Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Pytanie o próbę srebra- i jak z tym pracować...

Pytanie o próbę srebra- i jak z tym pracować...

Pytanie o próbę srebra- i jak z tym pracować...

Strony (4): Wstecz 1 2 3 4
Imenoq
Platynowy
539
09-25-2014, 08:13 AM
(09-24-2014, 09:33 PM)Vanir 17g straty to bardzo dużo. I teraz pytanie- to kwestia dodatków stopowych typu miedź i przede wszystkim cynk i nikiel, czy srebro samo w sobie się tak wytraca? Jesli tylko dodatki, to czy istnieje szansa, że wzrostła mi próba? Zauważyłem, z resztąpo zdjęciach też widzicie, że srebro jest jakby mniej żółte. Dlaczego tak?

Tak dobrze kombinujesz, wzrosła próba bo większość dodatków stopowych odparowała. A skoro to 750 to 17gr daje właśnie 25%.
Nie jest to na pewno 999 ale znacznie wyżej niż było.
Przy normalnym stopie 925 ubytek 1% przy topieniu to dużo.
Skoro to lut to tłumaczy dlaczego takie twarde i tak szybko się utwardzało.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-25-2014, 08:20 AM przez Imenoq.
Imenoq
09-25-2014, 08:13 AM #31

(09-24-2014, 09:33 PM)Vanir 17g straty to bardzo dużo. I teraz pytanie- to kwestia dodatków stopowych typu miedź i przede wszystkim cynk i nikiel, czy srebro samo w sobie się tak wytraca? Jesli tylko dodatki, to czy istnieje szansa, że wzrostła mi próba? Zauważyłem, z resztąpo zdjęciach też widzicie, że srebro jest jakby mniej żółte. Dlaczego tak?

Tak dobrze kombinujesz, wzrosła próba bo większość dodatków stopowych odparowała. A skoro to 750 to 17gr daje właśnie 25%.
Nie jest to na pewno 999 ale znacznie wyżej niż było.
Przy normalnym stopie 925 ubytek 1% przy topieniu to dużo.
Skoro to lut to tłumaczy dlaczego takie twarde i tak szybko się utwardzało.

Vanir
Złoty
68
09-25-2014, 09:15 AM
Zgadza się, teraz sam się zorientowałem skąd ta twardość.
To najpewniej lut z dodatkiem miedzi i cynku i bąble pojawiły się właśnie z powodu cynku. Tym bardziej, że cynk wrze przy 907 stopniach, a wtedy było grubo ponad 1000. Czyli odparować ile się da i potem lać. Dziś sobie zrobię formę gipsową na zlewkę, coby była bardziej gładka niż po drewnie i zacznę porządnie obrabiać. Ale fajnie Uśmiech Kolega sam się zdziwi, że dostał "srebrny" a nie żółty pierścień. Język
Vanir
09-25-2014, 09:15 AM #32

Zgadza się, teraz sam się zorientowałem skąd ta twardość.
To najpewniej lut z dodatkiem miedzi i cynku i bąble pojawiły się właśnie z powodu cynku. Tym bardziej, że cynk wrze przy 907 stopniach, a wtedy było grubo ponad 1000. Czyli odparować ile się da i potem lać. Dziś sobie zrobię formę gipsową na zlewkę, coby była bardziej gładka niż po drewnie i zacznę porządnie obrabiać. Ale fajnie Uśmiech Kolega sam się zdziwi, że dostał "srebrny" a nie żółty pierścień. Język

Strony (4): Wstecz 1 2 3 4
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości