Emalierstwo
Emalierstwo
(10-03-2017, 09:48 AM)calabria Leszku czemu uważasz, że pomysł z najtwardszą jako kontrą nie jest dobry? D
(10-03-2017, 09:48 AM)calabria Leszku czemu uważasz, że pomysł z najtwardszą jako kontrą nie jest dobry? D

Co do twardości emalii Leszek ma rację. Ja z twardymi eksperymentujęNajtwardsza emalia podkładowa na jaką trafiłem https://www.sklep.planetart.pl/emalia-hard-flux/m/149 
Robiłem kilka przedmiotów ze srebra techniką osadzania. Po nałożeniu emalii bez kontry nic się nie działo,
mimo, że materiał miejscami musiał mieć 0,3 mm. Jak na początku byłem głupi z emalią, tak nadal jestem
głupi i ciągle mnie coś zaskakuje.
Co do twardości emalii Leszek ma rację. Ja z twardymi eksperymentuję
do wrażliwych kolorów. Przy miękkich transparentnych podkładach emalie nieprzezroczyste stają się pół
przejrzyste i daje to ciekawe możliwości.
(10-03-2017, 01:32 PM)kriss Przy miękkich transparentnych podkładach emalie nieprzezroczyste stają się pół
na drzewkach zastosowałem emalię nieprzeźroczystą
(10-03-2017, 01:32 PM)kriss Przy miękkich transparentnych podkładach emalie nieprzezroczyste stają się pół
na drzewkach zastosowałem emalię nieprzeźroczystą
Dzięki za pozostałe rady.@Leszek, na tej półprzeźroczystości mi zależało.
Dzięki za pozostałe rady.
Z czym masz problem ? Jeżeli tarcza pod emalię to tylko mały pilnik, wyrównać
powierzchnię ( większa powierzchnia styku ) i zgrzać. Jeżeli to 0,925, małe kółko
z drutu połączyć z krawatką ( tzn. założyć na krawatkę ) i razem przylutować do
wisiora. Trudna operacja, bo wisior duży a kółko małe i razem bardzo trudno
nagrzać do odpowiedniej temperatury. Jako uczeń takie rzeczy wiązałem cienkim
drutem oporowym. Teraz robię z ręki. Jak dojdziesz do wprawy, to tez tak będziesz robił.
i z innej beczki :-)
po raz kolejny widzę że firmy robiące tarcze stosują chyba metalowe podkłady i na to folię. Kriss co o tym myślisz ?
tu pokazuję aktualne zdjęcia
http://watchesbysjx.com/wp-content/uploa...-Tyger.jpg
a tu w 35 sekundzie filmu widać wyraźnie jak jakis podkład jest obłożony platynową folią
https://maisonceladon.com/pages/our-movements
Też oglądałem trochę filmów dzięki Tobie o zegarkach. Sam jestem fanem typowej biżuterii. Dochodzę do wniosku,
że stosują tą samą metodę, co w emaliowanych garnkach. Czyli emalia na żelazie. Jakiś rodzaj stali z której przygotowany
jest podkład i później układana emalia. Nawet Twój miś polarny był robiony podobnie. Nie układane komórki z tasiemki,
tylko wyfrezowany gotowy szkielet do emaliowania. Sam z żelazem nie robiłem prób. Ostatnio miałem piękny secesyjny
wisior z mosiądzu lub alpaki posrebrzony. Na to była położona czerwona emalia. I kolejny raz jetem głupszy niż wcześniej

(10-03-2017, 05:40 PM)kriss Ostatnio miałem piękny secesyjny
wisior z mosiądzu lub alpaki posrebrzony. Na to była położona czerwona emalia. I kolejny raz jetem głupszy niż wcześniej![]()
(10-03-2017, 05:40 PM)kriss Ostatnio miałem piękny secesyjny
wisior z mosiądzu lub alpaki posrebrzony. Na to była położona czerwona emalia. I kolejny raz jetem głupszy niż wcześniej![]()