Pytanie o próbę srebra- i jak z tym pracować...
Pytanie o próbę srebra- i jak z tym pracować...
(09-24-2014, 09:33 PM)Vanir 17g straty to bardzo dużo. I teraz pytanie- to kwestia dodatków stopowych typu miedź i przede wszystkim cynk i nikiel, czy srebro samo w sobie się tak wytraca? Jesli tylko dodatki, to czy istnieje szansa, że wzrostła mi próba? Zauważyłem, z resztąpo zdjęciach też widzicie, że srebro jest jakby mniej żółte. Dlaczego tak?
(09-24-2014, 09:33 PM)Vanir 17g straty to bardzo dużo. I teraz pytanie- to kwestia dodatków stopowych typu miedź i przede wszystkim cynk i nikiel, czy srebro samo w sobie się tak wytraca? Jesli tylko dodatki, to czy istnieje szansa, że wzrostła mi próba? Zauważyłem, z resztąpo zdjęciach też widzicie, że srebro jest jakby mniej żółte. Dlaczego tak?
Kolega sam się zdziwi, że dostał "srebrny" a nie żółty pierścień.
Zgadza się, teraz sam się zorientowałem skąd ta twardość.
To najpewniej lut z dodatkiem miedzi i cynku i bąble pojawiły się właśnie z powodu cynku. Tym bardziej, że cynk wrze przy 907 stopniach, a wtedy było grubo ponad 1000. Czyli odparować ile się da i potem lać. Dziś sobie zrobię formę gipsową na zlewkę, coby była bardziej gładka niż po drewnie i zacznę porządnie obrabiać. Ale fajnie
Kolega sam się zdziwi, że dostał "srebrny" a nie żółty pierścień.