Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Emaliowanie

Emaliowanie

Emaliowanie

Strony (67): Wstecz 1 16 17 18 19 20 67 Dalej  
silverpaul
Unregistered

07-10-2015, 08:35 PM
Macie wielką wyobraźnię Uśmiech. Cukiernica z elementami emaliowanymi to chyba jeszcze nie ja. Na razie poprzestaje na mniejszych formach, marzy mi się wisior. Zobaczymy co z tego wyjdzie
silverpaul
07-10-2015, 08:35 PM #171

Macie wielką wyobraźnię Uśmiech. Cukiernica z elementami emaliowanymi to chyba jeszcze nie ja. Na razie poprzestaje na mniejszych formach, marzy mi się wisior. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Leszek
Diamentowy
1,617
07-10-2015, 08:56 PM
(07-10-2015, 08:35 PM)silverpaul Macie wielką wyobraźnię Uśmiech. Cukiernica z elementami emaliowanymi to chyba jeszcze nie ja. Na razie poprzestaje na mniejszych formach, marzy mi się wisior. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Może być wisior.

[Obrazek: RTEmagicC_faberge_springe_10.jpg.jpg]

[Obrazek: RTEmagicC_faberge_springe_8.jpg.jpg]

Trzymam kciuki za powodzenie projektu :-)

[Obrazek: 7500.jpg]

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
07-10-2015, 08:56 PM #172

(07-10-2015, 08:35 PM)silverpaul Macie wielką wyobraźnię Uśmiech. Cukiernica z elementami emaliowanymi to chyba jeszcze nie ja. Na razie poprzestaje na mniejszych formach, marzy mi się wisior. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Może być wisior.

[Obrazek: RTEmagicC_faberge_springe_10.jpg.jpg]

[Obrazek: RTEmagicC_faberge_springe_8.jpg.jpg]

Trzymam kciuki za powodzenie projektu :-)

[Obrazek: 7500.jpg]

.

kriss
Diamentowy
2,208
07-10-2015, 09:17 PM

czy widzisz jakiś problem przynitować kilka wisiorów do cukiernicy ?  Biggrin Z fejnu jej nie zrobisz a elementy emaliowane musisz osobno zakuć w kasty tak jak to widać na większości filmów  Biggrin
kriss
07-10-2015, 09:17 PM #173

czy widzisz jakiś problem przynitować kilka wisiorów do cukiernicy ?  Biggrin Z fejnu jej nie zrobisz a elementy emaliowane musisz osobno zakuć w kasty tak jak to widać na większości filmów  Biggrin

kriss
Diamentowy
2,208
07-13-2015, 03:45 PM
@Lechu jesteś wielki Ząbki  Srebro rozpuszcza się na miedzi. Wygląda jakby posypano szkło drobnym grafitem  

jestem jak niewierny Tomasz. Musiałem sprawdzić  Rumieniec Biggrin

kółko zrobione z płaskownika 1,0 x 0,4 mm jak dla mnie za gruby. Poeksperymentuje z cieńszymi ale na srebrze Ząbki
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-13-2015, 03:49 PM przez kriss.
kriss
07-13-2015, 03:45 PM #174

@Lechu jesteś wielki Ząbki  Srebro rozpuszcza się na miedzi. Wygląda jakby posypano szkło drobnym grafitem  

jestem jak niewierny Tomasz. Musiałem sprawdzić  Rumieniec Biggrin

kółko zrobione z płaskownika 1,0 x 0,4 mm jak dla mnie za gruby. Poeksperymentuje z cieńszymi ale na srebrze Ząbki

Leszek
Diamentowy
1,617
07-13-2015, 07:16 PM
(07-13-2015, 03:45 PM)kriss Srebro rozpuszcza się na miedzi. Wygląda jakby posypano szkło drobnym grafitem  

Suuuuuuuuuuuuuper. Fajnie że miałeś chwilę czasu na emalię.

Nie martw się ja się przekonałem po kilkunastu godzinach pracy nad tarczą "Kreml"

Wyparowała część kopuły i krzyż u góry  

Ja używam druty 1 mm : 0,2 mm bo innego nie ma gdzie kupić a wałowni nie mam

Spróbuj teraz tak :

- wyczyścić miedź, potem w kwasku i sodzie. ( bo dzisiaj tego chyba nie zrobiłeś )
- posmaruj  np. olejkiem lawendowym, klyr firem i posyp sitkiem do mąki warstwę fluxu.
- pomijamy na razie warstwę kontremalii 
- wypal -  ( wyszedł ci dzisiaj ładny kolor złoty  ( u mnie to ok 2,5 minuty w piecu ) który pokazuje jak ładnie rozpuściły się tlenki. Możesz teraz wypalić krócej np. minutę. Nie martw się skórką na powierzchni.
- wyczyść tył i boki z tlenków
- wyszlifuj a raczej zmatuj kamieniem lekko emalię
- teraz nałóż srebrne druty - lub przyklej np. klejem do tapet, salepem , tragantką, itp.
- wypal - bardzo ostrożnie - do pierwszego błysku emalii by nie utopić drutów. Jak druty nie opadną do miedzi to nic im się nie stanie.
- teraz możesz nakładać kolor lub kilka kolorów - ale nie do pełnej wysokości drutów
- wypal delikatnie do pierwszego błysku
- uzupełnij kolor gdzie jest mało - wypal do błysku
- jak jest ok - to wyrównaj druty - to już na oko musisz zrobić.
- nałóż ostatnie warstwy ( jak trzeba ) - wypal
- kamień i równanie końcowe, szlifowanie ( z wodą)
- polerowanie lub wypał do połysku

to tak w skrócie, kilka etapów nie opisałem bo to samo Ci wyjdzie.

Cieszę się że coś robisz.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-13-2015, 07:19 PM przez Leszek.

.
Leszek
07-13-2015, 07:16 PM #175

(07-13-2015, 03:45 PM)kriss Srebro rozpuszcza się na miedzi. Wygląda jakby posypano szkło drobnym grafitem  

Suuuuuuuuuuuuuper. Fajnie że miałeś chwilę czasu na emalię.

Nie martw się ja się przekonałem po kilkunastu godzinach pracy nad tarczą "Kreml"

Wyparowała część kopuły i krzyż u góry  

Ja używam druty 1 mm : 0,2 mm bo innego nie ma gdzie kupić a wałowni nie mam

Spróbuj teraz tak :

- wyczyścić miedź, potem w kwasku i sodzie. ( bo dzisiaj tego chyba nie zrobiłeś )
- posmaruj  np. olejkiem lawendowym, klyr firem i posyp sitkiem do mąki warstwę fluxu.
- pomijamy na razie warstwę kontremalii 
- wypal -  ( wyszedł ci dzisiaj ładny kolor złoty  ( u mnie to ok 2,5 minuty w piecu ) który pokazuje jak ładnie rozpuściły się tlenki. Możesz teraz wypalić krócej np. minutę. Nie martw się skórką na powierzchni.
- wyczyść tył i boki z tlenków
- wyszlifuj a raczej zmatuj kamieniem lekko emalię
- teraz nałóż srebrne druty - lub przyklej np. klejem do tapet, salepem , tragantką, itp.
- wypal - bardzo ostrożnie - do pierwszego błysku emalii by nie utopić drutów. Jak druty nie opadną do miedzi to nic im się nie stanie.
- teraz możesz nakładać kolor lub kilka kolorów - ale nie do pełnej wysokości drutów
- wypal delikatnie do pierwszego błysku
- uzupełnij kolor gdzie jest mało - wypal do błysku
- jak jest ok - to wyrównaj druty - to już na oko musisz zrobić.
- nałóż ostatnie warstwy ( jak trzeba ) - wypal
- kamień i równanie końcowe, szlifowanie ( z wodą)
- polerowanie lub wypał do połysku

to tak w skrócie, kilka etapów nie opisałem bo to samo Ci wyjdzie.

Cieszę się że coś robisz.

.

kriss
Diamentowy
2,208
07-13-2015, 10:16 PM
@Leszek ten eksperyment został zrobiony z premedytacją.

- wypaliłem warstwę fluxu ( nie układałem starannie, bo nie oto chodziło )
- na wypaloną warstwę fluxu położyłem srebrny drut ( kółko )
- grzałem ok minuty mocno aż drut zaczął tonąc w warstwie szkliwa i w pewnym momencie rozpoczęła się reakcja rozpuszczania. Nawet emalia zmieniła kolor.

Z miedzią koniec eksperymentów, biorę się do srebra. Musiałem sam naocznie sprawdzić czy to prawda z tym rozpuszczaniem Ząbki
Mam dwie bezbarwne schauera 0001 i 0100 chciałem sprawdzić czym się różnią. Jedynka jest biała z błękitnym odcieniem, setka jest lekko żółtawa. Wypalają się prawie identycznie.
Kolejne eksperymenty w wolnej chwili Ząbki
kriss
07-13-2015, 10:16 PM #176

@Leszek ten eksperyment został zrobiony z premedytacją.

- wypaliłem warstwę fluxu ( nie układałem starannie, bo nie oto chodziło )
- na wypaloną warstwę fluxu położyłem srebrny drut ( kółko )
- grzałem ok minuty mocno aż drut zaczął tonąc w warstwie szkliwa i w pewnym momencie rozpoczęła się reakcja rozpuszczania. Nawet emalia zmieniła kolor.

Z miedzią koniec eksperymentów, biorę się do srebra. Musiałem sam naocznie sprawdzić czy to prawda z tym rozpuszczaniem Ząbki
Mam dwie bezbarwne schauera 0001 i 0100 chciałem sprawdzić czym się różnią. Jedynka jest biała z błękitnym odcieniem, setka jest lekko żółtawa. Wypalają się prawie identycznie.
Kolejne eksperymenty w wolnej chwili Ząbki

Leszek
Diamentowy
1,617
07-14-2015, 05:47 AM
(07-13-2015, 10:16 PM)kriss Mam dwie bezbarwne schauera 0001 i 0100 chciałem sprawdzić czym się różnią. Jedynka jest biała z błękitnym odcieniem, setka jest lekko żółtawa. Wypalają się prawie identycznie.

Z tego co wyczytałem to :

0001 to flux miękki soft do stosowania na miedź, srebro i złoto  temp 700-730

0100 to flux średni  medium do stosowania tylko na miedzi i srebrze ( bez złota ) 730 - 770

Zapytaj się swojego sprzedawcy bo oni często wprowadzają swoją numerację.

Kolor jest zależny od stopnia rozpuszczenia tlenków miedzi, odcień to chyba modyfikacja topika  pod dany kolor .

.
Leszek
07-14-2015, 05:47 AM #177

(07-13-2015, 10:16 PM)kriss Mam dwie bezbarwne schauera 0001 i 0100 chciałem sprawdzić czym się różnią. Jedynka jest biała z błękitnym odcieniem, setka jest lekko żółtawa. Wypalają się prawie identycznie.

Z tego co wyczytałem to :

0001 to flux miękki soft do stosowania na miedź, srebro i złoto  temp 700-730

0100 to flux średni  medium do stosowania tylko na miedzi i srebrze ( bez złota ) 730 - 770

Zapytaj się swojego sprzedawcy bo oni często wprowadzają swoją numerację.

Kolor jest zależny od stopnia rozpuszczenia tlenków miedzi, odcień to chyba modyfikacja topika  pod dany kolor .

.

silverpaul
Unregistered

07-14-2015, 03:00 PM
Spełniając Wasze nieustające apele, oto tutek z pracy nad wisiorem.
Tytuł: Wisior srebrno-złoty, emalia piecowa w kolorze szafirowym, cytryn naturalny i brylanty
Najpierw projekt, przygotowanie "giloszu"
silverpaul
07-14-2015, 03:00 PM #178

Spełniając Wasze nieustające apele, oto tutek z pracy nad wisiorem.
Tytuł: Wisior srebrno-złoty, emalia piecowa w kolorze szafirowym, cytryn naturalny i brylanty

olax
Platynowy
592
07-14-2015, 03:10 PM
(07-14-2015, 03:00 PM)silverpaul Spełniając Wasze nieustające apele, oto tutek z pracy nad wisiorem.

Ty to ręcznie wyryrałeś tak równo Wykrzyknik ?
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-14-2015, 03:10 PM przez olax.
olax
07-14-2015, 03:10 PM #179

(07-14-2015, 03:00 PM)silverpaul Spełniając Wasze nieustające apele, oto tutek z pracy nad wisiorem.

Ty to ręcznie wyryrałeś tak równo Wykrzyknik ?

silverpaul
Unregistered

07-14-2015, 03:15 PM
Tak, wspomagam się pnematyką
silverpaul
07-14-2015, 03:15 PM #180

Tak, wspomagam się pnematyką

Strony (67): Wstecz 1 16 17 18 19 20 67 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 3 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 3 gości