Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Czy opłacalne jest wydobywanie złota ze starego sprzętu elektronicznego?

Czy opłacalne jest wydobywanie złota ze starego sprzętu elektronicznego?

Czy opłacalne jest wydobywanie złota ze starego sprzętu elektronicznego?

velly36
Unregistered

01-18-2016, 08:53 AM
Ciekawi mnie odpowiedź na to pytanie: Czy opłacalne jest wydobywanie złota ze starego sprzętu elektronicznego?

Mam trochę starego sprzętu komputerowego i zastanawiam się co z nim zrobić?
velly36
01-18-2016, 08:53 AM #1

Ciekawi mnie odpowiedź na to pytanie: Czy opłacalne jest wydobywanie złota ze starego sprzętu elektronicznego?

Leszek
Diamentowy
1,617
01-18-2016, 09:41 AM
(01-18-2016, 08:53 AM)velly36 Ciekawi mnie odpowiedź na to pytanie: Czy opłacalne jest wydobywanie złota ze starego sprzętu elektronicznego?

Tak jest opłacalne. Sprzęt oddaj do zakładu przetwórczego odpady.

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
01-18-2016, 09:41 AM #2

(01-18-2016, 08:53 AM)velly36 Ciekawi mnie odpowiedź na to pytanie: Czy opłacalne jest wydobywanie złota ze starego sprzętu elektronicznego?

Tak jest opłacalne. Sprzęt oddaj do zakładu przetwórczego odpady.

.

kfadrat
dyjament
731
01-18-2016, 12:17 PM
z malym zastrzezeniem, ze zeby to mialo sens pieniezny to musisz miec tego kilka-nascie ton.

przyblizona wartosc to od PIŃCET do MYLJOOOOOOOOOOOOONA. Wycena moze sie znacznie roznic od rzeczywistej wartosci  Smutny
kfadrat
01-18-2016, 12:17 PM #3

z malym zastrzezeniem, ze zeby to mialo sens pieniezny to musisz miec tego kilka-nascie ton.

przyblizona wartosc to od PIŃCET do MYLJOOOOOOOOOOOOONA. Wycena moze sie znacznie roznic od rzeczywistej wartosci  Smutny

mnap89
Diamentowy
961
01-18-2016, 02:01 PM
NIE OPLACALNE jesli musisz kupowac sprzet. Co innego gdybys mial go za darmo. W dodatku maszyneria i chemia potrzebna do odzyskiwania metali szlachetnych z elektroniki tez troche kosztuje.
W dodatku nie kazda elektronika zawiera metale szlachetne. Niektórych "nie oplaca sie" poddawac procesori odzysku metali szlachetnych. Np. talerze z dyskow pokrywane sa platyną jednakze jest jej tam tak mało, proces jest skomplikowane i czasochłonny, a cena platyny dosc niska wiec na te chwile nikt sie w to nie bawi bo sie nie oplaca.
Proste i szybkie jest rozbieranie sprzetu(komputery) i sprzedawanie na złom(stal, aluminium, miedź i podzespoly zawierajace met szlachetne).
mnap89
01-18-2016, 02:01 PM #4

NIE OPLACALNE jesli musisz kupowac sprzet. Co innego gdybys mial go za darmo. W dodatku maszyneria i chemia potrzebna do odzyskiwania metali szlachetnych z elektroniki tez troche kosztuje.
W dodatku nie kazda elektronika zawiera metale szlachetne. Niektórych "nie oplaca sie" poddawac procesori odzysku metali szlachetnych. Np. talerze z dyskow pokrywane sa platyną jednakze jest jej tam tak mało, proces jest skomplikowane i czasochłonny, a cena platyny dosc niska wiec na te chwile nikt sie w to nie bawi bo sie nie oplaca.
Proste i szybkie jest rozbieranie sprzetu(komputery) i sprzedawanie na złom(stal, aluminium, miedź i podzespoly zawierajace met szlachetne).

Leszek
Diamentowy
1,617
01-18-2016, 02:34 PM
Najlepiej zarabiało się na starych centralach telefonicznych. Biggrin

.
Leszek
01-18-2016, 02:34 PM #5

Najlepiej zarabiało się na starych centralach telefonicznych. Biggrin

.

kfadrat
dyjament
731
01-18-2016, 04:13 PM
o to to! najlepsze te wojskowe, bo tam styki mialy probe nawet bliska 800

kfadrat
01-18-2016, 04:13 PM #6

o to to! najlepsze te wojskowe, bo tam styki mialy probe nawet bliska 800

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości