Emaliowanie
Emaliowanie
Wracam z zegarków do emalii. Moje eksperymenty ze świeczką
Pierwsze zdjęcie listek i emalia komórkowa palona bez osłony. Widać wyraźnie zmętnienia.
(11-02-2015, 08:22 PM)kriss Wracam z zegarków do emalii. Moje eksperymenty ze świeczką![]()
Pierwsze zdjęcie listek i emalia komórkowa palona bez osłony. Widać wyraźnie zmętnienia.
kolejne próby z osłoną płomienia ale nie w piecu.
i eksperymenty z mieszaniem kolorów. Odcienie zieleni, niebieskiego i żółci ładnie się uzupełniają z wyjątkiem ES 0041.
Pozostałe kolory lekko się gryzą. Im ciemniejszy kolor tym gorzej wygląda.
@Leszek białe złoto to stop: złoto + nikiel + srebro i wersja luksusowa: złoto + pallad + srebro. Nikiel i pallad odbarwiają
stop dając wrażenie białego, ale to nie platyna i uzyskana barwa nigdy nie będzie czysta
(11-02-2015, 08:22 PM)kriss Wracam z zegarków do emalii. Moje eksperymenty ze świeczką![]()
kolejne próby z osłoną płomienia ale nie w piecu.
i eksperymenty z mieszaniem kolorów. Odcienie zieleni, niebieskiego i żółci ładnie się uzupełniają z wyjątkiem ES 0041.
Pozostałe kolory lekko się gryzą. Im ciemniejszy kolor tym gorzej wygląda.
@Leszek białe złoto to stop: złoto + nikiel + srebro i wersja luksusowa: złoto + pallad + srebro. Nikiel i pallad odbarwiają
stop dając wrażenie białego, ale to nie platyna i uzyskana barwa nigdy nie będzie czysta
Co do ciemnych

@Leszek listek paliłem na kawałku feinu. Srebro jest genialnym przewodnikiem ciepła i ładunków elektrycznych.
Możesz palić emalię bezpośrednio na kawałku blachy srebrnej ale problem z gazami z palnika
Co do ciemnych
kolorów chciałem sprawdzić jak łączą się z jasnymi i "dupa zbita" Trzeba robić jak radzisz. Niestety

Co do miki, to ją mam i wiem, że emalia się do niej nie klei ale jest izolatorem i wymaga więcej ciepła.
(11-03-2015, 01:52 PM)kriss @Leszek listek paliłem na kawałku feinu. Srebro jest genialnym przewodnikiem ciepła i ładunków elektrycznych.
(11-03-2015, 01:52 PM)kriss @Leszek listek paliłem na kawałku feinu. Srebro jest genialnym przewodnikiem ciepła i ładunków elektrycznych.
Proszę się nie śmiać ale wrzucam fotę mojego pieca do emalii lub jak kto woli dymarki. Zużywa niewiele energii,
łatwo go wykonać i zajmuje niewiele miejsca. No i koszt samego pieca to około 30 zł PL. Jak na razie się sprawdza.
Musiałem go tylko kilka razy wypalić żeby usunąć wszystkie zanieczyszczenia. Można robić bez azbestu ale dłużej
trzeba grzać i używać większego palnika. Bez azbestu tzn. gołe blachy dla wszystkich bojących się azbestozy
Sam azbest można zastąpić glinką szamotową do naprawy pieców lub glinką do wypalania ze sklepów plastycznych.
(11-08-2015, 07:10 AM)Leszek Brawo Kriss !!!! Muszę sobie zrobić podobny. Czasami potrzebuję "utwardzić" część pracy i taki szybki "kociołek" by się przydał. Zastanawiam się czy nie posklejać skalexu ? Na jakim palniku pracujesz ? - wodorowym ?
(11-08-2015, 07:10 AM)Leszek Brawo Kriss !!!! Muszę sobie zrobić podobny. Czasami potrzebuję "utwardzić" część pracy i taki szybki "kociołek" by się przydał. Zastanawiam się czy nie posklejać skalexu ? Na jakim palniku pracujesz ? - wodorowym ?
i@Leszek doskonale idzie Ci trawionko. Ja bym je wytrawił z cienkiej blachy wcześniej robiąc nadruk laserem.
Jedynie co bym zrobił to cyfry połączył ścieżkami jak w układach scalonych i dał do wydrukowania na laserze
a potem przeniósł na blachę. Podczas trawienia całość trzymała by się kupy aż do końca trawienia. Przy
dobrym laserze ( duża rozdzielczość ) i delikatnym trawieniu ( mały prąd ) cyfry powinny wyjść super
i
przy okazji masz nieograniczoną ilość możliwości. Tyle ile jest czcionek w komputerze i możliwości ich skalowania.