Zołte plamy na obrączkach z białego złota
Zołte plamy na obrączkach z białego złota
Witam,
Założyłem ten temat ponieważ chciałbym uzyskać opinie ekspertów na temat naszych obrączek. Biżuteria jest z białego złota (próba 333). Dzień po ślubie zauważyliśmy ze na obu obrączkach widać żółte plamy.
Oto zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3f791232bce374ef
http://www.fotosik.pl/zdjecie/dab054cfb92be2f4
http://www.fotosik.pl/zdjecie/d9af233cc286a831
Jak dla mnie coś tutaj jest nie w porządku. Zakład jubilerski gdzie obrączki były kupione ewidentnie chce się wymigać z odpowiedzialności. Przyjęli reklamacje, trzymali je 3 tygodnie po czym dostaliśmy je z powrotem (niestety kurierem bo sklep jest 300km dalej) i wady jak były tak są. Twierdzą że odbarwienia wynikają z uczulenia na niższa probe złota.
Moja żona ma pierścionek zaręczynowy (również z białego złota) z tej samej próby, nosi go rok i żadnych odbarwień nie widać...
Będę wdzięczny za jakieś uwagi.
Pozdrawiam
Kris

Zalezy co tak naprawde sie stalo.
Po 1 pr 333 to złom. No ale cena szyni cuda.
Ale do rzeczy. Jesli przebarwienie jest tylko w jednym miejscu na obraczkach to moze to byc lut. 333 szybko sie utleniaja a lut juz w szczegolnosci i jesli bylo zlutowane za duza iloscia lutu to moze byc taki efekt.
Druga mozliwosc to obraczki sa żółte i były tylko porodowane aby były białe, rod zaczął schodzić i taki efekt - no ale to byloby w kilku miejscach a nie w jednym. Najszybciej krawedzie.
trzecia mozliwosc to biale obraczki ale niklowe lub jakis inny stop ktory jest lekko żólty. dodatkowo porodowane, rod wytarty z czasem i odsłania się metal bazowy tj lekko żółte białe złote 
Generalnie nie ma zadnej mozliwosci rozwiazania problemu. Mozna tylko porodowac na nowo ale efekt bedzie sie powtarzal. Rozwiazaniem problem jest wykonanie obraczek bezszwowych - jesli przebarwienie wystepuje na lucie; wykonanie obraczek z wyzej proby i z dobrego koloru bialego zlota; wykonanie obraczek z platyny lub palladu ewentualnie srebra jesli chodzi o kolor - ale srebro sie zniszczy raz dwa.
(10-10-2016, 06:59 PM)mnap89 Druga mozliwosc to obraczki sa żółte i były tylko porodowane aby były białe, rod zaczął schodzić i taki efekt - no ale to byloby w kilku miejscach a nie w jednym. Najszybciej krawedzie.
(10-10-2016, 06:59 PM)mnap89 Druga mozliwosc to obraczki sa żółte i były tylko porodowane aby były białe, rod zaczął schodzić i taki efekt - no ale to byloby w kilku miejscach a nie w jednym. Najszybciej krawedzie.
(10-10-2016, 07:08 PM)Kris7(10-10-2016, 06:59 PM)mnap89 Druga mozliwosc to obraczki sa żółte i były tylko porodowane aby były białe, rod zaczął schodzić i taki efekt - no ale to byloby w kilku miejscach a nie w jednym. Najszybciej krawedzie.
Te plamy sa w kilku miejscach. Na mojej w trzech, na żony w dwoch.
Czy taka wada może być powodem odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy?
Pozdrawiam
Kris
(10-10-2016, 07:08 PM)Kris7(10-10-2016, 06:59 PM)mnap89 Druga mozliwosc to obraczki sa żółte i były tylko porodowane aby były białe, rod zaczął schodzić i taki efekt - no ale to byloby w kilku miejscach a nie w jednym. Najszybciej krawedzie.
Te plamy sa w kilku miejscach. Na mojej w trzech, na żony w dwoch.
Czy taka wada może być powodem odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy?
Pozdrawiam
Kris