skurcz na odlewie
skurcz na odlewie
Marcinwrona nie wiem czy jest dokladna formula aby to wyliczyc. Czasami skur jest bliski zeru, czasami moze to byc 2-5%. Zalezy od stopu, temperatury, masy formerskiej, wzoru itd itp. Najprosciej byloby po prostu sprawdzic. Odlej np obraczke, pasek i jakies oprawki. pomierz wszystko przed odlanie i po. Bedziesz mial wtedy dobry obraz tego co sie dzieje i ile masz skurczu odlewniczego.
Jesli chodzi o kopiowanie to tutaj jeszcze dochodzi skurcz na gumie(sa takie co maja 0 az do 7-8%.) oraz skurcz na wosku.
Takze nie ma na to jednej i dokladnej formuly ktora moglbys zastosowac.
Skurcz na odlewie praktycznie nie występuje. Jest ale znikomy. Najbardziej zauważalny jest podczas wulkanizacji gumy.
Każda firmowa guma (np. Castaldo) ma oznaczony skurcz w % i odpowiedni kolor dla odróżnienia. Np. ceglasta guma
Castaldo Econosil ma skurcz 4% i tyle się daje więcej projektując model.
(01-21-2016, 12:16 PM)kfadrat cactoos, a odlejesz np sztabke 100 gram, tak zeby Ci sie nie zapadla na srodku?
(01-21-2016, 12:16 PM)kfadrat cactoos, a odlejesz np sztabke 100 gram, tak zeby Ci sie nie zapadla na srodku?
ja rozumiem, ze im wieksza objetosc, tym wiekszy skurcz, ale rozmiarowo taka 50 czy 100g sztabka z czystego zlota nie jest az taka wielka. Z tego co wiem, problemy sa tez z odlewaniem blachy generalnie, bo sie zapada do wewnatrz. Przy rzeczach "pierscionkowych" ten skurcz jest zupelnie pomijalny