Emaliowanie
Emaliowanie
wycinek z książki z działem o emaliach - taka wiedza w pigułce na 9 stronach po angielsku
https://drive.google.com/file/d/0B1Jn7QG...sp=sharing
(07-07-2015, 11:56 AM)simoniculus wycinek z książki z działem o emaliach - taka wiedza w pigułce na 9 stronach po angielsku
(07-07-2015, 11:56 AM)simoniculus wycinek z książki z działem o emaliach - taka wiedza w pigułce na 9 stronach po angielsku
Cytat:silverpaul Leszku, czuję że grubość 0,3 lub nawet 0,5 nie da rady, wysoka temperatura w piecu i mała twardość srebra, oprócz tego emalia sciagnie materiał i wyjdzie powichrowane. Moje zaczely wychodzić jak dałem blachę 1 mm, co najmniej
. (07-10-2015, 06:39 AM)kriss [quote pid='20179' dateline='1436503909']
![]()
![]()
Dobre , to ja liczę na twoją pomoc i uwagi. Emalie już mam, tylko teraz trochę wolnego czasu
![]()
![]()
![]()
. Tylko pamiętaj że jestem początkującym i robiłem tylko na miedzi. Cytat:silverpaul Leszku, czuję że grubość 0,3 lub nawet 0,5 nie da rady, wysoka temperatura w piecu i mała twardość srebra, oprócz tego emalia sciagnie materiał i wyjdzie powichrowane. Moje zaczely wychodzić jak dałem blachę 1 mm, co najmniej
. (07-10-2015, 06:39 AM)kriss [quote pid='20179' dateline='1436503909']
![]()
![]()
Dobre , to ja liczę na twoją pomoc i uwagi. Emalie już mam, tylko teraz trochę wolnego czasu
![]()
![]()
![]()
. Tylko pamiętaj że jestem początkującym i robiłem tylko na miedzi.

@Leszek wszystko ołów Schauer'a. Kupiłem dwa podkłady. Eksperymenty srebro i świeczka
Pierwsze próby to czy zachodzi reakcja chemiczna miedzy składnikami emalii a srebrem ( zmiana kolorów )
Druga sprawa grubość podkładów, szkieletów itp. 
Ale teraz mam masę pracy i wszystko z doskoku w wolnej chwili. Kilka dni to potrwa. Jak będę coś miał to wrzucę 
(07-10-2015, 08:11 AM)rkriss @Leszek wszystko ołów Schauer'a. Kupiłem dwa podkłady. Eksperymenty srebro i świeczka![]()
Pierwsze próby to czy zachodzi reakcja chemiczna miedzy składnikami emalii a srebrem ( zmiana kolorów )
Ale teraz mam masę pracy i wszystko z doskoku w wolnej chwili. Kilka dni to potrwa. Jak będę coś miał to wrzucę

(07-10-2015, 08:11 AM)rkriss @Leszek wszystko ołów Schauer'a. Kupiłem dwa podkłady. Eksperymenty srebro i świeczka![]()

Bardzo dobry film. Cloisonne od A do Z.
Co on robi w minucie 1:10 na filmie ? Czym czyści srebro.
1:25 nakłada kontremalię
1:45 nakłada flux i wypala obie warstwy w jednym wypale
4:11 zobacz wysokość druta i sposób położenia
Takie cudeńko to 8-12 razy w piecu. Zwróć uwagę jakie kolory idą pierwsze a jakie na końcu. I to jest cała tajemnica emalierstwa.
Maska fantastyczna - polecam by nie dostać "kurzej ślepoty" co jest częstym schorzeniem emalierów.
Dobry film polecam.
@Leszek w 1:10 minucie czyści kredą lub sproszkowanym wapieniem. Ma odczyn zasadowy i może w ten sposób neutralizuje odczyn kwaśny ługując powierzchnię ( moje domysły )
stosuje dość wysoki płaskownik, ale tylko dla tego, że robi swoje dzieła jak kaboszony ( dość grube )
(07-10-2015, 01:58 PM)kriss @Leszek w 1:10 minucie czyści kredą lub sproszkowanym wapieniem. Ma odczyn zasadowy i może w ten sposób neutralizuje odczyn kwaśny ługując powierzchnię ( moje domysły )
stosuje dość wysoki płaskownik, ale tylko dla tego, że robi swoje dzieła jak kaboszony ( dość grube )
(07-10-2015, 01:58 PM)kriss @Leszek w 1:10 minucie czyści kredą lub sproszkowanym wapieniem. Ma odczyn zasadowy i może w ten sposób neutralizuje odczyn kwaśny ługując powierzchnię ( moje domysły )