
09-02-2015, 06:33 PM
No to cześć chłopaki!! ;D
Ze zdjęć gotowych mogę na razie wstawić zdjęcie pieca i kilku niebieskawych i zielonkawych próbek na miedzi Uśmiech, więc nie będę się wygłupiać.
Lista moich błędów jest długa: po pierwsze zbyt cienka blacha i niestosowanie kontry przez to płaskie krążki się wichrowały, po drugie nie stosowałam podkładu, bo producent tak zalecał ale wolę posłuchać praktyków. Poza tym nie podobało mi się, że nakładana przeze mnie emalia lekko zbiegała się ku środkowi odsłaniając gołe miedziane krawędzie, na których zbierały się tlenki i nie mogłam sobie poradzić z tym, żeby emalia była od brzegu do brzegu. Po trzecie kiedy przerzuciłam się na srebro, to miałam nie emalierski lut (bo nigdzie nie mogłam takiego znaleźć w małej, interesującej mnie ilości) i niestety lut najzwyczajniej puszczał w temperaturze wymaganej przez emalię. Dodatkowo mimo, że mam same kolory transparentne to niestety mi zmieniały się na opakowe i to z nieciekawymi zmętnieniami.
I tak dalej, i tak dalej... Czyli jednak najbliższe próby muszę zacząć od uzupełnienia produktów Uśmiech
Ale czuję mobilizację a wszystkie małe szturchnięcia, żeby w końcu się odważyć będą mile widziane.
Będę pytać z pewnością.
Pozdrawiam Braci i Siostry w bziku Puść oczko
calabria
09-02-2015, 06:33 PM #375

No to cześć chłopaki!! ;D
Ze zdjęć gotowych mogę na razie wstawić zdjęcie pieca i kilku niebieskawych i zielonkawych próbek na miedzi Uśmiech, więc nie będę się wygłupiać.
Lista moich błędów jest długa: po pierwsze zbyt cienka blacha i niestosowanie kontry przez to płaskie krążki się wichrowały, po drugie nie stosowałam podkładu, bo producent tak zalecał ale wolę posłuchać praktyków. Poza tym nie podobało mi się, że nakładana przeze mnie emalia lekko zbiegała się ku środkowi odsłaniając gołe miedziane krawędzie, na których zbierały się tlenki i nie mogłam sobie poradzić z tym, żeby emalia była od brzegu do brzegu. Po trzecie kiedy przerzuciłam się na srebro, to miałam nie emalierski lut (bo nigdzie nie mogłam takiego znaleźć w małej, interesującej mnie ilości) i niestety lut najzwyczajniej puszczał w temperaturze wymaganej przez emalię. Dodatkowo mimo, że mam same kolory transparentne to niestety mi zmieniały się na opakowe i to z nieciekawymi zmętnieniami.
I tak dalej, i tak dalej... Czyli jednak najbliższe próby muszę zacząć od uzupełnienia produktów Uśmiech
Ale czuję mobilizację a wszystkie małe szturchnięcia, żeby w końcu się odważyć będą mile widziane.
Będę pytać z pewnością.
Pozdrawiam Braci i Siostry w bziku Puść oczko

Leszek
Diamentowy
1,617
09-03-2015, 06:24 AM
(09-02-2015, 06:33 PM)calabria No to cześć chłopaki!! ;D

1 po pierwsze zbyt cienka blacha i  niestosowanie kontry przez to płaskie krążki się wichrowały,

2  po drugie nie stosowałam podkładu, bo producent tak zalecał ale wolę posłuchać praktyków.  

3  Poza tym nie podobało mi się, że nakładana przeze mnie emalia lekko zbiegała się  ku środkowi odsłaniając gołe miedziane krawędzie, na których zbierały się tlenki i nie mogłam sobie poradzić z tym, żeby emalia była od brzegu do brzegu.

4  Po trzecie kiedy przerzuciłam się na srebro, to miałam nie emalierski lut (bo nigdzie nie mogłam takiego znaleźć w małej, interesującej mnie ilości) i niestety lut najzwyczajniej puszczał w temperaturze wymaganej przez emalię.

5  Dodatkowo mimo, że mam same kolory transparentne to niestety mi zmieniały się na opakowe i to z nieciekawymi zmętnieniami.

Cześć dziewczyny Biggrin Biggrin Biggrin 
Karolinko odpowiem po kolei.

1) Nie ma czegoś takiego jak cienka blacha. Po-emaliuję blachę 0,1 mm bez problemu, a 0,2 mm stosuję jako standard.
Kontr-emalia jest wskazana gdy wysokość emalii dekoracyjnej jest wyższa połowa niż grubość podkładu.
Np. blacha 0,5 mm a emalia wierzchnia 0,25 mm to można kontr-emalii nie stosować.
Dla biżuterii małej ( 5cm na 5 cm) stosuj blachę 5 mm dla większej 0,8 mm
Kontremalię wypal pierwszą lub razem z podkładem.

2) podkład z flux na miedzi , stali i tombaku jest obowiązkowy, na srebrze jak uważasz ale pracy wielowątkowej bez fluxa nie zrobisz. Zawsze stosuję podkład.

3) niestety zawsze będziesz miała tlenki na krawędzi miedzi, i srebra niższej próby niż 999
krawędź tą musisz czyścić po każdym wypale :-(
jak wypalasz kontremalię razem z podkładem to zbierz z obrzeża kontry ok 3 mm to nie będzie ściągała warstwy dekoracyjnej

4) lutowanie stosuję dopiero od miesiąca i lutuję lutem Biggrin twardym

5) zmętnienia ? 

za mała temperatura ( piec jasno czerwony) ,
za krótki wypał ( do błysku emalii) ,  można powtórzyć wypał i zobaczyć jak się zachowuje
srebro nie przygotowane do wypału ( odkwasić lub stosować srebro próby 999 )
miedź nie beztlenowa ( stosować elektrolityczną) tylko z dodatkami
brak podkładu na miedzi,
emalie czasami należy je przemyć , ale Schauer jest już myta
stosowanie emalii twardej na miękką,
stosowanie emalii bezołowiowej na ołowiową,
za gruba warstwa,
brudna woda przy mokrym nakładaniu (destylowana),
za dużo tragantki, itd.
itp.

.
Leszek
09-03-2015, 06:24 AM #376

(09-02-2015, 06:33 PM)calabria No to cześć chłopaki!! ;D

1 po pierwsze zbyt cienka blacha i  niestosowanie kontry przez to płaskie krążki się wichrowały,

2  po drugie nie stosowałam podkładu, bo producent tak zalecał ale wolę posłuchać praktyków.  

3  Poza tym nie podobało mi się, że nakładana przeze mnie emalia lekko zbiegała się  ku środkowi odsłaniając gołe miedziane krawędzie, na których zbierały się tlenki i nie mogłam sobie poradzić z tym, żeby emalia była od brzegu do brzegu.

4  Po trzecie kiedy przerzuciłam się na srebro, to miałam nie emalierski lut (bo nigdzie nie mogłam takiego znaleźć w małej, interesującej mnie ilości) i niestety lut najzwyczajniej puszczał w temperaturze wymaganej przez emalię.

5  Dodatkowo mimo, że mam same kolory transparentne to niestety mi zmieniały się na opakowe i to z nieciekawymi zmętnieniami.

Cześć dziewczyny Biggrin Biggrin Biggrin 
Karolinko odpowiem po kolei.

1) Nie ma czegoś takiego jak cienka blacha. Po-emaliuję blachę 0,1 mm bez problemu, a 0,2 mm stosuję jako standard.
Kontr-emalia jest wskazana gdy wysokość emalii dekoracyjnej jest wyższa połowa niż grubość podkładu.
Np. blacha 0,5 mm a emalia wierzchnia 0,25 mm to można kontr-emalii nie stosować.
Dla biżuterii małej ( 5cm na 5 cm) stosuj blachę 5 mm dla większej 0,8 mm
Kontremalię wypal pierwszą lub razem z podkładem.

2) podkład z flux na miedzi , stali i tombaku jest obowiązkowy, na srebrze jak uważasz ale pracy wielowątkowej bez fluxa nie zrobisz. Zawsze stosuję podkład.

3) niestety zawsze będziesz miała tlenki na krawędzi miedzi, i srebra niższej próby niż 999
krawędź tą musisz czyścić po każdym wypale :-(
jak wypalasz kontremalię razem z podkładem to zbierz z obrzeża kontry ok 3 mm to nie będzie ściągała warstwy dekoracyjnej

4) lutowanie stosuję dopiero od miesiąca i lutuję lutem Biggrin twardym

5) zmętnienia ? 

za mała temperatura ( piec jasno czerwony) ,
za krótki wypał ( do błysku emalii) ,  można powtórzyć wypał i zobaczyć jak się zachowuje
srebro nie przygotowane do wypału ( odkwasić lub stosować srebro próby 999 )
miedź nie beztlenowa ( stosować elektrolityczną) tylko z dodatkami
brak podkładu na miedzi,
emalie czasami należy je przemyć , ale Schauer jest już myta
stosowanie emalii twardej na miękką,
stosowanie emalii bezołowiowej na ołowiową,
za gruba warstwa,
brudna woda przy mokrym nakładaniu (destylowana),
za dużo tragantki, itd.
itp.

.

calabria
Złoty
74
09-04-2015, 09:37 AM
Leszku!
We wszystkich Twoich odpowiedziach jest trochę dodatkowych i cennych informacji.
Jak tylko dojdzie paczka z Planety to wszystkie te rady zastosuję Uśmiech
Co do tych zmętnień to nie mogą być raczej wynikiem niedogrzania, bo powierzchni emalii jest gładka i szklista, bez grudek tylko jest mętna i pozbawiona przezierności. Czyli każdy następny wymieniony przez Ciebie powód jest dobry. Ja najbardziej się skłaniam ku temu że: po pierwsze zły lut, po drugie nie robiłam na czystym srebrze tylko na próbie 925 (acha! bo nie napisałam, że te zmętnienia to tylko na srebrze mi wychodziły. Na miedzi było ślicznie i gładziutko) a po trzecie za gruba warstwa.
Rozumiem, że wg Ciebie emalia twarda to wypalana w wyższej temperaturze a miękka to w niższej?
Stosowałam wodę destylowaną, więc ten powód eliminuję z listy błędów Puść oczko
No i pytanie ostatnie. Co to jest tragantka i z czym to się je? Ząbki
Znalazłam, że to jakiś rodzaj roślinnego "kleju". ?
Pozdrawiam i czmycham do mojej norki. Miłego piątku moi mili.
calabria
09-04-2015, 09:37 AM #377

Leszku!
We wszystkich Twoich odpowiedziach jest trochę dodatkowych i cennych informacji.
Jak tylko dojdzie paczka z Planety to wszystkie te rady zastosuję Uśmiech
Co do tych zmętnień to nie mogą być raczej wynikiem niedogrzania, bo powierzchni emalii jest gładka i szklista, bez grudek tylko jest mętna i pozbawiona przezierności. Czyli każdy następny wymieniony przez Ciebie powód jest dobry. Ja najbardziej się skłaniam ku temu że: po pierwsze zły lut, po drugie nie robiłam na czystym srebrze tylko na próbie 925 (acha! bo nie napisałam, że te zmętnienia to tylko na srebrze mi wychodziły. Na miedzi było ślicznie i gładziutko) a po trzecie za gruba warstwa.
Rozumiem, że wg Ciebie emalia twarda to wypalana w wyższej temperaturze a miękka to w niższej?
Stosowałam wodę destylowaną, więc ten powód eliminuję z listy błędów Puść oczko
Znalazłam, że to jakiś rodzaj roślinnego "kleju". ?

Leszek
Diamentowy
1,617
09-04-2015, 04:41 PM
(09-04-2015, 09:37 AM)calabria Ja najbardziej się skłaniam ku temu że: po pierwsze zły lut, po drugie nie robiłam na czystym srebrze tylko na próbie 925 (acha! bo nie napisałam, że te zmętnienia to tylko na srebrze mi wychodziły.

Jak przygotowałaś srebro do wypalania ?

Twarda - hard trudno topliwa   -   miękka soft łatwo topliwa  

Tragantka (guma tragancka) to klej do malowania przy przesiewaniu

Też pozdrawiam i idę emaliować Aniołek

.
Leszek
09-04-2015, 04:41 PM #378

(09-04-2015, 09:37 AM)calabria Ja najbardziej się skłaniam ku temu że: po pierwsze zły lut, po drugie nie robiłam na czystym srebrze tylko na próbie 925 (acha! bo nie napisałam, że te zmętnienia to tylko na srebrze mi wychodziły.

Jak przygotowałaś srebro do wypalania ?

Twarda - hard trudno topliwa   -   miękka soft łatwo topliwa  

Tragantka (guma tragancka) to klej do malowania przy przesiewaniu

Też pozdrawiam i idę emaliować Aniołek

.

calabria
Złoty
74
09-05-2015, 11:48 AM
(09-04-2015, 04:41 PM)Leszek Jak przygotowałaś srebro do wypalania ?

Myślę, że zgodnie z Twoimi wszystkimi wynikającymi z doświadczenia i wiedzy radami. Zlutowałam srebrny przedmiot (to była mała, prawie płaska miseczka z dolutowanym brzegiem z drutu o przekroju okrągłym), wykwasiłam dokładnie w kwasie, potem dokładnie wymyłam w wodzie, (fakt nie w sodzie jak piszesz), potem jeszcze chwilę w myjce ultradźwiękowej i znów w wodzie. Dokładnie wysuszyłam i zaczęłam nakładać emalię.
Efekt: brzydki. Emalia zmętniała choć powierzchnię miała gładką i błyszczącą. Jakbym od razu kładła szkliwa nietransparentne.
calabria
09-05-2015, 11:48 AM #380

(09-04-2015, 04:41 PM)Leszek Jak przygotowałaś srebro do wypalania ?

Myślę, że zgodnie z Twoimi wszystkimi wynikającymi z doświadczenia i wiedzy radami. Zlutowałam srebrny przedmiot (to była mała, prawie płaska miseczka z dolutowanym brzegiem z drutu o przekroju okrągłym), wykwasiłam dokładnie w kwasie, potem dokładnie wymyłam w wodzie, (fakt nie w sodzie jak piszesz), potem jeszcze chwilę w myjce ultradźwiękowej i znów w wodzie. Dokładnie wysuszyłam i zaczęłam nakładać emalię.
Efekt: brzydki. Emalia zmętniała choć powierzchnię miała gładką i błyszczącą. Jakbym od razu kładła szkliwa nietransparentne.

Strony (67): Wstecz 1 36 37 38 39 40 67 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 3 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 3 gości