Emaliowanie
Emaliowanie
@Leszek gdzie jesteś ? Zacząłem nową emalię
(10-08-2015, 09:08 AM)kriss @Leszek gdzie jesteś ? Zacząłem nową emalię
(10-08-2015, 09:08 AM)kriss @Leszek gdzie jesteś ? Zacząłem nową emalię
czyli ES1685 a wisiorek
Co do srebra to sam wylałeś go do zlewu 
@Leszek ramkę zgrzewałem a wzór rysowałem zaszlifowaną na półokrągło kornierą. Ten złoto-żółty kolor to rose
czyli ES1685 a wisiorek
jest już gotowy. Muszę zrobić foty i chyba w niedziele wrzucę
Co do srebra to sam wylałeś go do zlewu 
Wg. mnie coraz lepiej idzie Ci malowanie emalią
(10-08-2015, 06:32 PM)kriss @Leszek ramkę zgrzewałem a wzór rysowałem zaszlifowaną na półokrągło kornierą. Ten złoto-żółty kolor to roseczyli ES1685 a wisiorek
jest już gotowy. Muszę zrobić foty i chyba w niedziele wrzucęCo do srebra to sam wylałeś go do zlewu
więc wiem jaki to ból.
(10-08-2015, 06:32 PM)kriss @Leszek ramkę zgrzewałem a wzór rysowałem zaszlifowaną na półokrągło kornierą. Ten złoto-żółty kolor to roseczyli ES1685 a wisiorek
jest już gotowy. Muszę zrobić foty i chyba w niedziele wrzucęCo do srebra to sam wylałeś go do zlewu
więc wiem jaki to ból.

@Leszek druty widzę, ja mówię o tych zielono-złoto-żółtych kolorach na kontynentach 
Przy zgrzewaniu używam tylko czystego boraksu rozrobionego z wodą. Robiłem to po raz
pierwszy z samej ciekawości. Do tej pory oglądałem to tylko na filmach. Co do ES1685 to
na czystym srebrze daje piękny złoty kolor 
(10-09-2015, 06:55 AM)kriss @Leszek druty widzę, ja mówię o tych zielono-złoto-żółtych kolorach na kontynentach
Przy zgrzewaniu używam tylko czystego boraksu rozrobionego z wodą. Robiłem to po raz
pierwszy z samej ciekawości. Do tej pory oglądałem to tylko na filmach. Co do ES1685 to
(10-09-2015, 06:55 AM)kriss @Leszek druty widzę, ja mówię o tych zielono-złoto-żółtych kolorach na kontynentach
co do trawienia. Wczoraj z ciekawości zrobiłem listek techniką odsadzania ( ok. 0,5 godziny pracy ) i pokryłem emalią
(10-09-2015, 08:57 AM)kriss co do trawienia. Wczoraj z ciekawości zrobiłem listek techniką odsadzania ( ok. 0,5 godziny pracy ) i pokryłem emalią
, , ,
na fotach po kolei: nałożona emalia 3 x , tył, przeszlifowana całość, poler i zawieszka. OK. 1 godziny pracy. Chciałem
sprawdzić jak przy tej technice sprawdza się emalia. O dziwo dobrze, prawie nie deformuje materiału i nie pęka. Nie
dawałem kontry. Grubość wyjściowa blachy 0,7 mm a części odsadzonej ok. 0,5 mm. Grubość emalii przed szlifowaniem
też ok. 0,5 mm i wg. teorii powinna popękać. Całość to kolejny eksperyment z emalią
Przy takiej grubości blachy możesz zrobić nawet duży liść
i nie popęka.(10-09-2015, 08:57 AM)kriss co do trawienia. Wczoraj z ciekawości zrobiłem listek techniką odsadzania ( ok. 0,5 godziny pracy ) i pokryłem emalią
, , ,
na fotach po kolei: nałożona emalia 3 x , tył, przeszlifowana całość, poler i zawieszka. OK. 1 godziny pracy. Chciałem
sprawdzić jak przy tej technice sprawdza się emalia. O dziwo dobrze, prawie nie deformuje materiału i nie pęka. Nie
dawałem kontry. Grubość wyjściowa blachy 0,7 mm a części odsadzonej ok. 0,5 mm. Grubość emalii przed szlifowaniem
też ok. 0,5 mm i wg. teorii powinna popękać. Całość to kolejny eksperyment z emalią
Przy takiej grubości blachy możesz zrobić nawet duży liść
i nie popęka.
To coś jak repusowanie tylko na twardym podłożu
Przy trawieniu to trudne. Tu grubość podłoża i emalii przed szlifowaniem była 1:1
@Leszek w technice odsadzania nie wylewasz srebra do zlewu
To coś jak repusowanie tylko na twardym podłożu
i możesz sobie robić wzorki
Przy trawieniu to trudne. Tu grubość podłoża i emalii przed szlifowaniem była 1:1 
(10-09-2015, 10:01 AM)kriss @Leszek w technice odsadzania nie wylewasz srebra do zlewuTo coś jak repusowanie tylko na twardym podłożu
i możesz sobie robić wzorkiPrzy trawieniu to trudne. Tu grubość podłoża i emalii przed szlifowaniem była 1:1
(10-09-2015, 10:01 AM)kriss @Leszek w technice odsadzania nie wylewasz srebra do zlewuTo coś jak repusowanie tylko na twardym podłożu
i możesz sobie robić wzorkiPrzy trawieniu to trudne. Tu grubość podłoża i emalii przed szlifowaniem była 1:1