Biżuteria Nawlekana
Biżuteria Nawlekana
Szukalam w necie i znalalzlam jedna fote ale to nie do konca to bo tamto troszke wymaga wiecej tych wywijasow i jest raz ubite raz proste przy zakrecaniu np. No ale mniej wiecej to i po boku ladnie jest obrobiony kamien jakby w ramce byl tylko ze to wszystko za pomoca jednego drutu jest wszystko, raczej nigdzie nie jest przecinany zeby cos zrobic z oddzielnej czesci.
A co do ost wypowiedzi. To niestety ja nie robie nic za 3zl a lubie np wyszukiwac czesto jakis kotkow, zegarow, sowy takie rzeczy na kolczyki. Czesto jest to ciekawe czasami ze szkla i nie tylko i nie najtansze. A robiona bizuteria nawlekana z nieco lepszych materialow tez daje jakis efekt jesli jest pomyslowa.
W najblizszym czasie chce zrobic zwykle przeplatane korale. Ale mysle na nich domalowac motyw kwiatkow i troszke tam jej jakos poprzeplatac ale da to efekt normalny i elegancki.
Pewnie ci chodzi o wire wraping czyli to http://www.google.pl/search?q=wire+wrapp...88&bih=536 . Nie chcę cię martwić ale to trudna dośc technika jeśli chodzi o srebro bo to zakańczajace kuleczki to niestety trzeba przylutować a to już i palnik i troche wprawy trzeba. No ale próbuj. Nie święci garki lepią.
No masz racje mniej wiecej. Tylko Oni nic nie lutuja robia to w normalnych warunkach przy plazy.Ona wygina a on stuka i stuka mlotkiem w miejsca gdzie Ona tam chce ubija ten drut porostu, az tak szczegolowo nie owijaja ale cos w tym stylu. Napewno nic nie lutuja bo tam nie ma jak.
Ale dosc ladnie to wyglada. I chodzi mi oto jaka grubosc drutu Oni uzywaja i jaki ze On wyglada na ladny taki masywny i jak antyczny?
Niemniej... wymaga opanowania podstawowych spraw: proste loopy, idealne długości drucików, symetrycznie i estetycznie wyygięte druciki bez pokaleczenia ich "po drodze" - najpierw potrenuj setki / tysiące par kolczyków klasycznych. Podstaw nie ominiesz, bez nich nie opanujesz w-w [wiem co piszę, wire-wrapping to technika, w której tworzę na co dzień].Ta technika jest trudna, owszem, ale każdy kiedyś zaczynał
Niemniej... wymaga opanowania podstawowych spraw: proste loopy, idealne długości drucików, symetrycznie i estetycznie wyygięte druciki bez pokaleczenia ich "po drodze" - najpierw potrenuj setki / tysiące par kolczyków klasycznych. Podstaw nie ominiesz, bez nich nie opanujesz w-w [wiem co piszę, wire-wrapping to technika, w której tworzę na co dzień].
Akurat zakończenia kuleczkowe w srebrnych drucikach się topi z końcówki drutu za pomocą palnika ale i bez palnika wszystko da się w tej technice zrobić [jak i bez grama kleju[. Nie trzeba topić kuleczek - można końcówkę rozmłotkować na "wachlarz" albo spiłować na ostro [ale z rozmysłem: tak, by się nikt nie skaleczył].
Grubości drutów są różne, różnie się stosuje. Za podstawę wyginanych wzorów biorę druty od 0,8 do 1,5 mm - przy zaznaczeniu, że od 0,8 do 1,0 to moja codzienność a od 1,2 do 1,5 stosuję do zmłotkowania, jeśli chcę osiągnąć efekt szerokiego paska. Koniecznie pr. 925 / 930.
Do owijania: zmiękczony [wyżarzony i wytrawiony] 925 od 0,25 do 0,4 mm średnicy; ja korzystam z 0,25 tak 999 jak i wyżarzonego 925. 0,4 lepsze jest na początek - łatwiej opanoać drucik].
Ja ci proponuję poćwiczyć na miedzianych drutach bo po prostu taniej kosztują i jak coś na początku nie wyjdzie to nie ma straty. Też mogą być piękne wyroby z miedzi z żeby było postarzone to oksydą do srebra na zimno i przecierasz. Poszukam ci jakiś tutorial do tego ,żebyś nie zaczynała od trudnych tylko łatwych rzeczy. Drut miedziany kupujesz w sklepie elektrycznym za grosze i musisz oskórować. http://brown-handmade.blogspot.com/2009/...odowy.html Tu masz miedziany bajerek, ładny i nietrudny.
Odnośnie wire, to chyba troche pokrewne tego co ja robie, narzedzia: może zestaw szczypców,kombinerek topeksa albo jakies jego tanie odpowiedniki?
Czołowe,boczne szczypce , małe kombinereczki, długie proste, gładkie zakrzywione itp.
kombinerki,szczypce itp możesz polerować żeby zniwelować ostre kanty, jakieś wżery, czy nierównosci jakie mają prosto z fabryki.
Własnie dlatego żeby na gotowym wyrobie nie było śladów przyłożenia narzędzia-kombinerek itp.
Pilniki : na poczatek takie zestaw topeksa albo podobny kupowałem w castoramie za 15zł 12 sztuk, na początek spokojnie wystarczą.
palnik,przydał by sie ,choćby do wyżażenia.
druty- srebro będzie drogie na początek, miedź lepsza, tak jak pisała Magda sklepy elektryczne, skórowanie możesz zrobić nożem introligatorskim, albo zwykłym kuchennym tyle że ostrym, albo nożem do tapet.
Kładziesz drut na nodze, na niego na płask kładziesz nóż intorligatorski - ostrze, tak zeby ostrze było równoległe, leżace na płask , w stosunku do nogi, lekko wcinasz sie w izolacje drutu ,nóż leży nieruchomo a przeciągasz drut do siebie , jak to opanujesz to skórowanie będzie szło ci błyskawicznie.
grzanie-zmiękczanie- kuchenka albo palnik + woda.
kucie utwardza miedź,no nie tylko.
kuć możesz na babce do klepania kosy, http://allegro.pl/babka-do-klepania-kosy...44323.html
wystarczy przeszlifować czoło i przepolerować -czemu? żeby miedź którą kujesz ładnie wyglądała z obydwóch stron, to samo młotek- polerowany.
tak jak pisali poprzednicy, poucz sie, zobacz jak sie trzeba nakombinować żeby drut sie równo skuwał i wyginał tak jak ty chcesz.
Napsujesz mnóstwo materiału, paluchy bedą pokłute, poobijane przy kuciu, łapy śmierdzące nalotem z miedzi ale to cała przyjemnosc jak zobaczysz gotowy wyrób.
druty srebrne, możesz zamawiać nieżażone , wyżażyć-czyli zmiękczyć możesz zawsze, nawet na kuchence w domu , ale już nie utardzisz tak łatwo, ewentualnie partie drutu prosisz żeby ci podzielili na połowe i połowe żażonego połowa nie.
No i ja bede smierdziec a ten co to bedzie nosil haha
Poprobuje cos moze po świetach to Wam pokaze bo pozniej przyjadzie czas ze malo bede tu aktywana bo nie bede miala kiedy
Wstrzymala sie troszke z bizuteria bo zmienilam Kraj zamieszkaniai zajmuje sie czyms innym
Pozdrawiam Wszystkich
Wstrzymala sie troszke z bizuteria bo zmienilam Kraj zamieszkaniai zajmuje sie czyms innym
(11-05-2012, 10:15 PM)isabella-silver Ja chcialam Wam zaprezentowac kilka moich prac artystycznych.bardzo ladne!!
Bizuterię tworzę juz jakiś czas. Wykonuję ja wg wlasnych pomyslów, z kamieni naturalnych ( m.in agat, hematyt, koral..itp), z krysztalkow Swarovskiego, ze szkla weneckiego, z drewna, z masy perlowej...kolczyki, bransoletki, naszyjniki.
Srebrne i nie tylko rownież z pólfabrykatow antyalergicznych.
Na zamówienie i nie tylko... wszystkie informacje znjadziecie na
www.isabella-silver.blog.onet.pl
Po troszku bede prezentowala moje prace i kazda Wasza ocena bede dla mnie bardzo cennapozdrawiam serdecznie
Jak Wam sie podoba komplet z koralu czerwonego? Kolczyki wykonane sa na pr.srebra925?
Piorkowe lekkie z dodatkiem howlituy
3.Naszyjnik z howlitu i czarne pioreczka
Bransoletka na noge z mozliwoscia skrocenia na reke Swarovski Heart.srebro pr.925
Elegancki naszyjnik z zegarkiem old firmy Bijou Brigette
(11-05-2012, 10:15 PM)isabella-silver Ja chcialam Wam zaprezentowac kilka moich prac artystycznych.bardzo ladne!!
Bizuterię tworzę juz jakiś czas. Wykonuję ja wg wlasnych pomyslów, z kamieni naturalnych ( m.in agat, hematyt, koral..itp), z krysztalkow Swarovskiego, ze szkla weneckiego, z drewna, z masy perlowej...kolczyki, bransoletki, naszyjniki.
Srebrne i nie tylko rownież z pólfabrykatow antyalergicznych.
Na zamówienie i nie tylko... wszystkie informacje znjadziecie na
www.isabella-silver.blog.onet.pl
Po troszku bede prezentowala moje prace i kazda Wasza ocena bede dla mnie bardzo cennapozdrawiam serdecznie
Jak Wam sie podoba komplet z koralu czerwonego? Kolczyki wykonane sa na pr.srebra925?
Piorkowe lekkie z dodatkiem howlituy
3.Naszyjnik z howlitu i czarne pioreczka
Bransoletka na noge z mozliwoscia skrocenia na reke Swarovski Heart.srebro pr.925
Elegancki naszyjnik z zegarkiem old firmy Bijou Brigette
SMACZNEGO...........podać ketchup? musztarde ? chrzan ? a czemu pytam.... no bo to przecierz oczywistość.... że jak psy zjadły albo jedżą to trzeba im dać przyprawy...a co jedzą zapytacie.... a słowa powitania markardii na forum dlatego nie raczył sie kolejny zieleniak przywitac......to znaczy nie nasze dzień dobry markardio ale chodzi mi raczej o coś w guście : dzieńdoby forumowicze tutaj markardia zajmuje sie tym a tym chce robić to a to itp....
chamstwo i ciemnogród wychodzi wszystkimi dziurami z kolejnego zieleniaka, bezsensowny nic nie wnoszacy post chwalący bzdurne biżu...itp, na forum jest tyle temetów..tyle osób robi wspaniałe zeczy.ale nie...... trzeba pisać w nawlekankach......
nie bardzo ładne ,brzydkie i bede sie tego trzymał wszystkimi kończynami. żekłem i nie ma bata zebym to odwołał