Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie MIEDZIANE FORUM REPUSOWANIE I RYTOWNICTWO STARE TECHNIKI ZŁOTNICZE, REPUSOWANIE I TRYBOWANIE, BIŻUTERIA I SZTUKA UŻYTKOWA

STARE TECHNIKI ZŁOTNICZE, REPUSOWANIE I TRYBOWANIE, BIŻUTERIA I SZTUKA UŻYTKOWA

STARE TECHNIKI ZŁOTNICZE, REPUSOWANIE I TRYBOWANIE, BIŻUTERIA I SZTUKA UŻYTKOWA

Strony (24): Wstecz 1 7 8 9 10 11 24 Dalej  
magda
Platynowy
342
02-28-2012, 04:15 PM
Fajnie ,ze wrzuciłeś pdf-a przyda się.Co do wyklepania cargi z jednego kawałka jak Tom ,to owszem oglądałam, ale jestem za cienki Bolek do tego i do umiejetności Toma mam lata świetlne. Bardzo ładny ten japoński pierścionek z orłem , to się ktoś napracował!!!
Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-28-2012, 04:16 PM przez magda.
magda
02-28-2012, 04:15 PM #81

Fajnie ,ze wrzuciłeś pdf-a przyda się.Co do wyklepania cargi z jednego kawałka jak Tom ,to owszem oglądałam, ale jestem za cienki Bolek do tego i do umiejetności Toma mam lata świetlne. Bardzo ładny ten japoński pierścionek z orłem , to się ktoś napracował!!!

Tom Oldsmith
Coppermaster
225
02-29-2012, 02:23 AM
Hm , jesli chodzi o lata swietlne to do pokonania tych odleglosci moze sie przydac naped rakietowy Uśmiech Wlasnie skonczylem "rakiete", palnik, torch, burner. Wiem ze troche nie w temacie starych technik, ale te "lata swietlne" popchnely mnie do czynu.

Calosc zmagan i szczegoly techniczne niebawem na blogu, filmy z testowego odpalenia takze.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-29-2012, 02:25 AM przez Tom Oldsmith.

Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Tom Oldsmith
02-29-2012, 02:23 AM #82

Hm , jesli chodzi o lata swietlne to do pokonania tych odleglosci moze sie przydac naped rakietowy Uśmiech Wlasnie skonczylem "rakiete", palnik, torch, burner. Wiem ze troche nie w temacie starych technik, ale te "lata swietlne" popchnely mnie do czynu.

Calosc zmagan i szczegoly techniczne niebawem na blogu, filmy z testowego odpalenia takze.

Tom

novator
Platynowy
208
02-29-2012, 06:45 AM
Podobny do mojego:Uśmiech
http://www.dropmocks.com/iBgAEc
a tu inny:
http://www.dropmocks.com/iBf7QQ

Dobrze daje. Butla 11 kg na około 8 godzin Język
novator
02-29-2012, 06:45 AM #83

Podobny do mojego:Uśmiech
http://www.dropmocks.com/iBgAEc
a tu inny:
http://www.dropmocks.com/iBf7QQ

Dobrze daje. Butla 11 kg na około 8 godzin Język

angus
Super Moderator
611
02-29-2012, 09:49 PM
Tom, a cóż to za torpeda? Do grzania dużych rzeczy trzymanych w szczypcach?
angus
02-29-2012, 09:49 PM #84

Tom, a cóż to za torpeda? Do grzania dużych rzeczy trzymanych w szczypcach?

Michal
Super Moderator
730
02-29-2012, 09:56 PM
(02-29-2012, 06:45 AM)novator Dobrze daje. Butla 11 kg na około 8 godzin Język

Nie możesz się podłączyć do gazu ziemnego?

p.s.
Fajne palniki/piecyki, samoróbki? Jak zrobiliście dysze? Wywiercony otworek, czy coś jeszcze?
Michal
02-29-2012, 09:56 PM #85

(02-29-2012, 06:45 AM)novator Dobrze daje. Butla 11 kg na około 8 godzin Język

Nie możesz się podłączyć do gazu ziemnego?

p.s.
Fajne palniki/piecyki, samoróbki? Jak zrobiliście dysze? Wywiercony otworek, czy coś jeszcze?

novator
Platynowy
208
02-29-2012, 10:45 PM
Nie korzystam w domu z ziemnego.
W pierwszym otworek 0,8 w rurce (palnik Reil'a), w drugim dysza 0,8.
novator
02-29-2012, 10:45 PM #86

Nie korzystam w domu z ziemnego.
W pierwszym otworek 0,8 w rurce (palnik Reil'a), w drugim dysza 0,8.

angus
Super Moderator
611
02-29-2012, 10:46 PM
Tom jakiś czas temu zaprezentował film Steve'a Shelbyego o zaawansowanym podnoszeniu. Oto strona Steve'a a na niej galeria jego prac. Z jednego kawałka metalu kuje piękne "rzeźby". Jest też link do blogu, a na blogu parę artykułów i tutoriali. Ten o podnoszeniu również.
Nowy wymiar repusowania, nowe wyzwanie i zadanie dla zainteresowanych koleżanek i kolegów terminatorów. Świetnie! Ząbki
http://www.shelbyvision.com/
angus
02-29-2012, 10:46 PM #87

Tom jakiś czas temu zaprezentował film Steve'a Shelbyego o zaawansowanym podnoszeniu. Oto strona Steve'a a na niej galeria jego prac. Z jednego kawałka metalu kuje piękne "rzeźby". Jest też link do blogu, a na blogu parę artykułów i tutoriali. Ten o podnoszeniu również.
Nowy wymiar repusowania, nowe wyzwanie i zadanie dla zainteresowanych koleżanek i kolegów terminatorów. Świetnie! Ząbki
http://www.shelbyvision.com/

novator
Platynowy
208
02-29-2012, 11:00 PM
Super ! Dzięki Angus. Uśmiech
novator
02-29-2012, 11:00 PM #88

Super ! Dzięki Angus. Uśmiech

Tom Oldsmith
Coppermaster
225
03-01-2012, 02:33 AM
Steve klepie w mosiadzu, w miedzi troche mniej. Pytanie - dlaczego. Zauwazylem, ze jak ma element wymagajacy lutownia, a lutuje srebrem, to wybiera mosiadz jako material Uśmiech Nie widac spoiny, lub jest slabo widoczna. Zeby tak zamaskowac laczenie w miedzi trzeba albo spawac tigiem, albo lut twardy fosforanem miedzi uczynic. A to latwe nie jest i wykonczenie czasochlonne. A sreberko na mosiadzu troche pilniczkiem, troche mlotkiem i nie widac szwow.

Kageki, caly material dotyczacy budowy palnika i pieca niebawem na blogu upakuje, zdjecia pewnie beda szybciej niz tekst Uśmiech

Dysza w rakiecie pochodzi od starego modelu migomata .047 cala, w przyblizeniu ok 0.8 mm. Tak sobie dumam jeszcze nad wmontowaniem turbinki, patent podobny do turbiny Kowalskiego w gazniku do poloneza lub malucha. Dlatego tez pojawila sie na wlocie klasyczna przepustnica. A jak pieknie pracuje mozna posluchac juz teraz na YT-> Gas burner test

Tom

Tom Oldsmith
03-01-2012, 02:33 AM #89

Steve klepie w mosiadzu, w miedzi troche mniej. Pytanie - dlaczego. Zauwazylem, ze jak ma element wymagajacy lutownia, a lutuje srebrem, to wybiera mosiadz jako material Uśmiech Nie widac spoiny, lub jest slabo widoczna. Zeby tak zamaskowac laczenie w miedzi trzeba albo spawac tigiem, albo lut twardy fosforanem miedzi uczynic. A to latwe nie jest i wykonczenie czasochlonne. A sreberko na mosiadzu troche pilniczkiem, troche mlotkiem i nie widac szwow.

Kageki, caly material dotyczacy budowy palnika i pieca niebawem na blogu upakuje, zdjecia pewnie beda szybciej niz tekst Uśmiech

Dysza w rakiecie pochodzi od starego modelu migomata .047 cala, w przyblizeniu ok 0.8 mm. Tak sobie dumam jeszcze nad wmontowaniem turbinki, patent podobny do turbiny Kowalskiego w gazniku do poloneza lub malucha. Dlatego tez pojawila sie na wlocie klasyczna przepustnica. A jak pieknie pracuje mozna posluchac juz teraz na YT-> Gas burner test

Tom

novator
Platynowy
208
03-01-2012, 06:08 AM
Fajnie widać na filmiku. Uśmiech
Z przodu flary wspawałeś sitko, czy inny element ?
novator
03-01-2012, 06:08 AM #90

Fajnie widać na filmiku. Uśmiech
Z przodu flary wspawałeś sitko, czy inny element ?

Strony (24): Wstecz 1 7 8 9 10 11 24 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości