Forum - wypaczone pojecie
Forum - wypaczone pojecie
Prowadzilem kiedys przez dwa lata serwer gier online, forum i cala otoczke. No nie sam , bo nie dalbym rady. I wplyw z reklam to 16.82 $ (niecale siedemnascie dolarkow za 2 lata)
A userow z calego swiata bylo kilka tysiecy. Na dwoch forach i stronie serwera byly zamieszczone reklamy tematyczne. I nikt sobie tym glowy nie zawracal. Dzieciaki pisaly, ze wrecz blokuja okienka z reklamami, bo im przeszkadzaja. Wiec nie sadze , ze to forum powstalo dla wplywow z reklam.
Moze raczej jako opozycja dla innego forum ? Tak jak ArtMetal jest przeciwstawny dla Ganoxin.
Na razie nie powiem dlaczego i do jakiego forum.
Podyskutujemy ?

Prowadząc Forum dobrze się bawię. I mam dużo satysfakcji.
Mam nadzieję, że wam pisanie i czytanie też sprawia przyjemność, bo to jest najważniejsze.
A reszta?
Wszystkim polecam dodatek adblock-plus
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/ad...lock-plus/
Ja osobiście używam i reklamy mi nie przeszkadzają.
Taaaa....
Teraz mały bilans finansowy:
Za poprzedni miesiąc
Wyświetleń reklam: 14 811
kliknięcia: 47
średnia cena za kliknięcie: 0,34 €
Szacowane zarobki za miesiąc
(przy wypłacie zawsze są i tak mniejsze): 5,07 €
A to i tak był niezły miesiąc. Poprzednie miały 2-3 €
20 zł x 12 miesięcy = 240 zł/rok
Koszta domeny= 100 zł/rok
Koszta hostingu=150 zł/rok
Czasu i pracy nie liczę.
Podsumowując - nie dopłacam w tym roku
Ale to naprawdę nie chodzi o kasę.
Zrobiłem to forum bo mogłem.
Lubię robić nowe rzeczy, testuję wiele skryptów, uczę się kilku języków (Perl,PHP,SQL, ostatnio JavaScript).
Więc czemu by nie forum?
A skąd jubilerstwo?
Znam kilka osób związanych z biżuterią, diamentami i jubilerstwem, sam też lubię błyskotki, więc temat był rozwojowy.
Było wielką niewiadomą w jakim kierunku forum podąży. Czy będą tu rozmawiać dziewczynki o nawlekaniu koralików, czy sprzedawcy biżuterii, czy jeszcze coś innego.
Okazało się, że trafia tu wielu jubilerów. I teraz w tym kierunku wszystko się rozwija dzięki wam.
Wbrew pozorom prowadzenie forum to dość zajmujące zajęcie. Co jakiś czas wchodzą nowe wersje skryptu, trzeba uaktualniać. Kopie zapasowe, przebudowa bazy, dodatki. A już dwa razy odzyskiwałem forum z backupu.
To wszystko może nie jest trudne, ale wymaga wiedzy i pracy.
A wiedza jest tym na czym mi zależy.
Uczę się MyBB, staram się zrozumieć jak zbudowana jest jego baza w Mysql. I wiem coraz więcej.
Lecz jeszcze wiele pracy przede mną. Np. chciałbym tu wgrać nową skórkę, bo wiem, że nie wszystko wyświetla się poprawnie na przykład pod IE, ale okazuje się, że takie upgrajdowane forum średnio chce ją przyjąć. Ostatnio właśnie skończyło się przywracaniem z kopii zapasowej.
Muszę postawić kopię forum na innej domenie i tam poeksperymentować.
To jakieś kilka - kilkanaście godzin zabawy.
Znajdę czas, kiedyś
Mam wiele projektów.
Pochwalę się może tymi ciekawszymi:
Generowanie komputerowe tekstu:
http://www.zd.zielono.eu/
Mała biblioteczka polskich autorów:
http://www.biblioteczka.co.cc/
Mapy 666 tysięcy miejscowości w Afganistanie
http://afganistan.x14.eu/

Są silne fora o biżuterii
Oczywiście jeśli chodzi o ilość osób i wpisów.
http://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=57
Są tam bardzo ciekawe wątki, np.
"nasze prace dla psów w potrzebie"
"Biżuteryjny wątek plotkowy VII"
Nie powiem odwiedzam czasem.
Zresztą Kageki i Emmix też bywają Wizażankami
To dobrze, że są różne miejsca i wiele osób zajmuje się biżuterią. Piękne słowo, "Dywersyfikacja".
jeszcze 3 lata temu byłem tak zarobiony, że nie miałem czasu na żadne forum. Wszystko się sypnęło przez kryzys i mówcie co chcecie ale spowolnienie gospodarcze uderza najpierw w branże rzeczy najmniej do życia potrzebnych
Czy dzwonie do kumpla z Gdańska czy z Poznania zawsze słyszę ''słuchaj...no nie idzie'' Potrafię jeszcze jakoś z tego wyżyć a dzięki błyskotkom z Azji mam też co robić. Dla tych co z tego żyją wszystko opiera się o kasę i albo masz wesołą minę jak wstajesz rano albo chodzisz cały dzień wkur...Pozdrawiam.
To i ja trochę ponarzekam
jeszcze 3 lata temu byłem tak zarobiony, że nie miałem czasu na żadne forum. Wszystko się sypnęło przez kryzys i mówcie co chcecie ale spowolnienie gospodarcze uderza najpierw w branże rzeczy najmniej do życia potrzebnych
Czy dzwonie do kumpla z Gdańska czy z Poznania zawsze słyszę ''słuchaj...no nie idzie'' Potrafię jeszcze jakoś z tego wyżyć a dzięki błyskotkom z Azji mam też co robić. Dla tych co z tego żyją wszystko opiera się o kasę i albo masz wesołą minę jak wstajesz rano albo chodzisz cały dzień wkur...Pozdrawiam.
Jeju, dziewuszki wizazanki ! Wizazystki ?
Zagladnalem kiedys, mocne forum, ale ja wasow nie zgole i nog nie wydepiluje. Za zadne skarby!

![[Obrazek: IMG_71993.jpg]](http://3.bp.blogspot.com/-EsRXxEY61HI/Tha-XZUieeI/AAAAAAAAAF4/1vYxTWL8YUY/s1600/IMG_71993.jpg)
Właśnie to tam mi najbardziej przeszkadzało, że każda osoba to Wizażanka i robi biżu.
I to, że aby obejżeć zdjęcia trzeba się logować oraz wszech obecna reklama kontekstowa pogrubiająca co drugie słowo. Ogólnie nie pcham się tam gdzie mnie nie chcą i tak samo zrezygnowałem kiedyś z Tai Chi, bo za każdym razem prowadząca zwracała się per "Drogie Panie".
Na Wizazu zdażają się osoby umiejące robić cuda, bowiem wbrew pozorom profesjonalnie stworzyć Wraping czy Art Clay wcale nie jest tak prosto.
Lecz bardzo wiele dziewczyn z tego forum (zbyt wiele jak dla mnie) woli trzymać w ręku igłę (Haft Szutasz) niż lutownicę, a nawlekanie koralików to super sprawa.
A co napisać komuś kto nawlekł 2 koraliki na drucik i pisze posta "Jak wam się podoba?"
I tworzy się cały wątek kółka wzajemnej adoracji. Ja kobiet niegdy do końca nie rozumiałem, a dla mnie na tamtym forum jest zapach jak w damskiej szatni. Nie, że w męskiej śmierdzi mniej, ale jednak wolę czyste powietrze 
Na przykład uważałem, że sensowniej jest pokazywać swoje prace w osobnych wątkach, a tam zostałem sprowadzony do parteru, bowiem watek każdy ma mieć swój i kropka. I są wątki prowadzone przez lata. Co oczywiście komuś może pasować. Ok. Ale jeśli chcesz inaczej to nie jest miejsce dla ciebie. Więc dałem sobie spokój.
Haft Szutasz - profesjonalne wykonanie, lecz to nie dla mnie.
![[Obrazek: IMG_71993.jpg]](http://3.bp.blogspot.com/-EsRXxEY61HI/Tha-XZUieeI/AAAAAAAAAF4/1vYxTWL8YUY/s1600/IMG_71993.jpg)

Ej ! Szowinisci, szowinisci 
A ja znam kilka kobietek zajmujacych sie "twardym" zlotnictwem i metaloplastyka. Mlode , sliczne i uroczo wygladaja przy kowadle z mlotem w reku. Oraz widzialem wiele pan w zaawansowanie srednim wieku pobierajacych nauki zlotnictwa. Tego prawdziwego, nie drucikowo-sznurkowo-nawdziewajkowego.
Faktem jest ze plec piekna jest bardziej wrazliwa, mozliwe tez, ze co za tym idzie, bardziej tworcza, bardziej "plotkarsko" otwarta i chyba umie wygospodarowac wiecej czasu na rozne zainteresowania.
Jest w necie typowo meskie forum, Forum Kowalskie, wedlug mnie jak na polskie warunki to duze forum. Ale i tematy tam poruszane sa rozmaite.
Nie siedze w branzy jubilerskiej, jestem jakby z boku, ale widze wyraznie, ze chec dzielenia sie posiadana wiedza jest wieksza wsrod kowali niz jubilerow. Mentalnosc zawodowa ? Tradycyjna pozycja kuzni i kowala w centrum miejscowej spolecznosci ?
I tradycyjnie skrzetnie skrywana tajemnica zawodu jubilera ? Ukrycie sie za kotara w ciemnej pracowni alchemika w poszukiwaniu receptury na zloto ?
No i ?
(07-15-2011, 07:48 AM)admin Prowadząc Forum dobrze się bawię. I mam dużo satysfakcji.
Mam nadzieję, że wam pisanie i czytanie też sprawia przyjemność, bo to jest najważniejsze.
Poza tym ostatnio wpadłem na pomysł wpisania sobie w CV gdybym szukał praktyki w zakładzie złotniczym "Super moderator na forum branżowym, www.srebrnie.pl" 

Zawsze jakaś reklama forum.(07-15-2011, 07:48 AM)admin Wbrew pozorom prowadzenie forum to dość zajmujące zajęcie. Co jakiś czas wchodzą nowe wersje skryptu, trzeba uaktualniać. Kopie zapasowe, przebudowa bazy, dodatki. A już dwa razy odzyskiwałem forum z backupu.

(07-15-2011, 07:54 AM)mirek Tam też się nic nie dzieje, zresztą tak samo jak na tym forum - mało wpisów - społeczeństwo nie zbyt jest zainteresowane jubilerstwem kiedy w polsce bida i mało kogo stac na zbudowanie warsztatu jubilerskiego, nie wspominająć o nauce zawodu, która nie kiedy trwa latami. Szkoda że tak jest, bo branżą fajna i ciekawa.
Znam ten rynek i ta branżę od lat i wiem że fora w tej branży są słabiutkie jak i branża jubilerska. To nie ameryka czy niemcy gdzie branża "kipi" od nowości, i zainteresowania. ludzi stać tam na narzędzia, na hobby, na wymianę poglądów, na tworzenie, itd.
Wiele razy zadaję sobie pytanie, co należy zrobić w polsce, żeby branża jubilerska - złotnicza sie bardziej rozwinęła? W końcu powinno nam na tym zależeć!!!
Jedno jest pewne ograniczyc import bzdetnych błyskotek "za grosze"np. z Chin, tajlandi, włoch, itd bo to rozwala tą branże, no i rozwinąć edukację młodych ludzi.

(07-16-2011, 03:04 PM)Tom Oldsmith Nie siedze w branzy jubilerskiej, jestem jakby z boku, ale widze wyraznie, ze chec dzielenia sie posiadana wiedza jest wieksza wsrod kowali niz jubilerow. Mentalnosc zawodowa ? Tradycyjna pozycja kuzni i kowala w centrum miejscowej spolecznosci ?
I tradycyjnie skrzetnie skrywana tajemnica zawodu jubilera ? Ukrycie sie za kotara w ciemnej pracowni alchemika w poszukiwaniu receptury na zloto ?
No i ?

(07-15-2011, 07:48 AM)admin Prowadząc Forum dobrze się bawię. I mam dużo satysfakcji.
Poza tym ostatnio wpadłem na pomysł wpisania sobie w CV gdybym szukał praktyki w zakładzie złotniczym "Super moderator na forum branżowym, www.srebrnie.pl" 

Zawsze jakaś reklama forum.(07-15-2011, 07:48 AM)admin Wbrew pozorom prowadzenie forum to dość zajmujące zajęcie. Co jakiś czas wchodzą nowe wersje skryptu, trzeba uaktualniać. Kopie zapasowe, przebudowa bazy, dodatki. A już dwa razy odzyskiwałem forum z backupu.

(07-15-2011, 07:54 AM)mirek Tam też się nic nie dzieje, zresztą tak samo jak na tym forum - mało wpisów - społeczeństwo nie zbyt jest zainteresowane jubilerstwem kiedy w polsce bida i mało kogo stac na zbudowanie warsztatu jubilerskiego, nie wspominająć o nauce zawodu, która nie kiedy trwa latami. Szkoda że tak jest, bo branżą fajna i ciekawa.
Znam ten rynek i ta branżę od lat i wiem że fora w tej branży są słabiutkie jak i branża jubilerska. To nie ameryka czy niemcy gdzie branża "kipi" od nowości, i zainteresowania. ludzi stać tam na narzędzia, na hobby, na wymianę poglądów, na tworzenie, itd.
Wiele razy zadaję sobie pytanie, co należy zrobić w polsce, żeby branża jubilerska - złotnicza sie bardziej rozwinęła? W końcu powinno nam na tym zależeć!!!
Jedno jest pewne ograniczyc import bzdetnych błyskotek "za grosze"np. z Chin, tajlandi, włoch, itd bo to rozwala tą branże, no i rozwinąć edukację młodych ludzi.

(07-16-2011, 03:04 PM)Tom Oldsmith Nie siedze w branzy jubilerskiej, jestem jakby z boku, ale widze wyraznie, ze chec dzielenia sie posiadana wiedza jest wieksza wsrod kowali niz jubilerow. Mentalnosc zawodowa ? Tradycyjna pozycja kuzni i kowala w centrum miejscowej spolecznosci ?
No i ?